Jelle van Es
Jelle van Es Media 18 jan 2019

Kingdom Hearts 3 is een magische game om naar uit te kijken

Kingdom Hearts 3 is een game die vele jaren in ontwikkeling is. Kingdom Hearts 2 kwam destijds uit op de PlayStation 2. In de tijd tussen deel twee en drie hebben we vele spin-offs en prequels voorgeschoteld gekregen die je de mogelijkheid gaven om iets meer van het verhaal mee te krijgen. Met als resultaat dat niemand nu nog iets van het verhaal snapt. Gelukkig maakt dat ook niet veel uit. Kingdom Hearts 3 is een game waarbij je bepaalde details gewoon maar naast je neer moet leggen en moet proberen om te genieten van de hoofdlijnen, het vechtsysteem en natuurlijk de vele werelden die je kunt bezoeken.

Want net als in de voorgaande games reis je in Kingdom Hearts 3 ook weer af naar werelden die gebaseerd zijn op films van Disney en Pixar. Van die laatste kun je onder andere de werelden van Toy Story en Monsters Inc. bezoeken. Voor de klassieke Disney-ervaringen staan werelden van Hercules en Rapunzel voor je klaar. En dan heb je ook nog werelden van Pirates of the Caribean en Big Hero 6. Elke wereld bezoek je met Sora, Donald en Goofy, de helden van het verhaal, en neem je het op tegen het kwaad. Meestal zijn dat kleine vijanden genaamd Heartless die in vele soorten en maten op je af worden gestuurd. Maar er is in Kingdom Hearts 3 ook ruimte voor baasgevechten met Disney-villains.

KINGDOM HEARTS III – Final Battle Trailer (Closed Captions)

Find out more about KINGDOM HEARTS III: https://sqex.link/kingdc2b3f Hurry and Pre-Order your KINGDOM HEARTS III Deluxe Edition before they’re all sold out! Supplies are limited!

Het vechtsysteem van Kingdom Hearts 3

Het sterkste punt van de reeks is wat mij betreft altijd het vechtsysteem geweest. Terwijl je rondloopt, verschijnen er op meerdere plaatsen verschillende Heartless, die vaak in verschillende waves op je afkomen. Met de keyblade slaat Sora van zich af, maar kan hij ook gebruik maken van magie of speciale aanvallen. In Parijs kregen we de mogelijkheid om een korte demo van de game te spelen, zo’n twee weken voor de release, en daarvan konden we afleiden dat het vechtsysteem in Kingdom Hearts 3 minstens zo goed is als zijn voorgangers. Het gaat snel en soepel, je mixt gewone aanvallen makkelijk af met magie en als het te heet onder de voeten word, kun je redelijk makkelijk dodgen om je zelf zo in veiligheid te brengen.

Kingdom Hearts 3

In de demo heb ik twee werelden kunnen ontdekken. De eerste speelt zich af in de wereld van Hercules en geeft je de mogelijkheid om het op te nemen tegen een enorm groot beest. Deze gooit eerst grote rotsblokken naar beneden terwijl jij via de muren naar boven probeert te rennen. Als je dit gedeelte hebt overleefd, dan hak je in op de voeten van het beest. Als je daar genoeg schade hebt veroorzaakt, heb je de mogelijkheid om via zijn lichaam naar boven te rennen en beuk je in op zijn hoofd. Wanneer je in die fase terecht bent gekomen, kun je ook gebruik maken van een Attraction.

Dit moet je een beetje vergelijken met het oproepen van een Summon in de Final Fantasy-games, maar dan gebaseerd op een attractie van de Disney-parken. In dit gevecht nam ik plaats in het bekende mijntreintje van de achtbaan. Met dat ding rijd je door de lucht en kun je tijdens die rit vuurwerk afschieten op de grote vijand. Op die manier doe je veel schade. Maar je bent niet compleet veilig. Het grote beest doet er alles aan om je uit te schakelen. Die aanvallen kun je dan weer ontwijken door op het juiste moment te schieten op de vuist die hij naar jou toe beweegt. Op die manier kun je langer in het treintje blijven zitten en schade aanrichten. Het gevecht was gevarieerd, spannend en vooral boeiend. En als dit een voorbode van wat er komen gaat, dan gaat het helemaal goed komen.

Toy Story

Het tweede level dat speelbaar was, nam mij mee naar de wereld van Toy Story. Dit level draaide iets meer om het verhaal en het begon echt bij het begin. Daarin zag je hoe de bekende Toy Story-helden Woody, Buzz, Rex en Ham kennismaakten met Sora, Donald en Goofy. Die kennismaking ging overigens gepaard met de introductie van de Heartless die ook in deze wereld alles op zijn kop zette. Na een snel gevecht werd in een lange cinematic duidelijk gemaakt dat er iets vreemd aan de hand was. Naast het feit dat een aantal bekende personages opeens verdwenen zijn, heeft het speelgoed ook al dagen niks gezien van Andy en zijn gezin. En dat betekent niet veel goeds.

Kingdom Hearts 3

Je besluit dat het een goed idee is om naar de speelgoedwinkel te gaan om daar informatie te winnen. Maar op het moment dat je daar aankomt, krijg je alweer te maken met de Heartless. Maar in plaats van ‘normaal’ te knokken, krijg je een ander soort gevecht voorgeschoteld. Daarin nee je plaats in een mech speelgoed robot en ga je daarmee de strijd aan. Dat betekent dat je een wapens hebt waarmee je op een afstand kunt schieten, maar ook je vuisten kunt gebruiken voor close combat. Wanneer je mech op het punt staat om vernietigd te worden, kun je er uitspringen en snel een andere bemachtigen. Het levert een compleet andere soort gameplay op en dat maakt het gelijk al enorm interessant.

Zodoende deden beide levels iets anders en was het allebei op hun eigen manier erg goed. Uiteindelijk heb ik niet meer dan een half uur kunnen spelen en dat is natuurlijk niks in een game die je dertig uur moet bezig houden, maar waarschijnlijk veel meer. Het bevestigd in elk geval het gevoel dat dit een hele goede game gaat worden. Op 29 januari weten we het definitief, want dan verschijnt de game op de PlayStation 4 en de Xbox One.

Reageer op artikel:
Kingdom Hearts 3 is een magische game om naar uit te kijken
Sluiten