Redactie
Redactie Uncategorized 18 apr 2018
Leestijd: 5 minuten

15 horrorfilms die wél de moeite waard zijn

Uiteraard is niet iedereen helemaal idolaat van het horrorgenre, als we het hebben over filmproducties. Daarentegen is niet elke horror film even goed en kunnen we ons voorstellen dat niet al je vrienden warm lopen om een film als Wrong Turn of Saw. Maar er zijn films die juist uitermate geschikt zijn om zelfs de meest volhardende filmliefhebber over te halen om toch naar een meer dan goede horrorfilm te laten kijken. De meest aansprekende titels hebben we voor je verzameld.

1. Alien

De film concentreert zich op de angst van de passagiers op een ruimtevaartuig die worden geconfronteerd met een onbekende levensvorm.

2. Blue Velvet

David Lynch’s meesterwerk uit de jaren ’80 is een absolute topfilm. Dennis Hopper verkeert in topvorm en sleept je mee naar het idyllische Amerika van destijds.

3. Bug

Terwijl regisseur William Friedkin naam maakte met The Exorcist, worden zijn tegenwoordige producties, geheel onterecht, over het hoofd gezien. Bug is niet zo statisch als de titel doet vermoeden, maar geeft een goed beeld van de psychologische staat van de twee hoofdpersonages. Dat Ashley Judd en Michael Shannon de hoofdrollen spelen is mooi meegenomen.

4. The Burbs

Voordat hij Amerika’s favoriete vaderfiguur was, was Tom Hanks al hard aan het werk om een gevestigd acteur te worden. The Burbs laat je genieten van een onbekende Tom Hanks.

5. Don’t Look Now

Een waar meesterwerk van de regisseur van The Witches, Nicolas Roeg. De film laat de problemen zien van het pas getrouwde stel (Julie Christie en Donald Sutherland). Na de dood van hun dochter onderzoeken ze een aantal bijzondere gebeurtenissen.

6. Duel

Steven Spielberg is uiteraard niet begonnen als succesvol regisseur. Duel is een absolute pulp film, maar laat je wel kennis maken met de kwaliteiten van de destijds onbekende regisseur. Een enigszins saaie man wordt lastig gevallen door een dolgedraaide vrachtwagenchauffeur die maar één doel voor ogen heeft: absolute vernietiging.

7. The Exorcist

Wellicht is dit de klassieker onder de klassiekers. De doorgewinterde horrorfanaat zal hier niet snel naar omkijken, maar voor een gezellige griezelavond is dit jouw film. In 1973 was dit het meesterwerk van William Friedkin. De verzuiling was nog duidelijk aanwezig in de maatschappij en een film over een ware duivelsuitdrijving was dus ronduit ongehoord. Het thema blijft interessant, maar de effecten zijn duidelijk verouderd.

8. Get Out

Get Out van Jordan Peele is voer voor discussie of het nu eigenlijk wel horror is of misschien meer een horror-thriller, hoe dan ook, Get Out is geweldig. Het is de verfilming van het klassieke verhaal van een donkere jongen die een relatie heeft met een blanke dame. Not done dus in het Amerika en voldoende voer voor een film met een alleraardigste insteek. Alles gaat goed, tot de heer in kwestie wordt voorgesteld aan de blanke ouders en heel veel bijzondere ontdekkingen doet over deze doorsnee familie.

9. Gremlins

Je houdt ervan of juist helemaal niet. In essentie is dit geen echte horrorfilm, maar bijzonder leuk om herinneringen op te halen als je bent geboren in de jaren ’70. Ben je van een latere datum, dan is dit een uitgelezen kans om te zien welke films je ouders leuk vonden toen ze nog jong waren. In Gremlins draait het om een schattig harig beestje, wat verzorgd wordt door een enigszins verlegen jongeman. Er geldt één regel: niet voeden na middernacht. Laat nu juist dat wel zijn gebeurd.

10. Jacobs Ladder

Een realistisch verhaal is altijd een dankbaar onderwerp voor een horrorfilm. In Jacobs Ladder maken we kennis met een Vietnam-veteraan en de verschrikkelijk psychoses die hij heeft overgehouden aan zijn militaire avontuur. Als dat nog niet genoeg is, dient hij ook het verlies van zijn dochtertje te verwerken. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een meer dan interessante film.

11. Jaws

Voor de echte liefhebber is Jaws een onsterfelijke film. Het is de film die in geen enkel rijtje klassiekers mag ontbreken en we adviseren je dan ook van harte om deze film gezellig met je nieuwe date te gaan bekijken. Uiteraard is deze film geregisseerd door Steven Spielberg die je met liefde laat genieten van de gewillige slachtoffers van de haaien.

12. Night Of The Living Dead

Als je aan een echte horrorliefhebber vraagt om vijf klassieke horrorfilms op te noemen, dan is de kans groot dat deze film er tussen zit. Het traditionele verhaal van een stad die wordt lastig gevallen door een leger zombies. Tegenwoordig zou een dergelijk verhaal enkel aandacht krijgen voor de raciale belichting van bepaalde bevolkingsgroepen, maar destijds was dit echt een superfilm.

13. Poltergeist

Als je met enige regelmaat naar de Spike serie ‘Ghost Adventures’ kijkt, zal deze film niks bijzonders zijn. Onverklaarbare situaties, voorwerpen die uit zichzelf verschuiven en entiteiten die uit het niets verschijnen. Alles wat je kan bedenken op het gebied van het paranormale zit in deze klassieker verwerkt.

14. Rope

Het is een van de minder bekende films van de legendarische Alfred Hitcock, maar daarom niet minder interessant. Aan het begin van de film wordt een persoon vermoord en wordt het lijk min of meer verborgen tijdens een uitgebreid diner. Het laat zich raden wat er vervolgens gebeurd. Rope is niet extreem eng of angstaanjagend, het geeft wel een goed beeld van de mogelijkheden van destijds op filmgebied.

15. Rosemary’s Babe

Voor sommige films geldt de regel: hoe minder je weet, des te beter het is. Deze horror-thriller van Roman Polanski gaat over een zwangere vrouw die bepaalde vermoedens heeft ten aanzien van haar buren. Hoe zich dat verder gaat ontwikkelen, ook met het oog op haar ongeboren kind, moet je zelf maar gaan ontdekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
15 horrorfilms die wél de moeite waard zijn
Sluiten