Redactie
Redactie Food & Drinks 24 apr 2018

Koken = kunst! Deze chef laat zien waarom…

Restaurant Bluespoon is inmiddels een begrip in de hoofdstad. Het restaurant wordt geroemd om de prachtige locatie in de Jordaan, de secuur ontwikkelde inrichting (veel blauw en oer-Hollandse elementen) en de culinaire kunstwerkjes van chef Sander Bierenbroodspot (what’s in a name). Kunst inderdaad, want wie het niveau van Bluespoon aantikt, mag zich een heuse meester noemen. 

Dat kunst zoals wij het definiëren en de kunst op een bord immer dicht bij elkaar liggen, bewijst Sander met zijn nieuwe menu. In de krochten van het hotel, vind je videokunst van verschillende artiesten. Stuk voor stuk vertellen ze een uniek verhaal, dat – na een culinaire vertaling – in een eetbare vorm op je bord verschijnt.

Met de expositie wil het Andaz hotel, waar Bluespoon onderdeel van uitmaakt, zich definiëren als meer dan een hotel. Beschouw het eerder als een plek waar je kunst kunt ervaren middels alle zintuigen. Van een blik op de schermen tot de smaak van het viergangenmenu of een slok van de betere cocktails die je in Amsterdam zult vinden.

Het video- artmenu van Bluespoon

Zelfs al woon je in een stad met vijftien miljoen mensen, dan nog kun je alleen zijn – zo vertelt Meiro Koizumi’s in My Voice Would Reach You. Sander kiest in het voorgerecht dan ook voor makreel (die hoofdfoto aan de bovenkant van dit artikel), een vaak vergeten figuur in de wateren. Hij krijgt goed gezelschap van avocado, finger lime, quinoa en appel. Heerlijk!

De tussengang is gebaseerd op het simplistische werk van Rijpma’s (Tape Generations) en de betoverende digitale wolkenvelden van Anne De Vries’ Forecast. De kunst is even vaag als het klinkt, maar de smaak van het bijbehorende gerecht zet je met beide benen op de grond. De wolkenvelden verschijnen als sherry-schuim op je bord en als de bewolking is opgetrokken, blijven zachte coquilles over. Jup, eetbare kunst.

Videoart menu Bluespoon Amsterdam

Het belangrijkst expositiestuk vat Sander samen in een groen hoofdgerecht. Mastering Bambi van de Nederlandse artiesten Persijn Broersen en Margit Lukács laat een bevreemdende bewerking van de Disney-klassieker zien. Of er naast al het groen ook nog plek is voor een stukje Bambi, mag je zelf gaan ontdekken.

Videoart menu Bluespoon Amsterdam

Het slotstuk komt van Mondriaans iconische kleuren, lijnen en vormen. Ingrediënten tonen hun uitgesproken smaak in een lepelloos dessert. Net als kind mag je even met-zonder handen aan de slag, om zo het verrukkelijk zoete dessert te verorberen.

Videoart menu Bluespoon Amsterdam

Zelf ervaren?  Het video- artmenu is (bij reservering vooraf) vanaf heden beschikbaar voor zeventig euro per persoon. Elke donderdag om 19.00 uur begint een live tour langs alle video-art. Meer info, vind je hier. Onze eerdere review over Bluespoon, lees je via de link hieronder:

Dining Manners: Bluespoon (nieuwe menukaart) in Amsterdam

Reageer op artikel:
Koken = kunst! Deze chef laat zien waarom…
Sluiten