Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 22 jan 2020

De overblijfselen van de Koude Oorlog door de lens van Martin Roemers

Martin Roemers fotografeerde tussen 1998 en 2009 in verschillende Europese landen de overblijfselen van de Koude Oorlog. Zijn prachtige foto’s zijn nu te zien in het boek Relics of the Cold War en tijdens de gelijknamige expositie in Museum de Fundatie.

De Koude Oorlog behoort tot de meest intrigerende periodes uit de moderne historie van de mens. De contante dreiging van ‘de bom’. Het zwaar communistische Oost-Europa achter het IJzeren Gordijn. De DDR en de Berlijnse muur. Protesten in het vrije Westen. En zo kun je een compleet boekwerk maken over de gewapende vrede tussen de communistische en kapitalistische wereld. Iets wat de Nederlandse fotograaf Martin Roemers heeft gedaan met Relics of the Cold War. Sinds deze week worden zijn foto’s geëxposeerd in Museum de Fundatie in Zwolle en Heino/Wijhe.

Overblijfselen van de Koude Oorlog

Martin Roemers, winnaar van twee World Press Photo Awards (in 2006 met The Never-Ending War en in 2011 met Metropolis), zocht elf jaar lang (van 1998 tot 2009) naar de tekenen en restanten van de Koude Oorlog. Hij reisde door de landen van voormalige vijanden: Rusland, Polen, Tsjechië, Oekraïne, Letland, Litouwen, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en België. Het resultaat is de serie Relics of the Cold War, waarin de overblijfselen van deze grimmige periode prachtig in beeld worden gebracht.

martin roemers, relics of the cold war, museum de fundatie, koude oorlog, fotograaf, expositie, boek, oost duitsland
Oost-Duitsland, Forst Zinna, Bioscoop in een Russische kazerne (Foto: Martin Roemers)

De foto’s gaan in wezen over de voorbereidingen voor een Derde Wereldoorlog. De sporen van deze nucleaire oorlog, die nooit gevoerd is, zijn nog altijd zichtbaar in het landschap. Martin Roemers verkende en documenteerde verlaten bunkers, ondergrondse tunnels, oude kazernes, raketafvuurinstallaties en roestende tanks. De fotograaf voert de objecten uit de Koude Oorlog op als verstilde monumenten van een voorbij tijdperk.

Akelig actueel

Als je met de ogen van vandaag naar deze overblijfselen kijkt, zijn de paranoia en agressie van destijds nog voelbaar. Het communisme druipt van sommige foto’s af. Relics of the Cold War dient volgens Martin Roemers als herinnering aan hoe het was en hoe het weer zou kunnen worden: twee tegenstanders bouwen dezelfde verdedigingswerken vanuit hetzelfde wantrouwen en dezelfde angst. Helaas nog altijd een actueel dilemma.

martin roemers, relics of the cold war, museum de fundatie, koude oorlog, fotograaf, expositie, boek, oost duitsland
Oost-Duitsland, Saksen, Sovjet-tank (Foto: Martin Roemers)

Een van de blikvangers van de expositie is een foto van een verroeste tank in het Oost-Duitse Saksen, waarin verschillende lagen van de geschiedenis samenkomen. Op de achtergrond zie je een ruïne van een bunkertje uit de tijd van de Pruisen. Troepen van de Duitse keizer Wilhelm II oefenden daar voor de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor staat een Sovjet-tank, net als het bunkertje volledig aan gort geschoten. Ook de Russen oefenden hier tijdens de Koude Oorlog ter voorbereiding op een eventuele Derde Wereldoorlog. En daarachter zie je een modern paaltje met een rood schild van de hedendaagse krijgsmacht van Duistland, die hier nog steeds oefent.

Relics of the Cold War in Museum de Fundatie

De tentoonstelling loopt tot 5 mei en vindt hoofdzakelijk plaats in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe, onderdeel van Museum de Fundatie. In de hoofdlocatie in Zwolle is een kabinet ingericht. Het boek Relics of the Cold War is uitgegeven door De Fundatie. Meer projecten van Martin Roemers bekijk je op de website van de fotograaf.

martin roemers, relics of the cold war, museum de fundatie, koude oorlog, fotograaf, expositie, boek
Oost-Duitsland, Jüterbog, Russisch militair ziekenhuis (Foto: Martin Roemers)
martin roemers, relics of the cold war, museum de fundatie, koude oorlog, fotograaf, expositie, boek, polen
Polen, Borne Solinowo, Militaire begraafplaats in een afgesloten Russische garnizoensstad (Foto: Martin Roemers)

? Check ook: Terry O’Neill, de fotograaf voor wie beroemdheden in de rij stonden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De overblijfselen van de Koude Oorlog door de lens van Martin Roemers
Sluiten