Pim Jansen
Pim Jansen Investeren & Beleggen 21 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Dit levert het op als je jouw dagelijkse koffie belegt in koffie

Wat nou als je een kleine uitgave die je dagelijks doet, belegt in plaats van uitgeeft? De Latte Factor noemen ze dat. De Amerikaanse Nathan ging de uitdaging aan. In plaats van elke ochtend geld uit te geven aan koffie, investeerde hij de 5 dollar in een aandeel van, waarom ook niet, Starbucks.

Misschien heb je wel eens gehoord van de Latte Factor. Dit begrip werd voor het eerst gebruikt door David Bach (die er later een boek over schreef) en houdt in dat kleine bedragen optellen een groots verschil maken.

Op dagelijkse basis voelt de uitgave van een kopje koffie misschien niet als een groot bedrag, maar als je het op maandbasis of zelfs jaarbasis gaat bekijken, is dit een ander verhaal.

Het bedrag van je dagelijkse koffie beleggen

De term ‘Latte Factor’ wordt nu vaak gebruikt als het op personal finance aankomt. Want, zo is de gedachte, als jij stopt met jouw dagelijkse kopje koffie spaar je een mooi bedrag. En als je dit geld ook nog eens zou beleggen, zou dat je uiteindelijk nog meer geld opleveren. Geld besparen is al een feit, de winst is bonus, en zo leer je de wetten van het beleggen ook nog eens kennen.

De Amerikaanse Nathan nam de proef op de som en besloot elke dag 5 dollar (ongeveer 4,10 euro) te investeren in plaats van een koffie te kopen. Het verhaal lees je op Medium. Hij twijfelde een tijdje waarin hij zou moeten investeren, totdat het kwartje viel: ze zou een maand lang elke dag 5 dollar investeren in Starbucks.

Dagelijks investeren in Starbucks

Terug naar het verhaal: Nathan investeerde zijn eerste 5 dollar op 3 november 2020, toen Starbucks per aandeel 87,97 dollar waard was. De koers eindigde die dag op 88,39 dollar, en dus had Nathan zijn eerste 2 cent winst te pakken. “Zonder ook maar iets te doen”, schrijft hij op Medium.

De tweede dag van het Latte Factor experiment investeerde Nathan weer 5 dollar, maar moest hij haar eerste verlies incasseren. Oké, omdat het hier om maar kleine bedragen gaat, was zijn verlies die dag zo’n 0,0246 dollar. Niet eens 3 cent dus. Maar het betekende wel dat hij minder geld had dan toen hij twee dagen geleden was begonnen.

Wanneer je geld verliest, is het verleidelijk om in een soort emotionele achtbaan te stappen. Nathan ging zich afvragen of het niet een slecht idee was. ‘Ik moet mijn geld nu opnemen, voordat ik al mijn geld kwijt ben’, was ook een gedachte die in zijn hoofd opdoemde.

De juiste mindset

Maar voordat hij dat deed, kon hij die 3 cent verlies gelukkig relativeren. Nathan had immers nog steeds meer geld dan dat hij had gehad als hij de 10 dollar aan koffie had uitgegeven. Gedurende de maand hielp deze gedachte hem goed om te gaan met de schommelingen van de koers.

Zijn experiment vond plaats tijdens de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten, die natuurlijk een groot effect hebben op de beurs. De eerste grote winst vond plaats op 9 november, toen bleek dat Joe Biden de verkiezingen had gewonnen. Het aandeel van Starbucks steeg op dat moment naar 97,65 dollar, en dat betekende dat Nathan in zijn eerste vijf dagen 1,51 dollar winst had gemaakt.

Het verslag van het experiment geeft verhelderende inzichten over de voor- en nadelen van beleggen. Ja, je kunt van je geld meer geld maken. Maar tegelijkertijd had hij gedurende het experiment altijd last van spijt. Wanneer het slecht ging met de koers baalde hij dat hij geld had geïnvesteerd. Wanneer het juist goed ging, had hij spijt dat hij niet meer had geïnvesteerd.

Hoe meer ervaring je gaat krijgen met beleggen, des te minder de dipjes in de waarde van een aandeel je trouwens doen. Je hebt namelijk in het verleden gezien dat de koers altijd weer omhoog klimt.

Het resultaat van het Latte Factor-experiment

Natuurlijk ben je ook benieuwd naar het uiteindelijke resultaat, ook al is het een momentopname. Wat heeft het experiment Nathan opgeleverd op 3 december 2020, nadat hij een maand heeft geïnvesteerd in Starbucks? Gedurende de maand investeerde ze 110 dollar (91,60 euro). Dat leverde hem 5,15 dollar (4,29 euro) op. Nathan wil benadrukken dat het net zo makkelijk de andere kant op had kunnen gaan. Hij had de 5,15 dollar ook kunnen verliezen.

Beleggen is daarom geen manier om snel rijk te worden: je kunt het best voor een langetermijnstrategie gaan. Dan kunnen er maanden of zelfs jaren tussen zitten waarin het wat slechter gaat, omdat er ook maanden en jaren tussen zitten waarin het juist beter gaat met de koers. Nathan is op 3 december dan ook niet gestopt met zijn experiment, maar doorgegaan. Of ze nog steeds belegt in Starbucks, is niet duidelijk. Feit is dat een aandeel nu 72,57 dollar waard is.

Let op de kosten

Iets wat Nathan helemaal niet bespreekt in zijn Latte Factor-verhaal, maar waar je wel op moet letten, zijn de kosten. Bij elke bank of broker betaal je transactiekosten. Dit zijn kosten die je maakt bij elke transactie.

Wanneer je net als Nathan met kleine bedragen op regelmatige basis belegt, kunnen deze kosten oplopen. Kijk hier bij het uitkiezen van een broker naar. Bij sommige brokers betaal je een vast bedrag en een percentage, bij andere pakken ze het weer anders aan. Hier vind je meer tips als je met kleine bedragen wil beleggen.

Ook goed om te weten: Nathan belegt bij Robinhood. Niet bij elke bank of broker kun je een deel van een aandeel kopen. Is dat bij jou uitgekozen broker ook het geval? Dan kun je de 5 euro per dag (of voor welk bedrag jij ook kiest) beter opsparen tot je een heel aandeel of hele ETF bij elkaar hebt gespaard.

Lees hier meer tips en nieuws over beleggen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.