Redactie
Redactie Life 1 mrt 2016

Klagen tegen je partner en toch succes boeken

De verwachtingen van ons mannen binnen een relatie zijn hoog. We moeten (en willen) een beste vriend zijn, aantrekkelijk blijven, modieus rondlopen én wc-afvoer kunnen fixen zodra de boel vastloopt. Voor al het voorstaande draaien we ons hand niet om, toch? Er is één ding waar we – in het algemeen – minder in shinen: commentaar geven aan onze schattebouten.

We weten allemaal dat een verkeerd woord kan eindigen in een catastrofe. Een twijfel in je stem betekent het einde van de wereld zoals we het vandaag de dag kennen en bij een verkeerd geplaatste opmerking kun je een charge van de ME verwachten. Een simpele opmerking als: ‘Je laat je beha’s overal slingeren’, klinkt voor ons volkomen logisch. Voor onze liefdesparels is het een regelrechte aanval.

Ergens wel logisch, niemand krijgt graag commentaar – hoe onschuldig ook bedoelt. De onderstaande vijf stappen helpen je om relationele oorlogstaferelen te voorkomen. Soms lijkt het een open deur, maar pas het vooral eens toe en check of het werkt. Zo niet? Blame us.

1. Plaatst een vraagteken

De meeste mensen vinden het niet erg om anderen te helpen zodra je om hulp vraagt. Maak van je commentaar een vraag: ‘Zou je die beha’s willen opruimen?’ Simpel, maar effectief.

2. Maak het zoet

Een oude wijsheid leert dat je meer vliegen vangt met honing dan met azijn. Verwerk in je commentaar een zoete toespeling. ‘Schatje, zou je die beha’s willen opruimen?’ Leg de nadruk op ‘schatje’. Werkt altijd.

3. Gebruik het sandwich-compliment

Deze is wel heel gladjes, dus wees voorzichtig als je snoes niet gediend is van zoetsappig gedoe. Dit neemt overigens niet weg dat het sandwich-compliment niet bruikbaar is, je moet het alleen minder gladmaken. Een voorbeeld: ‘Schatje, die rode beha staat je goed, maar zou je ‘m willen opruimen? Je bent de beste!’ Geloof ons, ze heeft niet eens meer door dat je commentaar geeft.

4. Vertel je einddoel

In het beha-voorbeeld is het einddoel niet bijzonder schokkend, maar deze tip werkt ook goed bij grotere zaken. Dus: ‘Schatje, wil je de beha’s verzamelen die in de was kunnen? Ik wil namelijk alles gewassen hebben voor het weekend!’ Ja, mannen doen de was ook. Soms.

5. Deel je dankbaarheid

Toegegeven: voor dit punt moeten we al onze aangeboren lompheid aan de kant schuiven, maar het werkt als een trein en heeft ook voordelen in soortgelijke gevallen in de toekomst. ‘Schatje, wil je die beha’s opruimen?’ En nu komt ‘ie: ‘Ik waardeer je hulp heel erg!’ Wedden dat ze je ongenuanceerde commentaar volgende keer al een stuk beter kan hebben?

Zo, na het toepassen van één of al deze tips is ruzie vanwege verkeerd geplaatst commentaar definitief verbannen. Overigens maakt ons mannenvolk zich in het algemeen een stuk minder druk over rondslingerende broeken en sokken, wat onze duifjes niet echt kunnen waarderen. Dus schroom niet om dit artikelen te laten lezen zodra de volgende opmerking door het huis galmt: ‘Opruimen die rotzooi, nu!’

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Klagen tegen je partner en toch succes boeken
Sluiten