Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 23 mei 2022
Leestijd: 9 minuten

Koersverwachting week 21: beleggers zoeken vertrouwen, spannend!

We beginnen de week zoals je inmiddels gewend bent, met onze koersverwachting. Ook deze week blikken we vooruit naar de te verwachten prijs ontwikkeling van populaire beleggingen. Vertrouwen is deze week het sleutelwoord in de koersverwachting.

Zoals elke week benoemen we eerst de algemene fundamentele factoren en items uit economische agenda’s die van invloed kunnen zijn op onze koersverwachting. Daarna maken we per belegging een reality check op de koersverwachting van vorige week. Hierna slaan we een brug naar de toekomst.

We inventariseren of er individuele fundamentele factoren per belegging zijn. Daarna analyseren we de diverse markten aan de hand van technische trendanalyses en oscillatoren. Uiteindelijk bepalen we de koersverwachting en vermelden we eventuele bevestigde (ver)koopsignalen.

Zoals gebruikelijk hanteren we voor al onze prijsanalyses, vergelijkingen en koersverwachting de koersen zoals deze vóór de start van de AEX genoteerd stonden.

Algemene economische fundamentele factoren week 21

Allereerst zijn er natuurlijk bekende fundamentele factoren zoals de inflatie en de situatie in de Oekraïne. Aangezien deze risico’s al langer bekend zijn, is de verwachting dat deze zijn ingeprijsd. Dit houdt in dat deze niet veel invloed op de koersen meer zullen hebben, tenzij er zich belangrijke ontwikkelingen voordoen.

Daarnaast is er de Covid-crisis en de angst voor een eventuele ‘zomergolf’. Ook is het de vraag hoe onzeker beleggers worden van de uitbraak van apenpokken en de maatregelen die daartegen (inter)nationaal worden aangekondigd.

Tot slot zijn er deze week 3 belangrijke bijeenkomsten waaruit gevolgen voor de koersverwachting kunnen ontstaan.

Allereerst vindt in Davos tot en met woensdag een bijeenkomst van het Wereld Economic Forum plaats. Belangrijke kopstukken uit politiek en bedrijfsleven komen hier bijeen om over de toekomst te praten.

Daarnaast staat er vandaag een bijeenkomst van de Eurogroup gepland. Dinsdag volgt een vergadering van de Ecofin, waarin de 27 ministers van financiën van lidstaten van de Europese Unie bijeen komen.

Beleggers zijn natuurlijk gebaat bij zekerheid. Daarom willen ze graag inzicht in het beleid van toezichthouders en het vertrouwen dat burgers en bedrijven in de economie hebben. Deze week worden zij op hun wenken bediend.

Beursagenda en beleggingsagenda week 21

Op dinsdag publiceren namelijk zowel Europa als Amerika de voorlopige S&P indexen voor mei. Ook publiceert men in Amerika de Redbook Index over het jaar (tot en met 20 mei) en verwachten we Amerikaanse cijfers over de verkoop van nieuwe huizen in April.

Woensdag publiceert men in de Europese Unie een overzicht over de financiële stabiliteit. In Amerika publiceert men cijfers over de orders voor duurzame goederen in April. Daarnaast verwachten we de notulen van de laatste FOMC-vergadering, waarin wellicht meer informatie over de komende FED-acties te lezen is.

Donderdag verwachten we Amerikaanse cijfers over de werkeloosheid en huizenverkoop in april. Daarnaast publiceert men in Amerika de voorlopige cijfers over het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal.

Vrijdag publiceert men in Europa cijfers over de M3 money supply en private leningen in April. Uit Amerika verwachten we prijsindexcijfers over de particuliere consumptie-uitgaven en particuliere inkomsten en uitgaven in april. Verder publiceert men de voorlopige handelsbalans goederen over april en groothandelsvoorraden.

Gezien de onrust bij beleggers kunnen aanvullende tegenslagen in deze cijfers impact hebben, al gaven de recent gepubliceerde tegenvallende kwartaalcijfers van grote consumentenleveranciers al aanleiding voor dalende koersen omdat men het risico van de impact van de prijsstijgingen op de financiën van consumenten inplande.

Op de crypto-agenda zien we deze week geen evenementen die de koersen van Bitcoin of andere cryptomunten extra kunnen beïnvloeden.

Uiteraard kun je nog meer bronnen raadplegen om jouw eigen onderzoek naar beleggen te doen. De nieuwe Weekblik van de Telegraaf is wellicht een goede suggestie.

