Redactie
Redactie Uncategorized 22 okt 2018

Kun jij strategisch denken? Dan is deze bijzondere baan wellicht wat voor jou

Met het vliegtuig op zakenreis gaan, biedt bij uitstek een tijdslot waarin prikkels vanuit je smartphone geen, of nauwelijks, voor afleidingen zorgen. Een ideaal moment om even helemaal uit te pluggen en na te denken over hetgeen je wilt bereiken in het leven. Terwijl jij met een snelheid van 800 tot 1000 kilometer per uur door de lucht raast, zijn de luchtverkeersleiders op de grond bezig om de boel veilig te begeleiden. Iets waar je vast niet altijd bij stilstaat.

Om te begrijpen hoe al het vliegverkeer veilig naar de juiste start- en landingsbanen wordt gebracht en ook in de lucht niets tegen elkaar botst, is het nodig om strategisch te werk te gaan. Bij de afdeling Approach worden vliegtuigen begeleid die vanuit drie richtingen binnenkomen, maar op dezelfde locatie moeten landen: Schiphol. Dit terwijl er ook stijgend verkeer gaande is, waarmee je logischerwijs niet in de clinch moet komen. Gaat het al duizelen?

Ben jij strategisch genoeg om deze functie aan te kunnen?

Op de radar waarmee de luchtverkeersleiding werkt, zie je honderden puntjes en lijntjes. In combinatie met een plan, strategie en andere computersystemen kun je deze puntjes en lijntjes ontcijferen tot iets waarmee je daadwerkelijk aan de slag kunt. Oftewel: het veilig laten landen van vliegtuigen. Zeker op piekmomenten draait je hoofd op volle toeren. Denk jij dat je dit aan kunt en boven jezelf kunt uitstijgen?

Kan dit niet gewoon door robots worden opgelost? Nee. Er zijn teveel variabelen, waardoor het niet mogelijk is om één aanpak te kiezen. Wat de mens zo uniek maakt, is het feit dat wij – in tegenstelling tot computers – situaties kunnen inschatten en onderscheiden. Dus als er onverwacht noodweer ontstaat of een noodgeval plaatsvindt, dan zijn wij mensen in staat om daar razendsnel op in te spelen en een nieuw strategisch plan te maken.

Hoe de afdeling Approach van de luchtverkeersleiding precies in z’n werk gaat, zie je in de onderstaande, toffe video waarin sportman en presentator, Jamie Trenite, op onderzoek uitgaat. Ben jij strategisch ingesteld en denk je dat dit iets voor jou is? Maak dan een plan van aanpak en solliciteer hier op de functie.

LVNL Jamie stijgt boven zichzelf uit EP02 NL Subs

‘In deze spannende episode voert Jamie zijn challenges uit op een steeds sneller rijdende truck. Hij komt erachter dat je werk als luchtverkeersleider niet kan zonder strategisch te denken.’


In samenwerking met Luchtverkeersleiding Nederland

Reageer op artikel:
Kun jij strategisch denken? Dan is deze bijzondere baan wellicht wat voor jou
Sluiten