Bas van Beest
Bas van Beest Gezondheid 26 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je weten over koolhydraten: van carb coma tot gezond snoepen

Van een carb coma (ja, dat lees je goed) tot verantwoord snoepen. Dit moet weten over koolhydraten.

Je kent de verhalen wel. De een zegt dat je beter geen koolhydraten kunt eten, de ander zegt van wel. Gastblogger Bas van Beest, healthy lifestyle coach en ondernemer achter Slim Living, deelt in dit artikel een aantal feiten over koolhydraten en tips over hoe je ze verantwoord eet.

Maakt je lichaam onderscheid tussen koolhydraten, suikers en glucose?

Je lichaam herkent alleen een glucosemolecuul. Dit is de meest simpele vorm van koolhydraten. Koolhydraten zijn namelijk in twee soorten onder te verdelen: simpele en complexe. Complexe koolhydraten zitten vaak in volkorenproducten. Deze zijn beter voor je dan simpele. Betekent het dan dat je alleen nog maar complexe koolhydraten moet eten? Nee. Na een training zijn simpele koolhydraten, zoals de suikers in melk en yoghurt, ook belangrijk, zolang het maar in balans blijft.

Wel eens gehoord van een carb coma?

Een carb coma noemen ze ook wel een suikerdip. Als je veel suikers (koolhydraten) eet stijgt je bloedsuiker enorm. Je lichaam reageert hierop door veel insuline aan te maken (het hormoon dat je helpt om je bloedsuikerspiegel te verlagen). De aanmaak van insuline zorgt ervoor dat je bloedsuiker zo erg daalt, dat je moe, slap of chagrijnig wordt.

Een appel of een snoepje?

Vezels zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt. Zo kun je beter een appel eten met 10 gram suiker dan een snoepje met 10 gram suiker. De vele vezels in de appel zorgen dat je bloedsuiker weinig zal stijgen. In het snoepje zitten geen vezels, dus dit zorgt voor een hoge stijging van je bloedsuiker. Suikers hoeven niet vermeden te worden om vet te verliezen. Het gaat namelijk om de totale hoeveelheid calorieën die je eet. Een appel bestaat per 100 gram uit 14 gram koolhydraten.

Meer tips over voeding en fitness? Personal training studio Slim Living biedt gezonde recepten, workouts en tips & tricks aan, te volgen op hun Instagram. Daarnaast kun je ook voor persoonlijke trainings- en voedingsschema’s op maat bij Slim Living terecht.

Check ook: Hoeveel calorieën verbrand je nou echt met wandelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten over koolhydraten: van carb coma tot gezond snoepen
Sluiten