Analyse AEX aandelen week 20

Wij voorzagen vorige week een neutrale tot licht negatieve koersverwachting voor de AEX. Dit bleek te kloppen. De AEX-index verloor 1,61%. Daarnaast zagen we een klein aantal bevestigde (ver)koopsignalen. Deze herhalen we en we noteren het feitelijke resultaat van de afgelopen week.

De bevestigde koopsignalen waren voor: Alfen (ALFEN) +6,60% en SBM Offshore (SBMO) +3,28%.

Tot slot zien we ook een aantal bevestigde verkoopsignalen. Deze zijn de komende week voor: Envipco (ENVI) +22,27%, Hal Trust (HAL) -0,15%, Kendrion N.V. (KENDR) -1,06%, Signify NV (LIGHT) -2,38%, NX Filtration N.V. (NXFIL) +0,38%, Sligro Food Group NV (SLIGR) -5,46% en Universal Music Group (UMG) -0,02%.

Afgezien van de onverwacht hoge winst bij Envipco (ENVI) zien we dat de koersen daarmee vorige week grotendeels conform de technische analyses presteerden. De sterke stijging van het aandeel Evipco (ENVI) is te verklaren doordat het bedrijf bekend maakte een nieuwe fabriek in Roemenië te openen.

Uiteraard zijn we benieuwd wat we volgende week kunnen verwachten.

De AEX-verwachting voor week 21

Naast de algemene fundamentele factoren en agendapunten bekijken we uiteraard ook of er specifieke fundamentele factoren zijn die de AEX kunnen beïnvloeden. Daarna bekijken we de prijsverwachting voor de AEX-aandelen aan de hand van technische trendanalyses en oscillatoren. Na bepaling van onze koersverwachting bekijken we uiteraard of er bevestigde (ver)koopsignalen te noteren vallen.

Fundamentele analyse AEX-aandelen week 21

Voor de komende week zien we een rustige agenda voor de AEX-genoteerde bedrijven. Woensdag verwachten we de jaarcijfers over 2021 voor Holland Colours en Lucas Bols. Daarnaast zien we een aandeelhoudersvergadering voor ASR Nederland NV op de agenda staan. Donderdag komen daar de kwartaalcijfers voor Envipco bij. Tot slot zien we door de week heen diverse ex-dividendnoteringen.

Op de macro-economische kalender zien we als enig agendapunt dat we vandaag de Nederlandse vastgoedcijfers over april 2022 kunnen verwachten.

Technische analyse AEX-aandelen week 21

Als we de AEX-index bekijken zien we dat de technische trendanalyses een sterk verkoopsignaal geven. De oscillatoren zijn met een koopsignaal beduidend positiever. Door de onzekerheid en het schrikachtige sentiment zijn wij voorzichtig met een neutrale tot licht negatieve koersverwachting.

Daarnaast zien we een aantal bevestigde (ver)koopsignalen voor AEX-aandelen. Deze zetten we uiteraard voor je op een rij.

De bevestigde koopsignalen zijn deze week voor: Alfen (ALFEN), ASR Nederland NV (ASRNL), CTAC (CTAC), Envipco (ENVI), Holland Colours (HOLCO), JDE Peets (JDEP), Koninklijke KPN (KPN), NN Group (NN), Oci N.V. (OCI) en Roodmicrotec (ROOD).

De bevestigde verkoopsignalen zijn deze week voor: AFC Ajax NV (AJAX), Alumexx N.V. (ALX), Azerion Group N.V. (AZRN), Beter Bed Holding (BBED), Geojuction (GOJXN), Morefield Group (MORE), Nedap (NEDAP) en Value8 (Value).

Inmiddels zien we dat de AEX vandaag met winst opende.

Analyse index-futures week 20

Wij voorzagen een neutrale week voor de index futures. Dit bleek deels te kloppen. Alle index-futures noteerden een positief resultaat. De grootste winst was met +1,50% voor de Ibovespa futures (IBV1!).

Koersverwachting index-futures week 21

Voor de komende week zijn de oscillatoren deels neutraal. Voor de E-mini S&P Midcap 400 futures (EMD1!), E-mini USD Futures (FTU1!), Ibovespa Futures (IBV1!) en Nikkei/USD Futures (NKD1!) zijn zij zelfs iets positiever met een koopsignaal.

De technische trendanalyses tonen uitsluitend (soms sterke) verkoopsignalen op één uitzondering na. Deze uitzondering is het bevestigde koopsignaal voor de Nikkei/USD futures (NKD1!).

Wij zien dat de markt meer richting de oscillatoren beweegt en hebben daarom een neutrale tot licht positieve koersverwachting.

