Kungfu-meester vernietigt 10 epische vechtscènes in films

Keanu Reeves mag dan bijna alle vechtscènes in John Wick zelf uitvoeren, de kungfu die hij in The Matrix liet zien sloeg nergens op. Althans, dat vindt Shifu Yanzi, een meester die de vechtkunst eigen maakte in een Shaolin-klooster.

Je vraagt je bij vechtscènes waarin ingewikkelde vechtkunsten als kungfu worden gebruikt vast wel eens af of dat een beetje realistisch is. Zoiets kun je het best vragen aan iemand uit een Shaolin-klooster. Deze in China ontstane kloosters zijn beroemd vanwege hun lange associatie met de vecht- en zelfverdedigingskunsten.

Hoe realistisch is Kungfu in films?

Shifu Yanzi is een 34e generatie Kungfu-meester. Hij begon zijn opleiding in de Shaolin-tempel in de Chinese provincie Henan in 1983. Het kostte hem vijftien jaar aan training om Shaolin Chan-meditatie, Kungfu, Combat, Steel Jacket en Xin Yi Ba te beheersen.

Het Amerikaanse Insider legt hem in de onderstaande video tien beroemde films voor, met vechtscènes waarin gepoogd wordt kungfu uit te oefenen. De Shaolion beoordeelt ze op skills en realisme.

Tien epische vechtscènes geanalyseerd

Onder meer Bruce Lee’s Fist of Fury (1972) en Enter the Dragon (1973) worden geanalyseerd door Shifu Yanzi. Ook die andere filmheld Jackie Chan komt voorbij, met Police Story (1985). De meester keek ook naar de vaardigheden van Keanu Reeves als Neo in The Matrix (1999), Donnie Yen in Ip Man 2 (2010) en Jet Li in Once Upon a Time in China (1991). Shifu Yanz beoordeelt verder de film Kung Fu Hustle (2004) en vechtscènes uit The Shaolin Temple (1982) en Shaolin (2011).

“Kungfu heeft niets te maken met fancy moves, zoals je in de meeste vechtscènes in films ziet”, aldus de meester. “Useful is beautiful.” De held is tegenwoordig actief in de Shaolin Temple UK. Shifu Yanzi is te volgen op Instagram.

🎬 Check ook: CGI-seksscènes zijn het nieuwe normaal in Hollywood

Reageer op artikel:
Kungfu-meester vernietigt 10 epische vechtscènes in films
Sluiten