Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Advertorial in archief 26 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

3x tips om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt

Nieuwbakken carrièremakers komen nog maar nèt uit de schoolbanken en denken daardoor nog nauwelijks na over hun loopbaan. Toch is het slim om je kennis te blijven doorontwikkelen, zodat je aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt.

De arbeidsmarkt verandert snel. Vooral in het middensegment zullen door technologisering en globalisering banen gaan veranderen of zelfs verdwijnen. Verdwijnt of verandert jouw baan als je nog jong bent? Dan laat je jezelf veel sneller omscholen, maar denk je daar op jouw vijftigste nog zo gemakkelijk over? Daarnaast is een leven lang leren niet (altijd even) goedkoop. De kosten kunnen aardig hoog oplopen. Daarom hebben wij samen met de Rabobank wat tips opgesteld.

Start met het opbouwen van vermogen

Het is belangrijk dat je vermogen opbouwt, ongeacht de reden. Dat kan door bijvoorbeeld te sparen of te gaan starten met beleggen. Je zult altijd geld nodig hebben voor bijvoorbeeld een huis, de zorg of de studie van je kinderen later. Mocht je nou arbeidsongeschikt raken of verandert jouw baan in zo’n rap tempo dat jij je wel moet laten omscholen? Dan heb je ook geld nodig. Wil jij weten hoeveel je dan precies opzij moet zetten? Doe hier dan een check. Het is belangrijk dat je een buffer hebt opgebouwd voor je aan een studie begint. Als je eenmaal een leertraject in moet om een nieuwe baan te krijgen, dan moet je daar zo vroeg mogelijk mee beginnen en dan is het wel zo fijn als je geen geldzorgen hebt.

Blijf altijd leergierig

Je hebt nu een goede baan en jouw carrière is net begonnen. Daarmee ben je nog lang niet klaar. Zolang jij door blijft leren binnen het bedrijf waar jij werkt of de functie die jij hebt, laat je zien dat je graag werkt aan je eigen ontwikkeling. Dit maakt jou veel aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt, maar het heeft ook nog een ander groot voordeel. Jij blijft jezelf trainen om te leren. Het is veel lastiger als je straks op je vijftigste ineens weer terug naar de collegebanken moet.

Jezelf bijscholen hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn namelijk veel subsidiepotjes, die je werkgever kan gebruiken om jouw leertraject te ondersteunen. Ga eens na bij je werkgever of er een ontwikkelings- en opleidingsfonds in je CAO is opgenomen. Dit fonds betaalt bijvoorbeeld de helft van een cursus; de andere helft is voor jou of je werkgever.

Levenlanglerenkrediet

Zoals gezegd: een nieuwe opleiding kan hoog in de kosten lopen. Stel dat je niet gelukkig bent als tandarts en je wil je liever om laten scholen naar marketeer, dan ga je een tweede studie volgen en dus moet je de volle mep betalen. Het is dan wel handig om te weten waar je moet zijn om dit te realiseren. Sinds 2017 kun je aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet. Deze lening kun je aanvragen tot je 55e. Voor een studie aan de hogeschool of universiteit kun je jaarlijks maximaal tienduizend euro lenen. Zodra je klaar bent met de studie, stopt jouw lening en kun je hem een jaar later terugbetalen. De rente hierop is momenteel nog nul procent.

Dit alles staat nu nog ver van je bed, maar hou altijd in gedachten dat jouw toekomstperspectief kan veranderen. Sol Wortelboer en Shelly Sterk zijn op onderzoek uitgegaan naar dit verhaal in deze aflevering van Reken Maar!

In samenwerking met Rabobank

Reageer op artikel:
3x tips om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt
Sluiten