Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Life 28 dec 2018

Onderzoek wijst uit: langer leven doe je met alcohol, koffie en overgewicht

Goed nieuws voor iedereen die koffie drinkt, regelmatig een alcoholische versnapering nuttigt en een klein beetje te zwaar is. Lange tijd dacht je misschien dat jouw levensstijl ongezond was en dat je er niet heel oud mee zou gaan worden, maar dat klopt niet. Volgens onderzoekers zijn alcohol, koffie en overgewicht namelijk de sleutel tot een lang leven.

Deze doorbraak hebben we te danken aan onderzoekers van de Universiteit van Californië. Zij houden sinds 2003 een groep van 1.600 negentigplussers nauwlettend in de gaten. Op deze manier hoopten ze te ontdekken hoe je langer kunt leven. Inmiddels hebben ze de eerste resultaten binnen en die zijn behoorlijk verrassend.

Geniet, maar wel met mate

De deelnemers aan het onderzoeken werden regelmatig fysiek en geestelijk getest. Daarnaast werd er gekeken naar hun dieet, dagelijkse activiteiten en eventuele medicatie die ze gebruiken. Toen ze alle informatie op een hoop gooiden, zagen ze iets opmerkelijks. De ouderen die met mate alcohol en koffie dronken, leven langer dan de bejaarden die deze dingen links lieten liggen.

Dat is nog niet het enige. Ook viel op dat de mensen die na hun zeventigste last hadden van overgewicht langer leven dan ouderen die op gezond gewicht of te licht zijn. Hoe het precies kan dat juist deze “ongezonde” mensen langer leven dan ouderen die gezond leven, gaan ze nu uitzoeken.

Tijd voor een bierbuik?

Je moet dit onderzoek dus niet zien als een excuus om een buikje te gaan kweken. Uit het onderzoek is alleen gebleken dat overgewicht op latere leeftijd een voordeel kan hebben. Het is dus nog niet verstandig om voor je veertigste al te beginnen met het opbouwen van een ronde buik.

Het is dus nog afwachten wat er precies uit het onderzoek gaat komen. Tot die tijd raden we je toch echt aan om gezond te leven en op gewicht te blijven. Heb je daar nog wel eens moeite mee? Klik dan hier voor onze allesomvattende gids over afvallen.

Maxim

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: langer leven doe je met alcohol, koffie en overgewicht
Sluiten