Redactie
Redactie Clothing 20 okt 2016

Kleding customizen: waarom doen wij dit niet vaker?

Meer dan ooit tevoren hebben wij de mogelijkheid tot het personaliseren van allerhande items. Van telefoonhoesjes met persoonlijke inscriptie tot unieke 3d-prints, custom paint jobs op auto’s en volledig verbouwde custom bikes. Customizen is hot. In de mode komen we doorgaans niet verder dan wat scheuren in de jeans, mits-ie niet al ripped uit de winkelschappen kwam. En da’s jammer, want je kleding personaliseren is vaak zeer eenvoudig en kan waarde toevoegen aan je look.

Customizen hoeft niet duur te zijn

In de inleiding haalden wij de ripped jeans al aan. Neem deze nu als voorbeeld: een diy ripped jeans maken kost je helemaal niets. Nu is het niet zo dat je zomaar de schaar in andere kledingstukken kunt zetten, maar dat neemt niet weg dat er goedkope manieren zijn om je look te tweaken met een eigen touch.

Goedkope manieren om je look te customizen

Kijk wat de fabrikant je biedt

Veel fabrikanten bieden je eenvoudige tot vergaande manieren van personaliseren van jouw items. Goedkoop? Wel als je dit los van de aanschafprijs van het product bekijkt. Personaliseren is vaak mogelijk voor een schappelijke meerprijs. Onder andere grote fashionmerken als Ray-Ban, adidas en Nike bieden mogelijkheden om producten aan te passen aan jouw smaak. Check daarom altijd eerst of de fabrikant mogelijkheden biedt om het item naar jouw wensen aan te passen.

Wat de retailer voor je kan betekenen

Koop je een stuk ready to wear fashion, dan betekent dit niet altijd dat je de winkel uitloopt met een eindproduct. Veel retailers hebben een eigen kleermaker of atelier die de kleding onderhanden kan nemen. Je zult er wellicht wel eens gebruik van hebben gemaakt, door bijvoorbeeld een broek in te laten korten, maar heb je wel eens geïnformeerd naar de andere mogelijkheden? Wellicht behoort een andere zoom wel tot de mogelijkheden, of kan de kleermaker wel zorgen voor een toffe omslag.

The devil is in the details

Een ander goed argument om niet direct genoegen te nemen met het ready to wear product dat je koopt, is het feit dat je details kinderlijk eenvoudig en goedkoop naar je eigen wensen aan kunt passen. Details kunnen een groot verschil maken. Wie een navyblauw jasje koopt krijgt vaak een jasje met bijkleurende knopen. Maar wat gebeurt er met de uitstraling wanneer je deze knopen vervang door koperkleurige exemplaren? Of bruine? Of iets gekkers? Hetzelfde effect kun je bewerkstelligen met je schoenen: voor enkele eurootjes heb je een nieuw paar veters. Met rode veters in je zwarte nette schoenen kun je een tof statement maken en mosterdgele veters in je bruine boots ogen wellicht wel toffer dan die bruine of grijze exemplaren die er standaard in zaten. En wat te denken van je horloge? Een andere band kan wonderen doen voor de uitstraling van je polsklok. Zelfs het eenvoudigste horloge krijgt extra allure met een fraaie leren band.

[source id=”attachment_293786″ align=”none”][/source]

Gevorderde manieren om te customizen

Manchetknopen

Iedereen zal manchetknopen noemen als één van de meest voor de hand liggende manieren om kleding van een persoonlijke touch te voorzien. Als wij dit allemaal weten, waarom maken wij hier dan zo weinig gebruik van? Manchetknopen zijn er in vele soorten en maten. De kosten variëren van enkele euro’s tot vele honderden. Je kunt dus niet zeggen dat er niets te koop is. Manchetknopen zijn eenvoudig in ontelbare soorten online te bestellen (en vaak ook online te ontwerpen), maar bij de betere tailor vind je doorgaans de chiquere exemplaren.

Schoenen customizen en/of beschilderen

Tussen ready to wear schoenen en exclusieve customized en/of handgemaakte schoenen zit nog een gebied dat voor iedereen toegankelijk is. Je kunt namelijk een nieuw gekocht paar schoenen (of indien gewenst een huidig paar) laten beschilderen door een specialist. Niet goedkoop, nee, maar wel 100% uniek. Vind je dit te duur, te ver gaan of is het simpelweg niet jouw smaak, laat dan eens een andere zool onder je schoenen zetten door een goede schoenmaker. Het resultaat (de schoenmaker zorgt er natuurlijk ook voor dat de rest van de schoen een goede beurt krijgt) is een ogenschijnlijk nieuw paar schoenen, mét een persoonlijke touch. Zeker als je kiest voor een zool met een onderscheidende look.

Dip dye je jeans

Net als scheuren aanbrengen kun je ook de dip dye van je jeans zelf doen. Of je dit moet willen is een ander verhaal. Wil je jouw jeans een tweede leven geven of een nieuw paar voorzien van iets extra, loop dan eens naar binnen bij een denim specialist. Veel denimspecialisten bieden je niet alleen een gespecialiseerd assortiment, maar kunnen je ook helpen met het customizen van je jeans of andere denim.

Reageer op artikel:
Kleding customizen: waarom doen wij dit niet vaker?
Sluiten