Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 22 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Fan tovert klein LEGO-steentje uit je jeugd om tot werkende computer

Een alleskunner van special effects-studio Weta Workshop heeft een technische prestatie van jewelste geleverd. De beste man wekte de LEGO-computer die we allemaal kennen tot leven.

Volwassen LEGO-fans blijven verbazen met hun creaties. Het internet staat vol met immense bouwwerken, van complete steden tot gedetailleerde schaalmodellen van je favoriete auto.

Niet voor niks schakelt de Deense fabrikant regelmatig zijn meest getalenteerde fans in. Onlangs kondigde het bedrijf nog aan dat een imposante Vikingen-dorp van een fan omgetoverd gaat worden tot een echte set. Wat een eer.

LEGO-steentje komt tot leven

Waar de meeste diehard fans juist op grote schaal bouwen, pakt James Brown het anders aan. Hij is een technische alleskunner die het liefst technologie en LEGO op een verrassende manier inzet. Check bijvoorbeeld zijn prototype van een schedel dat jouw bewegingen na-aapt.

Zijn nieuwste creatie is misschien wel zijn indrukwekkendste. De ingenieur heeft namelijk op een absurde schaal een nostalgisch LEGO-blokje tot leven gewekt. En dan bedoelen we niet op een enorme schaal, maar juist minuscuul.

Dan hebben we het over de kleine steentjes uit de nostalgische ruimte-sets, die een computer voor moeten stellen. Soms stond er een nepradar op, soms deden ze dienst als replica van de computer uit Star Wars waarop de aanval op de Death Star werd gesimuleerd, of er stond gewoon wat tekst op.

Afijn: jarenlang was dit het steentje waarmee je een computer namaakte in LEGO:

LEGO Computersteentje
LEGO’s computersteentjes (Afbeelding: Present & Correct)

Scherm, processor en geheugen

Schrap het woordje ‘namaakte’ echter maar. James Brown heeft het voor elkaar gekregen om de minuscule computertjes echt te laten werken. Alsof dat niet al indrukwekkend genoeg is, maakte hij ook nog eens gebruik van LEGO’s eigen batterijen en elektrische onderdelen uit de jaren negentig, al lang uit de handel gehaald.

Het levert een 72 bij 40 OLED-scherm op, een 48MHz processor en een geheugenchip. Allemaal verwerkt in de steen zelf! De beste man heeft er zelfs Doom op gestreamd. Want tja, je kent de meme: Doom kan overal op gespeeld worden.

Brown kwam op het idee toen hij op AliExpress minuscule en zeer goedkope 0.42-inch OLED-schermpjes tegenkwam. Even groot als een toets op je toetsenbord. Zijn oorspronkelijke idee was dan ook om een mechanisch toetsenbord te bouwen waarbij elke individuele toets is voorzien van een eigen scherm.

Verrassend makkelijk

Al snel evolueerde zijn plan: wat nou als elke toets ook een eigen processor krijgt, waardoor het minicomputertjes worden? Dat deed hem meteen denken aan het computer-steentje van LEGO, van vrijwel exact hetzelfde formaat. Een nieuw doel.

Hij begon direct te schetsen en ontwierp een printplaatje dat in de steen zou passen. Het kostte hem uiteindelijk slechts veertig dollar, inclusief verzendkosten, om vijf van de minuscule printplaatjes te bemachtigen.

“Het was bedoeld als een soort grap; Ik had niet verwacht dat het uiteindelijk zo makkelijk produceerbaar zou zijn”, aldus Brown tegenover techsite The Verge. “Het is absoluut krankzinnig hoe goedkoop en gemakkelijk het is, weet je, om een nieuwe computer op maat te ontwerpen.”

LEGO, let je op?

Althans, als je de skills hebt van Brown. De technische alleskunner werkt bij Weta Workshop, het special effects-bedrijf dat je onder andere kunt kennen van The Lord of The Rings, Avatar en vele Marvel-films.

Maar toch, het laat maar weer zien hoeveel er mogelijk is met wat AliExpress-onderdelen en creativiteit. Brown hoopt dan ook (niet zo) stiekem dat LEGO er zelf mee aan de haal gaat. Hij is niet van plan om zelf de steentjes te gaan verkopen, mede uit angst voor het advocatenleger van de speelgoedfabrikant.

Als er echter een merk is dat bereid is om samen te werken met zijn fans, dan is LEGO het wel. Hopelijk zien we de minatuurcomputertjes over een paar jaar terug in nieuwe Star Wars-sets!

@verge

James Brown bought the tiniest, cheapest OLED screens he could find. He wanted to build a keyboard, but his mind’s eye soon saw an even more perfect combination. He tells The Verge he probably won’t sell them — at least not without legal consultation and a small enough battery! #LEGO

♬ original sound – The Verge

The Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.