Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 1 nov 2021
Leestijd: 10 minuten

Koersverwachting week 44: rente, koudwatervrees en centrale banken

Ook deze maandag beginnen we de beursweek natuurlijk met onze koersverwachting. Welke prijsontwikkelingen kunnen we verwachten voor populaire beleggingen zoals aandelen, index-futures, staatsobligaties, goud, olie, FOREX en cryptomunten? Wij schetsen de contouren van de markt en blikken vooruit met onze koersverwachting.

We volgen onze vertrouwde aanpak. Dit betekent dat we eerst kijken naar de algemene fundamentele factoren die deze week een rol gaan spelen bij de prijsbepaling van beleggingen. Daarna doen we per soort belegging een reality-check op onze koersverwachting van vorige week.

Daarna bekijken we of er specifieke fundamentele factoren per categorie beleggingen te noteren zijn. Tot slot proberen we onze inschatting voor de prijs van de beleggingen compleet te maken met technische trendanalyses en oscillatoren. Zo komen we uiteindelijk tot een concrete koersverwachting.

Zoals altijd gebruiken we voor al onze prijzen, analyses en vergelijkingen in onze koersverwachting de koersen zoals deze maandag vóór opening van de AEX op het digitale koersenbord stonden.

Algemene economische fundamentele factoren week 44

Als we de economische agenda voor de komende week bekijken zien we dat vandaag het handelsvolume in Europa tegen kan vallen. De Nederlandse financiële markten zijn open, maar in diverse andere Europese landen geldt een Nationale feestdag in verband met Allerheiligen.

Verder zien we veel reguliere bekendmakingen. Dit klinkt niet spannend, maar schijn bedriegt. Zo zien we veel inkoopmanagersindexen en een aantal rentebesluiten genoteerd staan. Deze zeggen iets over de inflatie. Verder lichten Centrale Banken hun monetair beleid toe. Daaruit verwacht men meer inzicht in de strategie met betrekking tot steunmaatregelen. Datzelfde geldt voor bekendmaking van de werkgelegenheidscijfers in de VS.

Belangrijkste economische agendapunten per dag

Hierna zie je een overzicht per dag:

Maandag 1 november

03.45 China: Inkoopmanagersindex industrie

08.00 Duitsland: Detailhandelsverkopen (september)

15:00 Verenigde Staten: Inkoopmanagersindex industrie, bouwuitgaven

Dinsdag

06.30 Australië: Rentebesluit

10.00 Eurozone: Inkoopmanagersindex industrie

Woensdag

03:45 China: Inkoopmanagersindex diensten

09:55 Duitsland: Inkoopmanagersindex diensten

10:00 Europese Unie: Inkoopmanagersindex diensten

11:00 Europese Unie: Werkloosheid – September (eur)

13:15 Verenigde Staten: Banenrapport

15:00 Verenigde Staten: Inkoopmanagersindex diensten ISM, fabrieksorders

15:00 Fabrieksorders – September (VS)

15:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)

19:00 Verenigde Staten Rentebesluit Fed

19:30 Verenigde Staten: Toelichting rentebesluit

Donderdag

08:00 Duitsland: Fabrieksorders

13:00 Verenigd Koninkrijk: Rentebesluit Bank of England

Vrijdag

09.00 Duitsland: Industriële productie (september)

12.00 Eurozone: Omzet detailhandel (september)

14.30 Verenigde Staten: Banenrapport (oktober)

Tot slot vindt buiten de reguliere agendapunten deze week een OPEC+-vergadering plaats. Deze is uiteraard belangrijk voor de olieprijs.

Op de crypto-agenda zien we geen bijzondere punten.

Analyse AEX aandelen week 43

We voorzagen vorige week een positieve week voor de AEX-aandelen. Dat bleek te positief, want de koudwatervrees na het record van de week daarvoor speelde de AEX parten. De beurs sloot dan ook op 810,91. Dit is een verlies van 0,25%.

Daarnaast zagen we een aantal individuele koopadviezen. Deze herhalen wij hier. Daarbij vermelden wij het daadwerkelijk behaalde rendement. De positieve signalen waren voor: Holland Colours (HOLCO) +6,47%, Value (VALUE8) -1,51%, ASML Holding (ASML) +1,45%, IMCD (IMCD) +2,07%, Universal Music Group (UMG) +0,46%, ASM International (ASM), ASR Nederland (ASRNL) +10,88%, Koninklijke DSM (DSM) +1,69%, MKB Nedsense N.V. (NEDSE) -1,05%, Tie Kinetix (TIE) -4,35%, NN Group (NN) +0,50%, Aegon (AGN) -2,32%, Bever Holding (BEVER) -2,44%, Amsterdam Commodities (ACOMO) +0,21% en afhankelijk van de cijfers Royal Dutch Shell A en B (RDSA) -4,09% en (RDSB) -4,78%. Deze laatste twee hadden inderdaad te maken met de lauwe ontvangst van de cijfers, zoals wij vorige week aankondigden. Ook de komende week is het nog volop cijferseizoen. We kunnen dus wellicht verrassingen verwachten.

