KLM dankzij storm Ciara in recordtijd van New York naar Amsterdam

Zondag was heel Nederland in de ban van Ciara. De storm die over ons land raasde zorgde voor veel overlast. Bomen vielen om, daken waaiden van huizen en vrachtwagens raakten van de weg. Toch leek Schiphol het hardste geraakt te worden. Het vliegverkeer lag bijna de hele dag plat door Ciara en landen was nagenoeg onmogelijk. Toch bleek dat de harde wind ook positieve gevolgen kon hebben. Zo kwam een vlucht vanuit New York anderhalf uur eerder dan gepland aan op Amsterdam.

Met een snelheid van meer dan 1.300 kilometer per uur vloog KLM-vlucht 644 op zondagochtend in recordtijd over de Atlantische Oceaan. Even ter vergelijking: normaalgesproken vliegt de Boeing 747 die voor deze vlucht gebruikt wordt met een snelheid van 900 tot 1.000 km/u. Deze recordsnelheid was te danken aan een zogenaamde jetstream. Deze straalstroom is een zeer sterke wind op negen a tien kilometer hoogte.

Ciara zorgt voor records

De wind in deze straalstroom bereikte snelheden van bijna 420 kilometer per uur. Dat is een behoorlijk zetje in de rug en dat was terug te zien in de vluchttijd. Normaliter ben je zo rond de zeven uur kwijt om van New York naar Amsterdam te vliegen, maar dankzij Ciara kwam de vlucht bijna anderhalf uur eerder aan dan gepland. KLM wist zo te profiteren van de storm, maar ze waren zeker niet de enige.

Niet alleen KLM vloog lekker door

Ook British Airways had de wind van Ciara flink in de zeilen. Vlucht BA212 vloog in de nacht van zaterdag op zondag in 4 uur en 47 minuten van Boston naar London. Niet veel later slaagde nog een vlucht er in om in minder dan vijf uur de grote plas over te steken. Opnieuw was het een toestel van British Airways, maar ditmaal vanaf New York naar London. Deze deed dit in 4 uur een 56 minuten en verbrak zo het record op deze route. Dit record was met een tijd van 5 uur en 13 minuten in handen van Norwegian.

NOS

Reageer op artikel:
KLM dankzij storm Ciara in recordtijd van New York naar Amsterdam
Sluiten