Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Life 18 apr 2017

Dalí’s bizarre kookboek Les diners de Gala is opnieuw uitgebracht

Salvador Dalí had naast kunst ook een passie voor eten. In 1973 bracht hij het kookboek Les diners de Gala uit. Nu is er een een heruitgave van dit surrealistische kookboek vol klassieke en lustopwekkende gerechten.

Het kookboek bevat recepten van zijn vrouw, die door het leven ging als Gala. Ze was tevens zijn muze en kon volgens de kunstenaar beter koken dan de gemiddelde meesterkok. Maar evenveel als om eten, draait het in Les Diners de Gala om de absurde tekeningen en beschrijvingen van Dalí.

Een van de gerechten die dit boek typeert, is de kreefttoren. Naast het recept staat uitgebreid beschreven wat de werking is van de toren. Om het netjes te houden: het gaat om een afrodisiacum. De illustratie vertelt de rest.

Les diners de Gala bestaat 136 recepten, verdeeld over twaalf hoofdstukken en gerangschikt op type maaltijd. De meeste gerechten komen uit de Franse keuken en zijn gebaseerd op menukaarten van klassieke Parijse restaurants al Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s en Le Train Bleu. Ieder maal is in eigen keuken te maken, al moet je voor sommige gerechten wel de nodige ervaring hebben.

Leg Les diners de Gala weg als je calorieën telt

“Les diners de Gala is een ode aan voedsel. Als je een discipel bent van een van die calorie tellende goeroes die het plezier van eten omtoveren in een straf, sluit dit boek dan direct; het is te levendig, agressief en brutaal voor u”, zei Dalí destijds zelf over het boek.

Het kookboek is nu verkrijgbaar via Taschen en kost je 49,95 euro. Hierbij alvast een inkijkje.

Leuk een aardig, lustopwekkende gerechten. Maar soms heb je ook gewoon even iets nodig tegen je kater. Dit Koreaanse restaurant is daar gespecialiseerd in en maakt al sinds 1937 deze hangover soup. En die werkt echt, zeggen locals.

Reageer op artikel:
Dalí’s bizarre kookboek Les diners de Gala is opnieuw uitgebracht
Sluiten