Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 14 okt 2018

Leuk of doodeng: deze menselijke robot kan freerunnen

Ken je hem nog, Arnold Schwarzenegger in The Terminator? Natuurlijk is dat science-fiction, maar tijden zijn aan het veranderen, want de robot van dit bedrijf lijkt wel heel erg op het echte werk. 

Nieuwe generatie Atlas robot

Een paar jaar geleden, toen Boston Dynamics een nieuwe generatie Atlas-robot onthulde, was hij in staat om door het bos te slenteren, te balancerend op één been en een backflip te doen. Indrukwekkend, maar niet voldoende. De laatste keer dat we de humanoïde robot zagen, was het gelukt om zijn loopvaardigheden te perfectioneren en het lukte om over boomstammen te springen, ook al was het een onhandig gezicht.

Atlas V2: flexibel en behendig

Maar wat Boston Dynamics betreft houdt het hier niet op, het lijkt erop dat ze een nieuwe “parcours”-truc op hun naam hebben staan! In een onlangs uitgebrachte korte video van het bedrijf konden we zien dat de tweevoetige humanoïde robot ‘atlas’ over dozen springt en deze gemakkelijk naar de boven verplaatst. De meeste mensen zouden zuchten en steunen en blij zijn als de klus is geklaard. Het enigste wat nu in feite nog ontbreekt is snelheid. Indien er daadwerkelijk interesse bestaat om een robot-agent te produceren, dan is snelheid zeker gewenst.

Parkour Atlas

Atlas does parkour. The control software uses the whole body including legs, arms and torso, to marshal the energy and strength for jumping over the log and leaping up the steps without breaking its pace. (Step height 40 cm.) Atlas uses computer vision to locate itself with respect to visible markers on the approach to hit the terrain accurately.

De verbeteringen die deze keer door Boston Dynamics zijn aangebracht, zijn echt ongelooflijk. De robot bootst menselijke bewegingen nauwkeurig na om zijn lichaam gedurende het hele traject in balans te brengen en te houden om zo alle hindernissen te nemen.

Manouvreren is een klein kunstje

Atlas heeft voldoende verwerkingscapaciteit gekregen om zijn ledematen en romp te manoeuvreren om zijn lichaam in balans te brengen. In de video zie je hoe hij zich verplaatst en doodeenvoudig hindernissen weet te nemen. De robot heeft ook de mogelijkheid om de omgeving te scannen en zodoende objecten en obstakels te ontwijken.

De gezelschapshond, maar dan anders

Als je denkt dat Atlas eng is, kijk dan eens naar de robothond van dezelfde robotmaker genaamd Spot. De ‘hond’ kan zelf lopen en deuren openen. Spot slaagt er ook in om alle bekende bewegingen nauwkeurig na te bootsen en kan zowel voor- als achteruit lopen.

SpotMini Autonomous Navigation

SpotMini autonomously navigates a specified route through an office and lab facility. Before the test, the robot is manually driven through the space so it can build a map of the space using visual data from cameras mounted on the front, back and sides of the robot.

Reageer op artikel:
Leuk of doodeng: deze menselijke robot kan freerunnen
Sluiten