We zien dus dat de individuele signalen mooie rendementen kunnen indiceren, maar ook gevoelig blijven voor fundamentele factoren. Het feit dat we midden in het cijferseizoen zitten maakt de komende week naar verwachting volatiel. Wat dit voor de AEX koersverwachting betekent proberen we nu in te schatten.

De AEX verwachting voor week 44

Naast de bovengenoemde algemene fundamentele factoren gelden er ook voor specifieke fundamentele factoren voor de AEX-genoteerde fondsen. Deze zetten we op een rij. Vervolgens proberen we de impact te kleuren met de technische trendanalyses en oscillatoren. Zo komen we tot de volledige AEX koersverwachting.

Fundamentele analyse AEX-aandelen week 44

Naast de hierboven genoemde algemene fundamentele factoren moeten we er voor de AEX-fondsen rekening mee houden dat we nog middenin het cijferseizoen zitten. Daarnaast zien we de volgende Nederlandse punten op de economische agenda:

Maandag:

Inkoopmanagersindex industrie;

EMU-schuld

Dinsdag:

Consumptieprijsindexcijfers.

Er is dus veel om rekening mee te houden. We zijn benieuwd naar de richting die de technische trendanalyses en oscillatoren laten zien. Kijk je mee?

Technische analyse AEX-aandelen week 44

Als we de technische analyses voor de AEX maken zien we dat de oscillatoren neutraal zijn. De technische trendanalyses geven een optimistisch beeld. De oscillatoren zijn neutraal, terwijl de technische trendanalyses een sterk koopadvies geven.

Koersverwachting AEX-aandelen week 44

Hoewel de technische analyses positief lijken zijn wij toch wat voorzichtiger. Rentebesluiten en het stoppen van steun kunnen beleggers nerveus maken. Daarbij lijken de cijfers van het derde kwartaal voor veel bedrijven een tegenvallend resultaat te laten zien. We merken dat beleggers hier direct op reageren. Wij houden het dan ook op een neutraal tot licht negatieve prijsverwachting.

Daarnaast zien we een aantal koopsignalen. Deze zijn voor: Stern Groep (STRN), Ordina N.V. (ORDI), Hydratec (HYDRA), ASM International (ASM), Bever Holding (BEVER), Relx (REN), Acelormittal SA (MT) en Universal Music Group N.V. (UMG).

Daarnaast zien we een aantal verkoopsignalen. Deze zijn voor: Yatra Capital LTD (YATRA), JustEat Takeaway (TKWY), Lucas Bols N.V. (BOLS), AEGON (AGN), Almunda Professional N.V. (AMUND), CTP NV (CTPNV), Kendrion N.V. (KENDR) en Flow Traders (FLOW).

Een van de aspecten die een rol speelt op de beleggingsmarkt is het sentiment van beleggers. Hoe het beleggerssentiment voor de komende tijd is zien we in de Beleggersbarometer van de Telegraaf.

Analyse index-futures week 43

Voor de index-futures verwachtten wij een neutrale week, waarbij de Ibovespa-futures de uitzondering zouden worden die het sentiment bevestigden. De uitzondering bleek te kloppen. Ibovespa (IBV1!) verloor 2,58%. Voor het overige waren we iets te voorzichtig. Een fiks aantal index-futures bleef binnen de marge van + en – 1%, maar een aantal andere ging erover heen. De grootste winst was voor de NASDAQ 100 E-mini futures (NQ1!), die een weekwinst van 3,24% boekten.

Koersverwachting index-futures week 44

Voor de komende week laten de technische trendanalyses alleen (sterke) koopsignalen zien, waarbij de uitzondering wederom voor de Ibovespa-futures (IBV1!) is. Deze krijgen een sterk verkoopsignaal. De oscillatoren bevestigen deze uitzondering. Daarnaast zien we verder ook alleen neutrale en verkoopadviezen. Door de resultaten van vorige week, die laten zien dat de markt iets meer conform de trend beweegt, verwachten we een licht positieve week.

Analyse Nederlandse staatsobligaties week 43

Wij voorzagen een neutrale tot licht positieve week voor de Nederlandse staatsobligaties. Dat bleek te kloppen. Op de staatsobligaties met looptijd van 30 jaar na bleven alle resultaten binnen de marge van -1% en +1%. De Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar noteerden een rendement van 2,10%.

Koersverwachting staatsobligaties week 44

Als we de technische trendanalyses voor de komende week bekijken zien we voor de Nederlandse staatsobligaties met looptijd tot en met 15 jaar alleen (sterke) verkoopsignalen. De staatsobligaties met looptijd van 20 en 30 jaar tonen een koopsignaal.

