Je kunt je dag beter niet beginnen met koffie en dit is waarom

Als een kop koffie zetten het eerste is wat je doet als je ‘s morgens opstaat, dan is er ruimte voor verandering. Het drinken van een kop koffie op een lege is maag niet persé een goed idee, en dat heeft alles te maken met de hoeveelheid vocht in je lichaam.

Je zult zeker niet de enige zijn die ‘s morgens meteen denkt aan een kop koffie. Van het zwarte goud word je immers alert, wakker en het is het perfecte begin van de dag. Toch is die kop koffie ‘s morgens niet het beste idee, en dat komt doordat jouw lichaam ‘s nachts behoorlijk wat vocht verliest.

Koffie is vochtafdrijvend

In dit artikel vertelt slaapexpert en klinisch psycholoog Michael Breus het volgende: “Elke de nacht verliezen we bijna een liter aan vocht, en daarom worden we uitgedroogd wakker. Jammer genoeg is koffie voor veel mensen de eerste vloeistof die zij weer tot zich nemen”.

Hij legt ook uit waarom dat dan zo’n probleem is, want koffie is immers toch ook een vloeistof? Helaas ligt dat net iets anders: het is inderdaad een vloeistof, maar het werkt tegelijkertijd als diureticum. Dat houdt in dat koffie vochtafdrijvend is. De kans dat je na het drinken moet plassen is groter, en dan verliest je lichaam dus nóg meer water.

Dit is wat je wél als eerst zou moeten drinken

Wat je beter wél kunt doen, voel je waarschijnlijk al aankomen: de dag beginnen met een groot glas water. Spannender dan dat kunnen we het helaas niet maken, behalve dan dat het water het liefste op kamertemperatuur is. Een glas water zorgt ervoor dat al het vocht wat je ‘s nachts verloren bent weer wordt aangevuld.

Naast dat je met een glas water de hoeveelheid vocht in jouw lichaam aanvult, heeft een glas water in de ochtend nog veel meer voordelen. Je leest ze in het artikel hieronder.

7 gezondheidsredenen om direct na het opstaan een glas water te drinken

En die cafeïne-rush waarnaar je op zoek bent? Bewaar die tot een uurtje of 10, want dat is volgens onderzoek hét tijdstip waarom je het meeste profiteert jouw bakkie pleur. Je leest er hier alles over: dit is het beste tijdstip om koffie te drinken voor meer productiviteit.

Meer over koffie

Als je geen afscheid kunt nemen van je dagelijkse kop koffie, drink dan ‘s avonds een lekkere cocktail met koffie. Als je wilt stoppen met koffie kan je deze ontwenningsverschijnselen verwachten en die zijn niet mals.

Reageer op artikel:
Je kunt je dag beter niet beginnen met koffie en dit is waarom
Sluiten