Kjeld Nuis gaat voor uniek snelheidsrecord op speciale ijsbaan in Zweden

Wat doe je als je twee keer goud hebt gewonnen op de Olympische Spelen en het leven je van alle kanten toelacht? Juist, dan ben je in voor iets dat eigenlijk niet binnen je trainingsschema past. Kjeld Nuis gaat op een speciaal geprepareerde ijsbaan op natuurijs in Zweden voor een uniek wereldrecord: het snelheidsrecord op schaatsen.

Kjeld Nuis zonder bochten

Het is een serieuze poging om misschien wel de eerste mens te zijn die op schaatsen de 100 kilometer per uur aantikt. “We weten helemaal niet wat mogelijk is. Normaal gesproken heb je natuurlijk een ronde baan met bochten, maar op een ijsbaan van 1.500 meter zo snel mogelijk rijden, is nog nooit geprobeerd. Je weet bijvoorbeeld niet wat de benen doen of hoe de schaatsen op de hoge snelheid reageren”, aldus Kjeld Nuis.

Het unieke wereldrecord moet gereden worden op een speciaal geprepareerde ijsbaan op natuurijs bij Luleå, in het noordoosten van Zweden. Een auto met windscherm gaat voor Kjeld Nuis uitrijden om de luchtweerstand zo veel mogelijk weg te nemen. “Ik ga wel op eigen kracht, dus word niet getrokken door de auto. Maar ben zó benieuwd hoe hard ik dan kan gaan.”

Snelheidsrecord schaatsen wetenschappelijk benaderd

Normaal gesproken ligt de topsnelheid op een ijsbaan op zo’n kilometer per uur. “Hoe veel harder ik kan gaan, weten we niet. Maar misschien kan ik wel richting de 80, 90 of waarom niet 100 kilometer per uur”, lacht Kjeld.

De Technische Universiteit van Eindhoven werkt mee aan de poging voor het snelheidsrecord. Er is een speciaal pak met bescherming ontwikkeld, een speciale auto met een windscherm en er wordt met veel precisie aan het natuurijs gewerkt. De recordpoging vindt binnen nu en een paar weken plaats. Wanneer exact hangt van de weersomstandigheden af. Die moeten perfect zijn.

kjeld nuis, schaatsen, snelheidsrecord, wereldrecord, record, 1.500 meter, zweden

Kjeld Nuis in Pyeongchang

Mocht je in februari onder een steen hebben gelegen: Kjeld Nuis was de held de Olympische Spelen in Pyeongchang. In de eerste week van de Winterspelen pakte hij goud op de 1.500 meter, het koningsnummer van het langebaan schaatsen. Daarna moest hij elf dagen wachten op zijn tweede afstand, de 1.000 meter.

Het ging tussen hem en de Noorse winnaar van het goud op de 500 meter, Håvard Holmefjord Lorentzen. Kjeld Nuis bleek de eindbaas en versloeg de Noor met vierhonderdste van een seconde verschil. Twee keer goud op de Olympische Spelen, dan ben je een hele grote. Nu die 100 kilometer per uur nog aantikken.

Reageer op artikel:
Kjeld Nuis gaat voor uniek snelheidsrecord op speciale ijsbaan in Zweden
Sluiten