Younes Ben Abdelkader
Younes Ben Abdelkader Eten & Drinken 18 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Koken met bier? Biersommelier Fiona de Lange deelt 5 gouden combinaties

Bier is veel complexer van smaak dan wijn, het heeft veel meer tonen in zich. Hierdoor vervangt bier steeds meer de gebruikelijke wijn in het koken. Zelf koken met bier? Biersommelier Fiona de Lange heeft een paar smakelijke combinaties voor je in petto.

5 manieren waarop je bier met eten kunt combineren

Koud

Fiona: “Ten eerste is er natuurlijk de meest voor de hand liggende manier: koud. Dit kun je simpelweg doen door bier aan een saus toe te voegen. Heb je een frisse saus bij een salade, dan kun je makkelijk een wat zuurder bier toevoegen zoals een geuze of een lambic, om zo jouw salade net die extra smaakcomponenten te geven.”

Nog kouder

Fiona: “Bier is ook heel goed te gebruiken in een bereiding met ijs. Meng het bier met het ijs en laat het daarna even lekker in de diepvries liggen. Vooral fruitbieren lenen zich hier heel goed voor, meng bijvoorbeeld een kriek met kersen of bosbessen ijs om er zo een extra smaaksensatie aan te geven. Ook ijs van alleen bier is een mogelijkheid, dat is wel iets ingewikkelder omdat het water zich van de alcohol gaat afscheiden. Zoek daar dus een goed recept bij op.”

Leffe aan de keukentafel

De koude wintermaanden zijn ideaal om te genieten van Hugo’s Stoofvlees. Dit gerecht maak je met Leffe Bruin. De zoete karameltonen van Leffe Bruin ondersteunen op sensationele wijze de smaak van het vlees. Voor wie ga jij deze heerlijke stoof maken?

In stoofgerechten

Fiona: “Je kunt het bier, en dan met name donkere bieren met een hoog karamelgehalte, mee laten koken in een stoofgerecht. Ook voor stoofvlees is het een verrijking, omdat het bier voor een mooie smaakoverdracht zorgt naar het vlees. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Leffe Bruin of een Hertog Jan Grand Prestige voor. Ook in een vega-stoofpotje is het een mooie toevoeging.”

Om je gerecht af te blussen

Fiona: “Je kunt het ook altijd gebruiken om een gerecht af te blussen. Een lekkere frisse witte vis of wit vlees die je in boter gebakken hebt, kan zeer goed versterkt worden door het geheel af te blussen met een witbiertje, een Leffe Blond of een Weizen bijvoorbeeld. Daarmee geef je die frisse zure tonen in de vis wat extra kracht, enkel door het even af te blussen.”

Koken met bier

Op de barbecue

Fiona: “Bier is zelfs te gebruiken op de barbecue als het weer wat aangenamer wordt. Vul bijvoorbeeld een hele kip gewoon van binnen met bier en braad hem goed gaar op de barbecue om een unieke twist te geven aan je grill-gerechten.”

Koken met bier: heerlijk en complex

De bitterheid van bier geeft iets aan de smaak van een maaltijd mee, zeker als het heel erg goed bitter is. Ook zitten er veel kruiden in bier, omdat er vaak kruiden worden toegevoegd bovenop de smaaktonen die vanuit de gist komen – de gebrande mouten bijvoorbeeld. Daarnaast zorgen de verbrande suikers uit het bier bij het maken van saus voor een hartige substantie. Er zijn dus veel meer smaakcomponenten die je meeneemt als je bier gebruikt in plaats van wijn. Waar wijn een subtiele smaak geeft aan een gerecht, kun je met bier een breed assortiment van unieke smaken toevoegen aan een maaltijd.

Koken met bier

Waarom koken met Leffe-bier ideaal is

Fiona: “Leffe heeft iets speciaals. Ik werk alleen met merken waar ik echt achter sta. Het is bij het gebruik van bier in gerechten belangrijk dat het geen al te uitgesproken karakter moet hebben. Op het moment dat er bijvoorbeeld heel veel hop in een bier zit, of dat het bier heel zoet is, wordt het alleen maar uitvergroot als je ermee gaat koken. Daardoor wordt de smaak te overweldigend en verlies je eigenlijk veel van de voordelen die het brouwsel juist kan toevoegen. De Leffe bieren zijn op dat gebied heel erg goed in balans, ze hebben wel alle nodige facetten, maar zij niet overdreven uitgesproken.”

“Verder heeft Leffe een breed assortiment aan verschillende soorten bier voor elke gelegenheid, waardoor de mogelijkheden gigantisch zijn en dat maakt het een heel fijn bier om mee te werken. Je kunt lekker breed spelen met het hele assortiment en daardoor dus ook heel veel smaken toevoegen.”

In samenwerking met Leffe

Reageer op artikel:
Koken met bier? Biersommelier Fiona de Lange deelt 5 gouden combinaties
Sluiten