Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 27 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Lelijkste plek op aarde is nu een cultstad in België die toeristen trekt

In tegenstelling tot de mooiste steden van Europa, worden over de lelijkste steden geen Capitool-gidsen, Lonely Planets en Time to Momo’s volgeschreven. Manners is benieuwd: wat is de lelijkste stad van Europa? 

De mooiste steden van Europa kennen we wel, maar zijn ze écht nog mooi? Crêpe-karren, hangslotjes van geliefden en straatverkopers die propeller-speeltjes de lucht inschieten. Ze verdringen de cultuurpracht waarvoor je bent gekomen. Natuurlijk zijn er ook vakantiebestemmingen die mooi én toeristenluw zijn, zoals dit fjordenland met goedkoop bier, maar in dit artikel gaan we helemaal naar de andere kant van het spectrum. Wat is de lelijkste stad van Europa?

De lelijkste steden van Europa

Door de jaren heen verschenen er her en der artikelen over de lelijkste steden van Europa. Afgelopen week nog in The Telegraph, maar eerder ook al in The Times en De Volkskrant. We gaan ze een voor een met je af.

The Telegraph

Deze Britse krant vroeg aan al zijn overzeese correspondenten naar de lelijkste steden van hun gastland. In Nederland waren dit Lelystad en Almere. Vooral Lelystad wordt tot op het bot afgekraakt. “Zelfs in dit biljartland voelt Lelystad plat aan, het weet zich nauwelijks los te trekken van het bruine water. De nobele planners kozen voor een gevoel van ruimte, maar zijn geëindigd met leegte.” Auw.

Andere steden die worden genoemd zijn Gelsenkirchen in Duitsland, Rovigo in Italië en Malia in Griekenland.

The Times

Een artikel uit 2022 van The Times gaat over de lelijkste steden ter wereld, waaronder meerdere op Europees grondgebied. Het gaat om Boekarest in Roemenië, Kouvola in Finland, Marseille in Frankrijk, Genua in Italië en Charleroi in België. Over die laatste plek schrijft men: “Mensen die van roest houden zullen hier volop genieten, net als locatiescouts die werken aan een regenachtige Mad Max-sequel. Het prachtige Brugge ligt weliswaar op een afstand van 160 kilometer, maar het lijkt wel alsof je op een andere planeet bent.” Ook een mooie roast.

De Volkskrant

De Volkskrant hield in 2008 een verkiezing voor lelijkste plek ter wereld, die destijds heel wat stof op deed waaien. Toenmalig burgemeester Annemarie Jorritsma riep op om niet op Almere te stemmen. Desondanks werd de stad gekozen als lelijkste stad van Nederland. De twijfelachtige eer van lelijkste plek op aarde viel ten deel aan de Waalse stad Charleroi. Ironisch genoeg kwam er na de verkiezing een alternatieve toeristenstroom op gang die wilde zien hoe lelijk Charleroi was. Hierover maakte onder andere de BBC een tv-item. Sindsdien schreven kranten van Australië tot India artikelen over Charleroi, dat officieus omarmd werd als ‘lelijkste plek ter wereld’.

Charleroi: lelijkste plek ter wereld is inmiddels cultstad

De verkiezing van de Volkskrant viel in eerste instantie niet in goede aarde bij de mensen van Charleroi. Inmiddels zullen ze zijn bijgetrokken. Tegenwoordig is het een echte cultstad geworden. Wie googelt op Charleroi, vindt tientallen video’s en reisartikelen van mensen die de ‘lelijkste stad ter wereld’ bezoeken.

Er worden urban safari’s georganiseerd door de voormalige steenkoolstad. Een reisorganisatie neemt je mee naar ‘de meest deprimerende straat van België’. Je kunt een authentieke verlaten metaalfabriek bezoeken en een terril (een berg van mijnafval) beklimmen. Eerlijk is eerlijk, het klinkt een stuk leuker dan een wandeling over de Karelsbrug in Praag.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.