Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 7 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

5 tips van een sportpsycholoog om het hardlopen vol te houden

Streef jij ernaar om een runners high te krijgen van een flink stuk hardlopen, maar laat jouw mindset je vaak in de steek? Deze tips van een sportpsycholoog slepen je door jouw volgende training.

Of je nou 10 kilometer hardloopt of een marathon; het zijn lange afstanden waar je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal fit voor moet zijn. Het volhouden van een lange afstand met een slechte mindset is nou eenmaal een stuk lastiger. Als het tussen je oren niet goed zit, laat de rest van je lichaam het ook al snel afweten.

Mentale tips voor mensen die hardlopen

Onderstaande tips van sportpsycholoog Deborah N. Roche gaan jou door je trainen heen slepen.

1. Manage je verwachtingen

“Het is belangrijk om je te realiseren dat het lopen van lange afstanden veel tijd kost. Je bent nou eenmaal langer bezig met een halve marathon dan met een blokje om van 5 kilometer. Houd er daarom rekening mee dat jouw trainingen niet altijd perfect zullen gaan. Soms heb je geen tijd voor een lange afstand. Misschien ga je last krijgen van blessures. En wie weet komen er ineens andere verplichtingen op je pad. Zie dit niet meteen als een reden om niet meer te gaan. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen, dat hoort nou eenmaal bij het leven. Gebruik jouw doorzettingsvermogen om weer back on track te komen, en je hebt een streepje voorsprong op de mensen die te hoge verwachtingen hadden.”

Vier mythes over hardlopen die we even keihard ontkrachten

2. Let op je ademhaling

“Let tijdens het hardlopen goed op je ademhaling. Door op een moeilijk moment diep adem te halen, zorg je ervoor dat jouw lichaam rustiger wordt. Op die manier kun je op een nuchtere, realistische manier nadenken over je volgende stappen. Deze tip werkt volgens Roche vooral als je aan het eind van je run uitgeput bent, op dat moment dat je jouw lichaam voelt haperen. Juist dan is het belangrijk om weer terug naar je ademhaling te gaan, omdat je hier controle over hebt. En je kunt meer aan dan je denkt.”

3. Wees flexibel

“Hoewel een bepaald niveau van routine belangrijk is om je trainingen vol te houden, is het ook belangrijk om een beetje flexibel te zijn. Dat betekent dat je er soms ook voor moet kunnen kiezen om een duurloop over te slaan, als je bijvoorbeeld verkouden bent of een lichte blessure hebt. Het laatste wat je wil, is je gezondheid juist verslechteren doordat je zo nodig niet van het plan af kon wijken. Een beetje flexibiliteit is daarin noodzakelijk.”

5 inspirerende films en docu’s over hardlopen op Netflix

4. Focus op een positieve mindset

“Het maakt niet uit of je met de belangrijkste wedstrijd van je leven bezig bent of met ‘gewoon’ een stukje hardlopen van 10 kilometer. Als je positief blijft denken, kun je een stuk meer dan wanneer je na de eerste kilometers al denkt over opgeven. Jouw mindset is tijdens zo’n lange afstand heel belangrijk. Denk je al snel aan stoppen? Dan vereist het heel veel wilskracht om uiteindelijk toch door te gaan. Focus daarom op een positieve mindset, en de kans dat je het volhoudt wordt een stuk groter.”

5. Onthoud: je doet het voor je lol

“Een belangrijke reminder om mee af te sluiten: hardlopen doe je omdat je het leuk vindt. Misschien is het mooi meegenomen dat je er wat kilo’s mee verliest, maar dat kun je ook voor elkaar krijgen met andere sporten. Jij hebt voor hardlopen gekozen, omdat je het leuk vindt. Blijf dat in je achterhoofd houden tijdens het rennen, en je loopt ineens een stuk makkelijker.”

Kies jij ervoor om ‘s morgens jouw hardloopschoenen aan te trekken? Begin je ochtend dan met deze 6 ontbijtjes waar je sowieso genoeg energie van krijgt. Nog een rookie? Dan komen deze tips om geen doodloper te worden vast goed van pas.

Hardlopen en afvallen: zo neem je rennend afscheid van je zwembandjes

Well + Good

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.