Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 23 mrt 2020

5 lessen die managers kunnen leren van deze films met slechte bazen

Nu we zoveel mogelijk thuis moeten werken, slingeren we buiten onze werktijden vaak Netflix of een andere streamingdienst aan. Waarom kijk je niet iets waar je als ondernemer of manager ook nog eens iets van opsteekt? De volgende films met slechte bazen leren je vooral hoe het níét moet.

Dit zijn de 5 lessen die ondernemers en managers kunnen leren van 5 verschillende films met slechte bazen.

1. The Social Network

In The Social Network zien we hoe Harvard-student Mark Zuckerberg Facebook een succes maakt. In de film komt Zuckerberg over als een arrogante zak die zijn vrienden in de rug steekt om succesvol te worden. Hoewel zelfvertrouwen enorm belangrijk is, moet je hier niet te ver in door schieten. Dat gaat je jouw vrienden én geld kosten.

2. Horrible Bosses

Zoals de naam van de film al doet verklappen, zijn er een hoop lessen te trekken uit deze film (en het vervolg) als het aankomt op slechte bazen. De mooiste les is misschien wel dat een goede baas altijd achter z’n medewerkers staat. Een slechte baas denkt alleen maar aan zichzelf. Managers die hun werknemers niet steunen als ze bijvoorbeeld een fout maken, zullen er snel achter komen dat ze geen loyaliteit van hun medewerkers meer hebben.

3. The Devil’s Advocate

Heb je ooit zelf een slechte baas gehad? Dan is de gedachte ‘satan’ vast weleens door je hoofd geschoten. In The Devil’s Advocate is de baas van Kevin Lomax (gespeeld door Keanu Reeves) letterlijk de duivel (gespeeld door Al Pacino). Die lokt advocaat Lomax naar een grote firma in New York, met een geweldig salaris en al net zo geweldig huis. De greep van de duivel maakt Lomax keihard en genadeloos.

De les die we uit deze film kunnen trekken is deze: weet wie je bent en waar je voor staat, en laat niemand (of een mooi bedrag) daar verandering in brengen. Hoe succesvol je ook bent, een beetje nederigheid will go a long way.

Nog meer kijktips: Deze 7 films en docu’s zou iedere ondernemer moeten zien

4. Avengers: Infinity War en Endgame

Omdat we altijd op zoek zijn naar redenen om de Avengers schaamteloos gewoon nog een keer te kijken, nemen we Thanos ook mee als slechte baas in dit lijstje. Want vergis je niet: ook in het echte leven zijn genoeg wrede en meedogenloze bazen te vinden.

Van Thanos leren we dat je niets hebt aan alle macht in de wereld, als je op je pad daarheen alle mensen (en superhelden) tegen je hebt gekeerd. Een goede leider heeft de steun van mensen die voor hem werken.

5. Office Space

Er is waarschijnlijk niet een zelfvoldaner en onaangenamer baas dan Bill Lumbergh in Office Space. Managers als Lumbergh zie je wel meer. Het zijn de bazen die zelf geen echt werk lijken te doen, maar toch taak na taak bij hun ondergeschikten neerleggen.

In deze film zie je goed hoe de bedrijfscultuur ontstaat van boven naar beneden. Een goede baas probeert erachter te komen waar z’n werknemers goed in zijn en plezier in hebben. Als je dit voor elkaar krijgt, weet je je werknemers pas echt te motiveren.

Lees ook: 8 films waaruit je belangrijke levenslessen kunt halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 lessen die managers kunnen leren van deze films met slechte bazen
Sluiten