Deze koopsignalen worden door de oscillatoren bevestigd. Ook het verkoopsignaal voor de Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 3 jaar wordt bevestigd door de oscillatoren. Wij verwachten dan ook een neutrale tot licht positieve week, waarbij de resultaten beter worden naar mate de looptijd van de staatsobligaties langer is.

Als je een partner hebt en wilt beleggen is het natuurlijk de vraag wie de investeringsbeslissing neemt. Wij willen ons natuurlijk niet in de huiselijke discussies mengen, maar uit dit onderzoek blijkt wel dat vrouwen beter zijn in beleggen. Wil jij weten waarom?

Analyse prijs goud en olie week 43

Wij verwachtten vorige week zowel voor goud als voor olie een neutrale tot licht positieve prijs. Voor de goudprijs bleek dit correct, deze bleef met een resultaat van -0,6!% binnen de marge van + en – 1%. Datzelfde geldt voor de olieprijs. Deze verloor 0,23%.

Koersverwachting prijs goud en olie week 44

Als we de technische trendanalyses voor de goudprijs bekijken zien we neutrale signalen. De oscillatoren zijn positiever en tonen een koopsignaal. Wij verwachten in lijn met deze analyses een neutrale tot licht positieve week. Naar mate de fundamentele factoren meer op inflatie duiden neemt de verwachting van een prijsstijging toe.

Voor de olieprijs laten de technische trendanalyses een sterk koopsignaal zien terwijl de oscillatoren neutrale signalen tonen. Hoewel de prijsontwikkeling natuurlijk mede afhankelijk is van de besluiten op de komende OPEC-top verwachten wij een neutrale tot licht positieve week.

Analyse FOREX week 43

Voor de FOREX verwachtten wij een neutrale week. Dat bleek voor het grootste deel te kloppen. Veruit de meeste koersen bleven binnen de bandbreedte van +1% en -1%. We zagen daarbij bevestigde koopsignalen voor de Canadese Dollar (6C1!), Micro GBP/USD Futures (M6B1!), Britse Pond Futures (6B1!), ook deze bleven echter binnen de marge voor neutraal. Het koopsignaal voor de Mexicaanse Peso futures (6M1!) was te enthousiast. Deze verloren namelijk 1,77%.

Tot slot bevestigen de analyses de verkoopsignalen voor de Turkse Lira/US Dollar future (TRL1!). Dit signaal was iets te negatief. Met een resultaat van + 0,49% bleef deze pairing binnen de neutrale marge.

FOREX koersverwachting week 44

Voor de komende week geven de technische trendanalyses voor het grootste deel (sterke) verkoopsignalen. Het opvallende is dat we geen neutrale signalen zien, maar wel enkele koopsignalen.

De oscillatoren blijven grotendeels neutraal. Zij bevestigen alleen het verkoopsignaal voor de pairing USD/Turkse Lira (TRL1!).

Wij verwachten dan ook een neutrale week.

Analyse cryptomunten week 43

Natuurlijk maakten wij vorige week ook onze crypto koersverwachting om de prijsontwikkeling van cryptomunten in te schatten. Wij verwachtten een licht positieve week voor de Bitcoin en kwamen tot dezelfde verwachting voor de top 25 cryptomunten. Als we de werkelijke resultaten bekijken zien we dat we iets te voorzichtig geweest zijn. De Bitcoin verloor in de afgelopen week 1,56%. Dit laat onverlet dat zij met een maandresultaat van 38,20% een mooie Oktober verzorgde voor menig investeerder.

De resultaten van de top 25 cryptomunten schommelde nog al. Zo verloor Cardano (ADA) met 10,37% het meest. Dit verlies droeg bij aan het maandverlies van 7,94%. De grootste winst van de week was voor Shiba INU (SHIB), dat een weekwinst van 103,74% noteerde. Hoe volatiel de munt is blijkt als we zien dat we ondanks deze bijzonder hoge weekwinst een neutraal maandresultaat schrijven.

Alle maand- en weekresultaten van de Bitcoin en andere cryptomunten kun je hier bekijken.

We kunnen dus rustig stellen dat de bedenker van de Bitcoin, Satoshi Nakamoto, nogal wat teweeg heeft gebracht. De vraag is echter wat er van deze anonieme bedenker(s) van de Bitcoin geworden is. Sterker nog, men vraagt zich zelfs af of hij/zij inmiddels niet overleden zijn.

Koersverwachting cryptomunten week 44

Inmiddels bouwt onder investeerders de spanning op. Zien we parallellen met de astronomische Bitcoin rally uit 2017? Als dit zo is, wat betekent dit dan voor de koersen van andere cryptomunten? Wij gingen op crypto-ontdekkingsreis om onze crypto koersverwachting voor volgende week samen te stellen. Deze lees je natuurlijk, zoals gebruikelijk, op onze zustersite WANT.nl.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Alle koersverwachtingen komen tot stand op basis van data van: Tradeincrypto.comWANT.nlKoersverwachting.com en Tradingview.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.