Tessa Ham
Tessa Ham Human Interest 25 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Sparen en minder geldzorgen: 3 lessen van de FIRE-movement

We schreven er al eens eerder over: financieel onafhankelijk worden. Zoveel vermogen realiseren dat je op je vijftigste, veertigste of zelfs dertigste met pensioen kunt. Mensen die hiernaar streven zijn onderdeel van de FIRE-movement. FIRE staat namelijk voor Financial Indepence Retire Early. Wat nou als je wel geïnteresseerd bent in sparen en minder geldzorgen hebben, maar voldoening uit je werk haalt en niet vroeg met pensioen wil?

Er zijn ook genoeg lessen te leren als je niet wil stoppen met werken. Zie onderdeel worden van de FIRE-movement als een kans om je te leven op jouw voorwaarden in te richten.

Les nummer 1: je hoeft niet te sparen voor later

Een voorbeeld: je werkt je hele leven hard, spaart geld, zodat je later mooie reizen kan maken waar je altijd al van hebt gedroomd. Maar dan kun je eindelijk met pensioen, ga je bijvoorbeeld met een cruise mee en ben je te oud en te fit om ook maar van het schip te komen en de wereld te zien. Reizen met een rugzak is al helemaal niet te doen natuurlijk.

Dit gebeurt er als je jouw dromen maar blijft uitstellen, totdat je ‘genoeg’ van iets hebt. Want wat is genoeg?

Tegenwoordig focussen veel mensen in de FIRE-movement zich eigenlijk alleen op het eerste gedeelte, het financial indepence gedeelte. Zo heb je een ‘regel’ bij FIRE waar je leeft beneden je stand en zo min mogelijk uitgeeft om zoveel mogelijk te sparen. Dat hoeft echt niet alleen maar voor later te zijn, zodat je vroeg met pensioen kan. Je kunt dat geld ook nú gebruiken om die mooie reis te maken.

Les nummer 2: financiële onafhankelijkheid staat niet gelijk aan niet werken

Bij veel mensen zorgt werk voor voldoening, het gevoel dat je iets bijdraagt aan de samenleving. Dat niet alleen, als je het juiste carrièrepad hebt gevonden kan werk ook gewoon heel erg leuk zijn. Als dat bij jou het geval is, zit je er echt niet op te wachten dat je veertig jaar lang op de bank gaat zitten om Netflix te bingen en niet te werken.

Maar financiële onafhankelijkheid betekent niet dat je moet stoppen met werken en verdienen. Het betekent alleen dat je genoeg geld hebt om je leven in te richten zoals jij dat wil. De mogelijkheid om overal ter wereld te kunnen werken bijvoorbeeld. Of om je baan op te zeggen op het moment dat het je niet meer bevalt. Of om alleen freelance opdrachten aan te nemen waar je echt blij van wordt.

Les nummer 3: het draait vooral om controle over je financiën

Er zijn veel mensen die aan het einde van de maand reikhalzend uitkijken naar hun salaris en van salarisstrook naar salarisstrook leven. Die meer uitgeven dan ze eigenlijk kunnen. Die niet eens hun eigen bankrekening durven te checken. En ja, dit geldt ook voor mensen met een salaris waar anderen alleen maar van kunnen dromen.

De FIRE-movement draait bovenal om controle over je financiën. Weten hoeveel er uitgaat elke maand, zelf bepalen hoeveel je kunt sparen en op welke onderdelen je kunt besparen. Om zo uiteindelijk zonder geldzorgen te leven en zelfs datgene te doen wat je altijd al wilde doen. Of dat nou vervroegd met pensioen gaan is of te kunnen werken waar en wanneer je maar wil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sparen en minder geldzorgen: 3 lessen van de FIRE-movement
Sluiten