Met deze kledingtips kom je als lange man stijlvol voor de dag

Bovengemiddeld lang zijn heeft zo z’n voor en nadelen. Bij een concert heb je altijd goed zicht en je kan zonder hulpmiddel bij het bovenste keukenkastje. Helaas staat daar weer tegenover dat een lange rit in het vliegtuig een ware hel is. Je leert er uiteindelijk mee te leven, maar sommige irritaties blijven bestaan.

Eén daarvan is het kopen van kleding. De kledingindustrie richt zich namelijk vooral op de “gewone” man en dat betekent dat ze in jouw geval vaak letterlijk te kort schieten. Het vinden van iets simpels als een goed jeans kan voor een lange man al een regelrechte lijdensweg zijn. Als hij van boven goed zit, kom je onderaan een flink stuk tekort. En als hij de juiste lengte heeft kan je er aan de bovenkant met twee man in.

Je zult dus moeten accepteren dat je de rest van je leven extra moeite moet doen om goed gekleed voor de dag te komen.

De juiste maat vinden

Acceptatie is stap één, het vinden van de oplossing is stap twee. De pasvorm is het allerbelangrijkste. In een ideale wereld zou je daarom alles op maat laten maken. Helaas is dit voor velen financieel niet mogelijk, maar er is een low-budget alternatief. We hebben het over het vermaken van je kleding.

Is je broek van boven te ruim of sluit dat ene colbert niet goed aan op je lichaam? Ga dan naar een kleermaker. Vaak kost het vermaken of tailleren van een kledingstuk rond de twee á drie tientjes. Dit is een relatief kleine investeringen die een wereld van verschil maakt. Neem deze extra kosten dus mee in je kledingbudget en ga op zoek naar een goede kleermaker.

Een andere optie is om op zoek te gaan naar winkels die werken volgens het made-to-measure systeem (zoals Suitsupply). Bij dit principe hangt er kleding in de schappen die meer ruimte laten om vermaakt te worden. Hierdoor kan bijna alles wat je in winkel ziet, passend gemaakt worden. Natuurlijk zal het nooit zo perfect zitten als op maat gemaakte kleding, maar het is een optie die in de buurt komt en vooral een stuk goedkoper is.

Do’s and dont’s

Het vinden van passende kleding is niet het enige probleem voor lange mannen. Ook bepaalde kledingstijllen werken niet goed voor heren van boven de 1,90. Vermijd bijvoorbeeld brede verticale strepen. Hierdoor lijk je namelijk nog langer en dunner. Ook bij outfits die volledig uit één kleur bestaan kun je beter uit de buurt blijven. All-black gaat hem simpelweg niet worden, omdat je dan in een groot zwart vlak verandert. Dit kun je voorkomen door kleding te kiezen met een patroontje of opdruk.

Een andere veelgemaakte fout zie je vooral in de zomer. We begrijpen dat je bij dertig graden in korte broek en T-shirt wilt rondlopen, maar ook dit is iets dat je als lange man beter kunt vermijden. De combinatie van blote benen en blote armen kan namelijk slungelig lijken. Kies daarom voor een lange broek met korte mouwen shirt of een korte broek met lange mouwen shirt.

Zoals je merkt zijn er nogal wat kledingstukken die je nog langer en groter laten lijken, maar er zijn ook voldoende manieren om dit juist te verhullen. Maak bijvoorbeeld gebruik van meerdere lagen, kies voor verschillende materialen en voor meer dan één of twee kleuren. Dit alles brengt meer gelaagdheid en zo breek je de outfit op in verschillende delen. Hierdoor valt je lengte minder op.

Je outfit als afleiding

Een andere manier om dit te doen is het gebruik van schoenen en accessoires. Velen proberen hun grote schoenmaat vaak te verhullen door donkere en onopvallende schoenen te dragen. Dit is niet nodig, want ook lichte schoenen met meer details kun je met een grote maat prima hebben. Pas alleen wel op met echt opvallende kleuren, want dan kan het clownesk worden.

Binnen de accessoires is vooral de riem een krachtig wapen. Hiermee kun je namelijk duidelijk onderscheid maken tussen je boven en onderkant. Dit zorgt weer voor gelaagdheid en een duidelijke scheiding binnen je outfit. Andere accessoires waarmee je de nadruk op iets anders legt dan je lengte zijn bijvoorbeeld een hoed, pocket square of das.

Kort gezegd moet je kleding als een afleiding werken. Hierin mag je best de grens opzoeken. Dit hoeft overigens niet, want ook als je minder experimenteel bent ingesteld zijn er genoeg opties. Als je zorgt dat de bovenste helft van je outfit anders is qua kleur en materiaal dan de onderste helft van je outfit, zit je namelijk bijna altijd goed.

Als lange man heb je dus meer obstakels om te overwinnen dan je kleinere medemens, maar het is goed te doen. Je zult misschien wat meer moeten investeren en de combinaties die je draagt scherper in de gaten moeten houden, maar het is zeker mogelijk om als lange man stijlvol door het leven te gaan.

Reageer op artikel:
Met deze kledingtips kom je als lange man stijlvol voor de dag
Sluiten