Dit levert het op als je jouw dagelijkse koffie belegt in koffie

Wat nou als je een kleine uitgave die je dagelijks doet, belegt in plaats van uitgeeft? De Latte Factor noemen ze dat. De Amerikaanse Nat ging de uitdaging aan. In plaats van elke ochtend geld uit te geven aan koffie, investeerde ze de 5 dollar in een aandeel van, waarom ook niet, Starbucks.

Misschien heb je wel eens gehoord van de Latte Factor. Dit begrip werd voor het eerst gebruikt door David Bach (die er later een boek over schreef) en houdt in dat kleine bedragen optellen en daarom een groots verschil maken.

Op dagelijkse basis voelt de uitgave van een kopje koffie misschien niet als een groot bedrag, maar als je het op maandbasis of zelfs jaarbasis gaat bekijken, is dit een ander verhaal.

Het bedrag van je koffie beleggen

De term ‘Latte Factor’ wordt nu vaak gebruikt als het op personal finance aankomt. Want, zo is de gedachte, als jij stopt met jouw dagelijkse kopje koffie spaar je een mooi bedrag. En als je dit geld ook nog eens zou beleggen, zou dat je uiteindelijk nog meer geld opleveren.

Een Amerikaans meisje genaamd Nat nam de proef op de som en besloot elke dag 5 dollar (ongeveer 4,10 euro) te investeren in plaats van een koffie te kopen. Haar verhaal vertelt ze op Medium. Ze twijfelde een tijdje waarin ze zou moeten investeren tot het kwartje viel: ze zou een maand lang elke dag 5 dollar investeren in Starbucks.

Tip: mocht je één van jouw dagelijkse uitgaven ook willen investeren? Weet dan dat je niet per se in één aandeel hoeft te investeren. Wanneer je in één aandeel investeert, ben je namelijk geheel afhankelijk van hoe dat ene aandeel het doet.

Spreiding is key bij succesvol beleggen. Investeer dus in meerdere aandelen, of kies voor een ETF of indexfonds (een soort mandje aan beleggingen). Zie hier meer tips als je wil beginnen met beleggen. Uiteraard kun je ook investeren in Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Dagelijks investeren in Starbucks

Terug naar het verhaal: Nat investeerde haar eerste 5 dollar op 3 november 2020, toen Starbucks per aandeel 87.97 dollar waard was. De koers eindigde die dag op 88.39 dollar, en dus had Nat haar eerste twee cent winst te pakken. “Zonder ook maar iets te doen”, schrijft ze op Medium.

De tweede dag van het Latte Factor experiment investeerde Nat weer 5 dollar, maar moest ze haar eerste verlies incasseren. Oké, omdat het hier om maar kleine bedragen gaat, was haar verlies die dag zo’n 0.0246 dollar. Niet eens drie cent dus. Maar het betekende wel dat ze minder geld had dan toen ze twee dagen geleden was begonnen.

Wanneer je geld verliest, is het verleidelijk om in een soort emotionele achtbaan te stappen. Nat ging zich afvragen of het niet een slecht idee was. ‘Ik moet mijn geld nu opnemen, voordat ik al mijn geld kwijt ben’, was ook een gedachte die in haar hoofd opdoemde.

De juiste mindset

Maar voordat ze dat deed, kon ze die drie cent verlies gelukkig relativeren. Ze had immers nog steeds meer geld dan dat ze had gehad als ze de tien dollar aan koffie had uitgegeven. Gedurende de maand hielp deze gedachte haar goed om te gaan met de schommelingen van de koers.

Haar experiment vond plaats tijdens de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten, die natuurlijk een groot effect hebben op de beurs. Haar eerste grote winst vond plaats op 9 november, toen bleek dat Joe Biden de verkiezingen had gewonnen. Het aandeel van Starbucks steeg op dat moment naar 97.65 dollar, en dat betekende dat Nat in haar eerste vijf dagen 1.51 dollar winst had gemaakt.

Haar verslag van het experiment geeft verhelderende inzichten over de voor- en nadelen van beleggen. Ja, je kunt van je geld meer geld maken. Maar tegelijkertijd had ze gedurende het experiment altijd last van spijt. Wanneer het slecht ging met de koers had ze spijt dat ze geld had geïnvesteerd. Wanneer het juist goed ging, had ze spijt dat ze niet meer had geïnvesteerd.

Hoe meer ervaring je gaat krijgen met beleggen, des te minder de dipjes in de waarde van een aandeel je trouwens doen. Je hebt namelijk in het verleden gezien dat de koers altijd weer omhoog klimt.

Het uiteindelijke resultaat van het Latte Factor-experiment

Natuurlijk ben je ook benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Wat heeft het experiment Nat opgeleverd op 3 december 2020, nadat ze een maand heeft geïnvesteerd in Starbucks? Gedurende de maand investeerde ze 110 dollar (91,60 euro). Dat leverde haar 5,15 dollar (4,29 euro) op. Nat wil benadrukken dat het net zo makkelijk de andere kant op had kunnen gaan. Ze had de 5,15 dollar ook kunnen verliezen.

Beleggen is daarom geen manier om snel rijk te worden: je kunt het best voor een langetermijnstrategie gaan. Dan kunnen er maanden of zelfs jaren tussen zitten waarin het wat slechter gaat, omdat er ook maanden en jaren tussen zitten waarin het juist beter gaat met de koers. Nat is op 3 december dan ook niet gestopt met haar experiment, maar doorgegaan.

Let op de kosten

Iets wat Nat helemaal niet bespreekt in haar Latte Factor-verhaal, maar waar je wel op moet letten, zijn de kosten. Bij elke bank of broker betaal je transactiekosten. Dit zijn kosten die je maakt bij elke transactie.

Wanneer je net als Nat met kleine bedragen op regelmatige basis belegt, kunnen deze kosten oplopen. Kijk hier bij het uitkiezen van een broker naar. Bij sommige brokers betaal je een vast bedrag en een percentage, bij andere pakken ze het weer anders aan. Hier vind je meer tips als je met kleine bedragen wil beleggen.

Ook goed om te weten: Nat belegt bij Robinhood. Niet bij elke bank of broker kun je een deel van een aandeel kopen. Is dat bij jou uitgekozen broker ook het geval? Dan kun je de 5 euro per dag (of voor welk bedrag jij ook kiest) beter opsparen tot je een heel aandeel of hele ETF bij elkaar hebt gespaard.

1 jaar beleggen bij Peaks: zoveel heeft me dat gekost én opgeleverd

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen, een nieuw contract of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Dit levert het op als je jouw dagelijkse koffie belegt in koffie
Sluiten