Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Stuff 30 okt 2019

Kindle Oasis Review: Het prijskaartje van comfort

De Kindle Oasis is de iPhone 11 Pro Max onder de e-readers. Je kunt net zoals bij smartphones voor een fractie van de aanschafprijs al een budgetmodel kopen, en zeker bij e-readers geldt dat je dan een prima product krijgt. Waar je voor rond de 100 euro al een prima e-reader kunt kopen, kost de Kindle Oasis minstens 229,99 euro.

Kindle Oasis Review

Daarvoor krijg je een aluminium behuizing waarin een scherp 7-inch scherm rust. De voorkant is geheel plat, wat een luxueuze afwerking oplevert die je eigenlijk zelden bij e-readers ziet. Normaliter krijg je vaak plastic behuizingen in je handen gedrukt. De vraag is echter of je dat erg vindt: het is en blijft vrij simpele technologie, waarbij de focus op het lezen ligt.

Pagina’s kun je naast het touchscreen ook omslaan met twee fysieke knoppen. Maar laten we het vooral hebben over het scherm: er hoeft geen twijfel over te bestaan dat de Kindle Oasis uitgerust is met het beste scherm wat je op dit moment kunt krijgen. Letters zijn dankzij de e-ink technologie zeer scherp, alsof je naar een echte papieren pagina aan het kijken bent.

Kindle Oasis
Bron: Amazon

25 LED-lampjes zorgen ervoor dat je hele pagina egaal verlicht wordt, iets wat weinig e-readers voor elkaar weten te krijgen. Daarnaast kan het ligt met 24 tussenstapjes steeds warmer worden, zodat je rustiger in slaap valt. Ik liet de warmtestand echter al snel de hele dag op 12 staan, omdat het gelige effect doet denken aan een traditionele paperback. Het felle licht zonder die warmtestand blijft vrij heftig.

Maar goed, dat is allemaal pure luxe, geen must. Dat maakt het testen van de Oasis lastig. Een e-reader hoeft in principe maar weinig te kunnen, maar de extra luxe en comfort is zeker welkom. Het verschilt echter van persoon tot persoon of je daar het dubbele voor over hebt.

Kindle Oasis
Bron: Amazon

Luxe, altijd, waar je ook bent

Als je die stap echter eenmaal hebt gezet, dan zul je er geen spijt van krijgen. Op (bijna) alle vlakken levert Amazon modern comfort zoals je dat zou verwachten anno 2019. Zo is de Kindle Oasis bijvoorbeeld waterdicht (IPX8), wat betekent dat je de gadget tot wel zestig minuten onder water kan houden. Oftewel, op vakantie hoef je je geen zorgen te maken aan de rand van het zwembad.

Toch is de Kindle Oasis geen perfecte e-reader. Op dit prijspunt is het wat mij betreft kwalijk dat er nog steeds een micro-USB port op zit. Nu tablets, smartphones en laptops bijna allemaal op USB-C zijn overgestapt, voelt dit als een achterhaald stukje technologie. In de praktijk betekent het dat je altijd een extra kabeltje mee moet nemen.

Althans, altijd, dat valt gelukkig dankzij de accuduur mee: je kunt volgens Amazon zes weken lang elke dag 30 minuten lezen, zelfs met je helderheid op standje 13. Bij mij was dat in de praktijk ook zeker het geval. Het duurt vaak weken voordat ik de gadget aan de oplader moest leggen.

Kindle Oasis
Bron: Amazon

Dat leverde soms het luxeprobleem op dat ik voor vertrek ervan uit ging dat de e-reader niet opgeladen hoefde te worden, en ik halverwege mijn treinreis zonder e-reader zat. Maar goed, dat valt Amazon niet kwalijk te nemen natuurlijk. Het opladen zelf duurt zo’n 3 uur, iets wat je na moderne smartphones wellicht niet mer gewend bent, maar dat gebeurt zo weinig dat we dat niet als minpunt noemen.

Al met al is het een indrukwekkend stukje hardware, met een unieke vormfactor. Je kunt de Kindle Oasis namelijk niet plat op tafel leggen. Daardoor houdt het geheel echter fijner vast en is het scherm zelf zeer, zeer dun. Op dit prijspunt wilden we er echter wel meteen een case om doen, wat met dit design goed werkt maar wel een vrij lomp geheel oplevert. Bij de vorige generatie kon je nog middels magneetjes een case bevestigen die enkel het kwetsbare scherm bedekt, dit keer niet meer.

Als een boek (maar dan beter)

En oh ja, het lezen zelf! Niet geheel onbelangrijk. Amazon loopt wat software betreft nog steeds ruimschoots voor op de concurrentie, mits je binnen het ecosysteem van Amazon blijft. Je kunt direct boeken aanschaffen in de winkel van de internetgigant, maar je kunt ook je eigen bestanden erop zetten. Pas wel op: de algemeen gangbare EPUB-bestanden slikt deze e-reader niet. Gelukkig kun je dit vrij simpel omzetten naar MOBI-bestanden.

Het belangrijkste blijft dat het echt voelt alsof je een boek aan het lezen is, maar dan met de luxe van moderne technologie. Je kunt lettertypes aanpassen, groter of kleiner maken, je kunt de marges veranderen, thema’s uitkiezen: alles is via handige en snelle menuutjes te selecteren. Dat is belangrijk, want e-ink schermen reageren niet zo soepel als bijvoorbeeld een smartphone.

Kindle Oasis
Bron: Amazon

Verder heb je toegang tot Wikipedia, woordenboeken en vertaal-opties. Je hoeft enkel een woord wat je bijvoorbeeld niet begrijpt te selecteren met je vinger, en de Oasis doet de rest. Klein minpuntje: concurrent Kobo biedt je meer vrijheid in het organiseren van je homescreen. Bij Amazon is het iets rommeliger, en je krijgt weinig ruimte om je collectie te organiseren.

Ook zou ik graag de cover van het boek dat ik aan bet lezen ben willen zien op de voorkant van de e-reader als je stopt met lezen. Kobo biedt die optie, Amazon niet. Maar goed, dat zijn allemaal slechts kleine dingetjes, details, geen deal-breakers.

Conclusie: het prijskaartje telt

Daarmee komen we meteen aan bij de conclusie van deze review: de Kindle Oasis is een prachtproduct, een e-reader die je niet teleur zal stellen. Er hangt echter wel een fors prijskaartje aan, terwijl je voor de helft ook een e-reader kunt krijgen die qua leeservaring bijna hetzelfde biedt. Hoeveel extra je over hebt voor net dat ene stukje extra luxe, ligt geheel aan jou, de lezer. Als je echter eenmaal de stap zet en de portemonnee besluit te trekken, dan zul je daar absoluut geen spijt van krijgen.

Reageer op artikel:
Kindle Oasis Review: Het prijskaartje van comfort
Sluiten