De Krayt Dragon uit The Mandalorian is belangrijker dan je denkt

In de eerste aflevering van The Mandalorian dook een reusachtige Krayt Dragon op. Een wezen dat niet zomaar even opgevoerd werd, maar een grote rol speelt in de geschiedenis van Star Wars, al sinds de eerste film.

In Star Wars: A New Hope lopen C-3PO en R2-D2 door de woestijn. Op de achtergrond is een mysterieus slang-achtig skelet te zien.

Nu blijkt dat dus een Krayt Dragon te zijn. Ook een leuke verwijzing: in diezelfde film doet Obi-Wan Kenobi het geluid van dat monsterachtige beest na om Tusken Raiders weg te jagen.

Star Wars en Krayt Dragons

In de radio-versie van de film licht het personage dat toe: “Ik imiteerde de jachtkreet van een Krayt Dragon, ” aldus Obi-Wan in de radioversie.” Hun verbeeldingskracht deed de rest en ze gingen er vandoor. ”

De Krayt Dragon uit The Mandalorian is belangrijker dan je denkt
Het skelet in A New Hope (Bron: Lucasfilm / Disney)

Door The Mandalorian snappen we nu waarom de Tuskens zo bang voor dat geluid zijn. Overigens was George Lucas zelf niet tevreden met het geluidseffect. In de later uitgebrachte Special Editions probeerde hij alternatieven.

Ben je overigens benieuwd hoe diezelfde Tusken Raiders eruit zien onder hun masker? De Star Wars-comics en -games bieden antwoorden, zoals je in dit artikel kunt lezen.

The Mandalorian

Maar goed, terug naar The Mandalorian. De Krayt Dragon was een imposante verschijning, van het CGI-niveau dat je normaal enkel in Star Wars-films verwacht.

Het monster leefde in een verlaten sarlacc pit, tot de grote verbazing van Cobb Vanth.  Volgens hem bestaat zoiets niet, een lege sarlacc pit. Din Djarin, AKA Mando, benadrukte met zijn antwoord hoe gevaarlijk de Krayt Dragon is: “Jawel, als je de sarlacc opeet.”

Het is pas de eerste keer dat we de Krayt Dragon te zien kregen, maar ze zijn allesbehalve nieuw. Sterker nog, ze spelen al sinds de allereerste film uit 1977 een belangrijke rol in de Star Wars-mythologie.

Canyon en greater Krayt

Door de jaren heen hebben verschillende officiële Star Wars-boeken meer uitgelegd over de imposante draken. Die onthullen dat er twee soorten Krayt Dragons zijn. De kleinere en meer voorkomende canyon krayt, en de zeldzamere en een stuk grotere greater krayt.

De Krayt Dragon uit The Mandalorian is belangrijker dan je denkt
De greater Krayt

Volgens de Star Wars: The Visual Encyclopedia (2017) produceren hun lichaam een gif genaamd krayt venom. Dat spul sproeien ze op levende prooien voordat ze hun slachtoffer verorberen. Ook bevatten hun lichamen de zeer waardevolle parels, waarvan we er eentje zagen aan het einde van de eerste aflevering van The Mandalorian seizoen twee.

De Krayt Dragon uit The Mandalorian is belangrijker dan je denkt
De parel (Bron: Lucasfilm / Disney)

Star Wars Legends

Voor meer antwoorden zullen we in Star Wars Legends moeten duiken. Dat zijn alle boeken, games en comics van voor de lichte reboot die Disney teweeg heeft gebracht. Na de overname van Lucasfilm besloot Disney allesbehalve de films en een paar series tot Legends te verklaren.

Mooie en vermakelijke verhalen, maar technisch gezien niet meer canon. Zo kon het bedrijf met een schone lei beginnen en een verhaal opbouwen dat niet rekening hoefde te houden met honderden boeken, games en comics aan Star Wars-geschiedenis.

Sindsdien hebben showrunners als Jon Favreau en Dave Filoni geregeld elementen of personages uit Legends geleend, maar technisch gezien zijn de antwoorden die die oude boeken en comics bieden dus niet meer canon.

Toch zijn ze een interessante bron van informatie, want ooit waren ze dus wel de officiële status quo. De antwoorden en verklaringen die George Lucas voor ogen had. En in de meeste gevallen blijven die details en achtergronden wat bijvoorbeeld verschillende wezens of aliens betreft gewoon in stand in de nieuwe canon van Disney.

Verschillen

Neem wat hieronder volgt dus met een korreltje zout. Het zijn de antwoorden die Star Wars officieel heeft geboden op de vragen die we hebben, maar ook antwoorden waarvan Disney kan beslissen dat ze niet meer gelden.

In de oude boeken en comics kwamen de Krayt Dragons regelmatig voor. Vaker zelfs dan in de huidige canon. Tijdens het paarseizoen waren hun lokroepen en geluiden door de gehele canyons van Tatooine hoorbaar.

Ook toen bestonden de draken uit twee soorten, dezelfde als we hierboven noemden. Een verschil is echter dat beide soorten in Legends een stuk kleiner waren dan het reusachtige monster dat we in The Mandalorian hebben gezien.

Ook kwam het gif dat hun lichaam produceert niet uit hun mond, zoals in de aflevering, maar in plaats daarvan scheidden ze het af op hun ruggengraat.

Tuskens waren en zijn dus erg bang voor Krayt Dragons, maar de wezens zijn toch erg belangrijk voor de Raiders. Hun krijgers kregen de taak om er zelf op een te jagen als onderdeel van een inwijdingsritueel.

Parels en lightsabers

Ook tof: in de Star Wars: Legacy-comics, die zich honderd jaar na de originele trilogie afspelen, noemt een Tusken Sith Lord zichzelf Darth Krayt, om zijn vijanden angst in te boezemen. Maar goed, dat terzijde.

Maar wat maakt die parels dan zo belangrijk? In de oude boeken en comics gebruiken de draken die parels om het voedsel dat ze opaten te pletten. Te verwerken. De parels zijn populair handelswaar en zeer waardevol in de huidige canon.

De Krayt Dragon uit The Mandalorian is belangrijker dan je denkt
Darth Krayt (Bron: Lucasfilm / Disney)

In Legends gaat die waarde nog een grote stap verder. Daarin bevatten de parels van Krayt Dragons namelijk vergelijkbare straalbrekende eigenschappen als die van een Kyber-kristal, en kunnen ze net zoals die kristallen worden gebruikt om krachtige lightsaber te bouwen. Vele Sith lords hebben in de geschiedenis van Star Wars daarom gepoogd een Krayt Dragon te doden, met wisselend succes.

Aangezien in seizoen twee van The Mandalorian Din Djarin (Mando) ten minste één ex-Jedi zal tegenkomen, is de kans dat die eigenschappen ook terugkeren in de huidige canon groot. Wellicht was die eindscène waarin de Tuskens al juichende een parel in de lucht houden dus belangrijker dan je denkt.

Wookieepedia

Reageer op artikel:
De Krayt Dragon uit The Mandalorian is belangrijker dan je denkt
Sluiten