Analyse Nederlandse staatsobligaties week 20

Voor de Nederlandse staatsobligaties voorzagen wij een neutrale tot licht positieve koersverwachting. Dit bleek te kloppen, de resultaten waren voor alle looptijden net onder 0. Het grootste verlies was met -0,92% voor de Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 30 jaar.

Koersverwachting Nederlandse staatsobligaties week 21

Voor de komende week zijn de oscillatoren neutraal met uitzondering van de staatsobligaties met looptijd van 2 jaar. Deze tonen een koopsignaal. De technische trendanalyses tonen op één uitzondering na alle (sterke) verkoopsignalen. De uitzondering hier is een neutraal signaal voor de staatsobligaties met looptijd van 7 jaar.

Wij zien dat de markt iets meer naar de trendanalyses neigt en verwachten dan ook een neutrale tot negatieve prijsontwikkeling.

We hebben in deze rubriek al allerlei manieren gezien om meer geld te verdienen. Soms is een blik in jouw portemonnee al genoeg. In dit artikel lees je namelijk welke 2-Euromunten veel meer waard zijn dan 2 Euro.

Analyse prijs goud en olie week 20

Voor de goudprijs voorzagen wij vorige week een neutrale tot licht positieve goudprijs en een (licht) positieve olieprijs. Dit bleek beide te kloppen. De goudprijs steeg 0,39% en de olieprijs 0,67%.

Koersverwachting prijs goud en olie week 21

Voor de komende week zien we voor de olieprijs neutrale oscillatoren en een sterk koopadvies op basis van de technische trendanalyses. Vorige week bleef de markt wat achter bij de technische analyses. Wij houden het daarom bescheiden met een neutrale koersverwachting.

Voor de goudprijs tonen de oscillatoren een koopsignaal. De technische trendanalyses tonen juist een verkoopadvies. Ook hier kiezen we met een neutrale koersverwachting dus het midden.

Analyse FOREX week 20

We voorzagen tegengestelde signalen. Hierdoor kozen wij voor een neutrale prijsverwachting. Dit bleek op 2 positieve uitzonderingen na te kloppen. Deze uitzonderingen waren voor de Nieuw-Zeeland dollar futures (6N1!) met + 1,09% en de Poolse Zloty futures (PLN1!) met +2,91%.

FOREX koersverwachting week 21

Deze week zien we vooral positieve en neutrale oscillatoren en negatieve technische trendanalyses.

Wij blijven wederom veilig in het midden met een neutrale koersverwachting. We zien daarnaast een bevestigd koopsignaal voor de Ibovespa futures (6L1!) en de Japanse Yen (J71!).

Prijsontwikkeling Bitcoin en top 25 cryptomunten week 20

We zagen vorige week de prijzen van Bitcoin en andere cryptomunten flink bewegen. Ondanks de volatiliteit was het voor veel crypto, waaronder de Bitcoin een week in mineur. Uiteraard heeft dat ook zijn invloed op de maandresultaten.

Zoals gezegd zien we, als we het weekresultaat bekijken, veel rode cijfers. Toch waren er ook crypto die de week positief afsloten. Tron (TRX) noteerde met +6,56% het beste weekresultaat. Het grootste verlies van de week was met -15,18% voor Near Protocol (NEAR). De Bitcoin (BTC) leed 3,46% verlies.

De positieve week van Tron (TRX) droeg ook bij aan het maandresultaat. Met + 15,45% is zij de best presterende crypto uit de top 25 van de afgelopen maand. De slechts presterende crypto van de maand is vandaag Near Protocol (NEAR). Mede door de slechte afgelopen week liep het verlies op tot 59,99%. De Bitcoin (BTC) verloor in de afgelopen 30 dagen 23,95%.

Na de AEX starten ook de cryptomunten de nieuwe week positief. De Bitcoin (BTC) noteert op dit moment + 4,09%. Afgezien van enkele stable coinss zien we alleen maar groene cijfers in de top 25. De sterkste stijging is met +9,77% voor Avalanche (AVAX).

Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle resultaten en live cryptoprijzen checken.

Bitcoin en crypto koersverwachting week 21

Wij blijven de ontwikkelingen in de Bitcoin- en cryptomarkt uiteraard nauwlettend volgen. Dit doen wij met onze dagelijkse Bitcoin lunch (rond 13.00 uur) en crypto update (na sluiting van de Amerikaanse markten). Deze bijdragen kunt u elke dag lezen op onze zustersite WANT.nl.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.
Alle koersverwachtingen komen tot stand op basis van data van: Tradeincrypto.comWANT.nlKoersverwachting.com en Tradingview.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.