7 lessen in productiviteit van Elon Musk, Bill Gates en andere ondernemers

Van wie we kunnen beter tips aannemen op het gebied van productiviteit dan van de mensen die erom bekendstaan? De ondernemers die de meest succesvolle bedrijven ter wereld op wisten te zetten, inderdaad. Of het nou gaat om om advies over onnodige meetings van Elon Musk tot het stellen van prioriteiten van Mark Zuckerberg, deze lessen kun je vandaag nog aan je routine toevoegen.

We delen niet alleen de lessen, maar ook hoe je ze in de praktijk toepast.

1. Stel prioriteiten voor meer productiviteit – Mark Zuckerberg

“De vraag die ik mezelf bijna elke dag stel: doe ik nu het belangrijkste wat ik zou kunnen doen?”, tipt Mark Zuckerberg, co-founder van Facebook. We zijn zo ingesteld dat we onmiddellijke bevrediging verkiezen boven beloningen op de lange termijn. Op de werkvloer uit zich dit in het beantwoorden van dat binnenkomende mailtje, in plaats van het schrijven van dat rapport.

We staan vaak niet stil bij hoe we het best onze tijd kunnen gebruiken. Schrijf nadat je jouw to-do list hebt gemaakt ‘s ochtends ook je drie belangrijkste prioriteiten op. Die moeten als eerst gebeuren.

Handig: Stel prioriteiten in deze 4 stappen

2. Zeg gedag tegen onnodige meetings – Elon Musk

“Houd zo min mogelijk meetings, behalve als je te maken krijgt met een extreem urgent probleem”, tipt Elon Musk. Verwijder bijvoorbeeld twee keer per jaar alle terugkerende meetings, en houd deze alleen nog als mensen ze missen. Ook kun je op werk tijdsperiodes afspreken waarin geen meetings worden gehouden (bijvoorbeeld van 10 tot 12 en van 2 tot 4), zodat dit focusuurtjes worden.

3. Blijf niet te lang hangen bij fouten – Steve Jobs

“Als je innoveert, maak je soms fouten. Je kunt die het best snel toegeven en doorgaan met het verbeteren van je andere innovaties”, tipte Steve Jobs. Te lang blijven hangen bij je fouten is niet alleen slecht voor je productiviteit, onderzoek toont ook nog eens aan dat het niet goed is voor je mentale gezondheid.

Ga anders tegen fouten aankijken en zie ze als leermomenten. Vraag jezelf af wat je de volgende keer anders kunt doen en wat je van de situatie kunt leren, en ga dan weer gewoon door.

4. Leer nee te zeggen voor meer productiviteit – Jason Fried

“Alle technieken en hacks in de wereld zullen nooit opwegen tegen de kracht van ‘nee’. De beste manier om dingen gedaan te krijgen is door minder te doen te hebben”, zegt Jason Fried, co-founder van Basecamp.

Maar wat zeg je als je baas je vraagt om een taak op te pakken die je er niet bij kan hebben? Probeer: “Ik ga dat helaas niet redden met mijn huidige workload. Zullen we dan even kijken naar welke taken de prioriteit hebben?”

Lees ook: 4 dingen die je kunt zeggen tegen een baas met onrealistische verwachtingen

5. Investeer meer tijd om uiteindelijk tijd te besparen – Bill Gates

“Maak hetzelfde besluit niet twee keer. Spendeer genoeg tijd om een beslissing te maken, zodat je niet nog een keer over het probleem hoeft na te denken”, zegt Bill Gates. Bekijk alle invalshoeken als je een besluit moet maken. Bij de eerste beslissing zal je meer tijd nodig hebben, maar uiteindelijk bespaar je juist tijd.

6. Goede nachtrust – Oliver Kharraz

“Als een neuroloog die getrouwd is met een slaaparts, is mijn beste les voor meer productiviteit om voor een goede nachtrust te zorgen”, zegt Oliver Kharraz, oprichter van ZocDoc. Bij productiviteit denken we vaak aan tips gedurende onze werkdag, maar je kwaliteit van slaap is misschien nog wel belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat weinig slaap zorgt voor minder productiviteit en effectiviteit en meer fouten en ongelukken.

7. Beloon jezelf – Christene Barberich

“Als er een moeilijke taak is waar ik ontzettend tegenop kijk, bedenk ik een beloning voor mezelf als ik die af heb. Dat helpt me te motiveren”, zegt Christene Barberich, oprichter van Refinery29. We hebben allemaal taken op ons werk die we minder leuk vinden. Dat hoort er nou eenmaal bij. Maar dat betekent niet dat we het niet leuker voor onszelf kunnen maken.

De beloning voor jezelf kan van alles zijn. Van die nieuwe sportbroek die je al een tijd wil hebben tot het bestellen van je favoriete maaltijd.

Lees ook: Met zoveel uren werken ben je het meest productief en gelukkig

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Resume.io

Reageer op artikel:
7 lessen in productiviteit van Elon Musk, Bill Gates en andere ondernemers
Sluiten