Martyn de Jong
Martyn de Jong Geld & Carrière 16 feb 2016
Leestijd: 5 minuten

Laat jij jouw kaas van het brood eten op het werk?

Het is pay day. Oftewel, de mooiste dag van de werkmaand. Je heb jouw zoveelste salarisstrookje in jouw handen waarop een bepaald bedrag staat. Je hebt weer een maand uit de naad gewerkt, dus als je nu terugblikt, klopt het bedrag dan wat op jouw papiertje staat? Technisch gezien zal het overeenkomen met jouw contract, tenzij de boekhouder een slechte dag had. Maar hoe zit het met de verhouding werk en inzet die jij in de 40 uur per week levert? Het zou zomaar kunnen dat jij thuishoort in een categorie ‘Ik verdien het wel, maar krijg het niet.’ werknemers. 

Je komt uiteraard niet zomaar in deze categorie, hiervoor moet je wel eerst over een goede werkmentaliteit beschikken. Helaas is dit vaak ook meteen jouw valkuil. Indien jij namelijk bereid bent om hard te werken en extra verantwoordelijkheden op je te nemen, is dit voor sommige werkgevers  vaak een spreekwoordelijke vinger die na verloop van tijd een hand wordt. Laten we en situatie schetsen:

Situatie 1: Meer voor minder

Stel er moet een bepaalde taak gedaan worden die niet in jouw functieomschrijving staat en jij biedt aan om die even op te pikken, of dat wordt jou gevraagd en jij stemt in. In dat geval is het zeer positief van jou dat jij bereid bent om een stapje verder te gaan dan wat er van je verwacht wordt. Dus de eerste keer doe je het met plezier, de tweede keer onder het motto ‘nou vooruit dan maar’, maar plotseling gaat men er vanuit dat dat jouw taak is. Ineens word jij benaderd om “jouw werk” maar eens af te maken. De situatie is nu verschoven van extra bereidheid, naar extra verplichte taken; maar helaas ook zonder extra verdiensten.

Juist die extra stappen kunnen enorm bijdragen aan jouw reputatie binnen het bedrijft, dus meer doen dan jouw takenomschrijving is louter een pre binnen de ogen van jouw werkgever en vergroot de kans op groei binnen het bedrijf. Indien je het echter met tegenzin doet en geen vooruitzicht hebt op salarisverhoging of promotie, dan is het voor jou niet meer dan een extra last. In dat geval wordt jouw kaas wordt hap voor hap van het brood gegeten.

Daarnaast is er nog een veelvoorkomende situatie waarbij werk wat jij doet anderen credits oplevert.

Situatie nummer 2: De verkeerd geplaatste spotlight

Stel jij hebt research gedaan en op basis van van deze resultaten kan het bedrijf waarvoor jij werkt aanzienlijk meer geld verdienen door een bepaalde zet te doen. Dit was jouw vondst, alleen komt iemand van een andere afdeling naar jou toe om jouw werk van je af te pikken en bij het bestuur voor te leggen. Vervolgens is hij de mastermind die onder de spotlight alle eer en roem krijgt voor “zijn” idee en jij zit daar met de gebakken peren en een broodje zonder kaas.

Beiden zijn situaties die zeer regelmatig voorkomen in het bedrijfsleven. Vaak hebben anderen het niet eens door dat jij in die positie zit, terwijl jij dat donders goed beseft en jouw werkmotivatie met de dag afneemt. Indien dit het geval is, is het tijd om voor jezelf op te komen. Dat gebeurt uiteraard niet op een boze, gefrustreerde of terneergeslagen manier. Waarom niet? Omdat de desbetreffende persoon waarschijnlijk nooit eerder dit oogpunt heeft beseft. Belangrijk is dus dat jij aangeeft dat jouw takenomschrijving tot X reikt en jij ook Y erbij doet.

[RELATED_ARTICLE article_id=”185163″]

Pas wanneer dit wél is aangekaart en er geen stappen worden ondernomen voor compensatie, dan heb je al meer recht om te toon te veranderen. Al is het vaak effectiever om jouw koel te bewaren; hoe boos jij ook bent. Diezelfde vlieger gaat ook op in het geval van de pikkende collega. Die kun je uiteraard niet om compensatie vragen, maar je kunt wel aangeven dat jij voortaan jouw resultaten wilt delen, alleen wel ook de credits.

Zo kunnen wij nog veel meer situaties bedenken waarbij oneerlijkheid het kernwoord is. Dus ook voor overwerkers, mensen wiens uurtarief onder par ligt en werkers die als voetveeg worden gebruikt; open je mond en kom voor jezelf op. Er is geen andere magische oplossing die jou kan helpen. Jij zal het zelf moeten doen, hoe erg je er ook tegenop ziet.

Uiteindelijk wil je toch een baan houden dus kun je maar beter omstandigheden vinden/creëren die passen bij jouw wensen en verlangens. Oftewel, kies een moment uit waarbij jij net de gerelateerde taken hebt verricht, of de ongewenste situatie zojuist heeft plaatsgevonden en ga er voor. Je hebt tenslotte niets te verliezen.

‘Jawel, wat dacht je van mijn baan?’.

De angst is begrijpelijk maar eigenlijk is er niets te vrezen. Welke werkgever zal iemand ontslaan voor het feit dat hij extra werk doet en hiervoor vraagt om een passende compensatie? Geen. Dus het enige waardoor dit gesprek verkeerd uit kan pakken, is als jij uit jouw slof schiet. Doe je dit niet, dan is er werkelijk niets te vrezen. Ofwel, je verdient het dus ga ervoor. En geloof ons: Je zult jezelf achteraf behoorlijk dankbaar zijn. In een worst case scenario krijg je niet wat je wilt en dan kun je zelf nog altijd kijken naar andere stappen.

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Laat jij jouw kaas van het brood eten op het werk?
Sluiten