Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe reistijd naar werk je gezondheid sloopt volgens de wetenschap

Hoewel veel werkgevers het liefst willen dat werknemers weer op kantoor komen werken, denken werknemers daar niet altijd hetzelfde over. Veel mensen werken sinds de pandemie graag thuis. Minder reistijd: en dat is voor je gezondheid misschien maar beter ook, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Woon- werkverkeer dat uren per dag inneemt, wordt natuurlijk maar door een enkeling als heel positief ervaren. En hoewel een kwartiertje in de trein of een half uurtje op de fiets best aangenaam kan zijn, blijkt uit recent Zweeds onderzoek dat een lange reistijd naar je werk een negatief effect kan hebben op zowel de slaapkwaliteit, alsook op de fysieke gezondheid.

Opzet van het onderzoek

Wetenschappers van Stockholm University en het Fins Instituut voor Gezondheid en Welzijn zijn tot deze resultaten gekomen nadat zij data van zo’n 13.000 onderzoeksparticipanten onder de loep hebben genomen. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van data die zijn verzameld tijdens een Zweeds gezondheidsonderzoek, uitgevoerd tussen 2008 en 2018.

Later hebben de wetenschappers de deelnemers van het onderzoek verdeeld in verschillende groepen: mensen die tussen de 30 en 40 uur per week werken, en personen die meer dan 40 uur per week aan hun werk besteden. Daarnaast is er gekeken of de reistijd naar het werk meer of minder dan vijf uur per week in beslag neemt.

Het risico van (lange) reistijd

Wat blijkt? Al bij een reisafstand van meer dan 3 kilometer tussen de woning en je werkplaats, is er een grotere kans op fysieke inactiviteit, overgewicht en een slechte nachtrust dan onder mensen die dichterbij het werk wonen. Werk je méér dan 40 uur per week en moet je ook nog eens meer dan 5 uur per week reizen om op je werkplek te komen? Dan is het helemaal oppassen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat binnen deze groep mensen slaaptekort vaker voorkomt en dat zij ook vaker last hebben van bewegingstekorten.

Volgens wetenschappers is de verklaring niet al te ingewikkeld: heb je veel werkuren, dan heb je een grotere kans op stress. Eén van de bekende gevolgen van (te) veel stress? Juist, een slechtere nachtrust. Werk je veel uren én ben je daarnaast ook nog eens meer dan vijf uur per week kwijt aan woon- werkverkeer, dan blijft er weinig tijd over voor fysieke inspanning. Een simpele oplossing die vooral in Nederland voor de hand ligt? Vaker op de fiets naar je werk gaan. Minder kans op bewegingstekort en meteen een moment om te ontstressen.

De prijs van burn-outs: dit kost werkstress per minuut in Nederland

Wil jouw baas koste wat het kost dat je toch naar kantoor afreist en is fietsen voor jou geen optie? Schuif hem of haar dan toch eens de resultaten van dit onderzoek onder de neus. Wie weet kun je dan toch in alle rust vanuit huis je werkzaamheden uitvoeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.