Redactie
Redactie Films & Series 30 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Klaar nou, met al die spoilers!

We zullen eerlijk zijn: ook wij zijn helemaal klaar met ongevraagde spoilers! Je kunt geen moment rustig over het internet rondstruinen zonder geconfronteerd te worden met allerhande verraad. Een minuutje scrollen en we weten exact welke vrouwelijke actrices naakt te zien waren in Game of Thrones, wat voor streken Frank Underwood uit heeft gehaald in House of Cards of wie de volgende ronde van Wie is de Mol niet heeft gehaald! Gelukkig is er een oplossing.

De boys van WANT hebben een dag lang geploeterd en gestruind tot ze tot een degelijke manier vonden om spoilers voor eens en altijd in de kou te zetten. Daar gaan we:

Extensies

Er is een aantal browserextensies op de markt dat gehakt maakt van spoilers. Neem bijvoorbeeld Unspoiler voor Chrome. Het werkt simpel: vul in welke content je wil afschermen door een aantal termen in te vullen, zoals Wie is de Mol of The Walking Dead (vanaf 15 februari weer op de buis). Unspoiler doet vervolgens de rest tijdens je dagelijkse rondje over het web. Voor Firefox biedt ProCon een soortgelijke oplossing. Een derde alternatief is Spoiler Shield. Het nadeel van deze extensie is dat ‘ie geen Nederlandse spoilers covert, zoals de Eredivisie. Voordeel is wel dat Spoiler Shield ook geïnstalleerd kan worden op Android of iOS.

Content op socials blokkeren

Naast browserextensies die alle spoilers op het web blokkeren, kun je ook een hulpmiddel installeren waarmee je spoilers voorkomt op Facebook. We presenteren: Social Fixer. Deze extensie is beschikbaar voor Chrome en Firefox en doet precies wat je verwacht.

Voor de actieve Twitteraars zijn er allerlei oplossing voorhanden. Via Tweetdeck kun je onder de knop ‘mute’ aangeven van welke bronnen en personen je geen letter meer wil lezen. Ook kun je termen invullen waarvan je niet wil dat ze gelezen worden. Via Tweetbot kun je eenzelfde optie aanvinken door op het ‘X’-icoon te klikken.

Stijlboek

In de basis is het jammer dat al deze extensies en blokkades nodig zijn om niet geconfronteerd te worden met spoilers. Daarom introduceren we graag Het Grote Spoiler Stijlboek voor de media en individuen. Wie niet wil luisteren, krijgt Billy Bob Thornton (Lorne Malvo in Fargo) op z’n dak.

Media
1. Zet nooit een spoiler in de titel van een artikel, ook niet in de aankondiging van het artikel op een social medium.
2. Geef in de titel wél aan dat de lezer op spoilers kan stuiten. Geen plek in de titel? Zet het dan in de inleiding.
3. Gebruik geen beelden die spoilers bevatten.

Individu
1. Deze is logisch: plaats geen spoilers op social media. Je kan er als volger niet omheen.
2. Uit je onvrede als een persoon of medium wel een spoiler plaatst.
3. Een foto of grap is gemakkelijk geplaatst. Hoe verleidelijk ook: doe het niet!

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klaar nou, met al die spoilers!
Sluiten