Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 14 sep 2021

Deze kleur kun je het best vermijden tijdens een sollicitatiegesprek

Natuurlijk is de juiste kleur van kleding tijdens een sollicitatiegesprek niet niet bepalend. Maar kleuren hebben wel meer invloed dan je denkt. Omdat werkgevers in een halfuur tot een uur moeten beslissen of jij wel of niet de juiste persoon voor de baan bent, telt de eerste indruk meer mee dan in andere situaties.

En je outfit bepaalt weer een groot deel van je eerste indruk. Je kunt daarom maar beter deze kleur vermijden bij je sollicitatiegesprek.

Oranje is de slechtste kleur voor een sollicitatiegesprek

CareerBuilder ondervroeg 2.099 HR-managers uit verschillende industrieën en bij bedrijven van verschillende grootte. Maar liefst 25 procent van hen noemde oranje als slechtste kleur om aan te trekken naar een sollicitatiegesprek. Dat komt omdat ze de kleur oranje linken aan een gebrek van professionaliteit.

De meeste HR-managers raadden aan om blauw te dragen (23 procent) en zwart (15 procent). Meer conservatieve kleuren zoals blauw en zwart staan wat hen betreft namelijk juist wel voor professionalisme.

Kleuren roepen natuurlijk bewust of onbewust een associatie op. Uit de enquête bleek ook welke associaties de HR-managers hadden bij verschillende kleuren:

  • Zwart: leiderschap
  • Blauw: teamplayer
  • Grijs: analytisch
  • Wit: georganiseerd
  • Bruin: betrouwbaar
  • Rood: kracht
  • Groen, paars: creativiteit

Belangrijker dan kleuren

Natuurlijk is het fijn om een beetje een leidraad te hebben wat betreft de kleur van je outfit, maar het is nog belangrijker dat jij je zelfverzekerd voelt in de outfit en dat je er verzorgd uitziet. Wanneer je kleding aantrekt die je een boost in zelfvertrouwen geeft, helpt dat zeker bij het gesprek.

Ga daarom ook voor een outfit die lekker en niet te strak zit bijvoorbeeld. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar zorgt er ook voor dat je er verzorgder uitziet. Uiteindelijk is dat natuurlijk wat de meest professionele indruk achterlaat: een verzorgd uiterlijk. Let daarom ook op details. Zorg bijvoorbeeld voor kreukvrije kleding zonder stofjes en vlekjes. Let er ook op dat je nagels verzorgd zijn.

Twijfel je nog steeds wat je moet aantrekken? Een goede vuistregel: natuurlijk wil je dat mensen je herinneren na een gesprek, maar laat je kleding daar niet de voornaamste reden voor zijn. Je wil de interviewer niet afleiden van wat jij te zeggen hebt.

Dit is de grootste kledingfout die je kunt maken tijdens een sollicitatiegesprek

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze kleur kun je het best vermijden tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten