Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 4 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

4 carrièrelessen uit het leven van Chadwick Boseman

De dood van Chadwick Boseman afgelopen week was voor de hele wereld een shock. Zelfs bij Marvel wist niemand van de strijd die hij voerde in zijn persoonlijke leven. Allereerst is de grootste les die we van Chadwick Boseman’s leven kunnen leren natuurlijk zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Dat de Black Panther-ster films bleef maken terwijl hij gediagnosticeerd werd met darmkanker en chemotherapie en operaties moest ondergaan, is ongelofelijk. Maar het wordt nog indrukwekkender als je onderstaande lessen meeneemt.

We nemen je mee in de carrière van Chadwick Boseman en de lessen die we kunnen leren van zijn werkethiek, zijn drang om belangrijke verhalen te vertellen en zijn aandacht voor details. “Whatever you choose for a career path, remember the struggles along the way are only meant to shape you for your purpose”, zei hij eens in een speech.

1. Werk hard om je dromen te bereiken

Chadwick Boseman groeide op als de jongste zoon van moeder Carolyn, een verpleegster, en vader Leroy, die naast fabrieksmedewerker ook een eigen stoffeerderij had. Hij heeft de werkethiek van zijn vader. De acteur zag zijn vader drie shifts achter elkaar werken en vaak ook ‘s nachts, vertelde hij The New York Times in 2019. “Whenever I work a particularly hard week, I think of him.

2. Creëer waardevolle relaties, maar blijf onafhankelijk

Ook karakteristiek voor Chadwick Boseman is dat hij het zélf wilde maken, zonder short cuts door bijvoorbeeld met de juiste mensen aan te pappen. Nadat hij in 1995 de middelbare school had afgerond, ging hij naar de Universiteit van Howard met de droom om regisseur te worden. Omdat hij wilde begrijpen hoe je effectiever met acteurs kon communiceren, volgde hij extra acteerlessen. Niemand minder dan Phylicia Rashad (Clair Huxtable van The Cosby Show) bleek zijn lerares te zijn.

In 2018 beschreef Rashad hem aan Rolling Stone als een stuntelige, maar vooral vriendelijke, jonge man. “He never asked me to introduce him to anyone – that’s not his way. He was going to make it on his own merits.” Dit is eigenlijk natuurlijk de beste manier om waardevolle relaties te creëren, want het was Rashad die uiteindelijk de hulp van Denzel Washinton’s vroeg, zodat Chadwick Boseman genoeg geld had om mee te doen aan prestigieus theaterprogramma aan Oxford University.

3. Ga altijd voor je purpose

Chadwick Boseman was een getalenteerd basketbalspeler en zou waarschijnlijk gerekruteerd zijn door colleges, als hij niet voor de entertainmentwereld had gekozen. Het was een tragedie die ervoor zorgde dat hij op dat pad terecht kwam. Toen in zijn middelbare schooltijd een vriend en mede-basketballer vermoord werd, begon hij te schrijven aan een toneelstuk. Een toneelstuk die hij Crossroads noemde en ook echt produceerde op zijn school.

Vanaf dat moment is dat altijd zijn doel geweest: het vertellen van belangrijke verhalen. Hij speelde historische figuren als Jackie Robinson, James Brown en Thurgood Marshall, maar ook fictieve figuren als King T’Challa (Black Panther), die net zo historisch bleken. Zijn carrière bestond uit het tot leven brengen van deze helden op het grote doek.

Aan Rolling Stone vertelde Chadwick Boseman dat hij er een punt van maakte om projecten uit te zoeken die dezelfde emotionele waarde hadden als zijn allereerste theaterstuk, toen het de dood van zijn vriend was die hem tot actie aanzette. “For me, doing this, it has to be meaningful. Because that’s how it started.

Lees ook: Oeuvre van een toptalent: 6 films met de Black Panther-acteur die je ook moet zien

4. Doe alles voor 100 procent (en denk bij tegenslag aan Chadwick Boseman)

Chadwick Boseman begreep hoe belangrijk details waren. Ryan Coogler, regisseur van Black Panther, vertelde dat de acteur vaak scènes en zelfs zinnen kwam bespreken, om zo meer diepte toe te voegen. Chadwick Boseman gaf om de kleinste details, van kostuums tot militaire historie. Hij zei eens tegen Ryan Coogler: “Wakandans have to dance during the coronations. If they just stand there with spears, what seperates them from Romans?

Chadwick Boseman begreep hoe belangrijk Black Panther zou worden voor kinderen die zichzelf eerder nooit herkend hadden in een superheld, en gaf zichzelf voor 100 procent. Dat blijkt ook uit het feit dat de acteur aanwezig was bij de audities voor ondersteunende rollen in de film. Dat is heel ongewoon voor iemand die de hoofdrol speelt in zo’n grote film. Maar hij wilde koste wat het kost een sterk team neerzetten.

Dat hij in films bleef spelen terwijl hij chemotherapie en operaties onderging is al indrukwekkend, maar dat hij zich voor 110 procent bleef inzetten, laat zien dat Chadwick Boseman minstens even groot was als de mannen die hij speelde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
4 carrièrelessen uit het leven van Chadwick Boseman
Sluiten