Heb jij een kinderwens? Begin dan nu alvast met sparen voor hun studie!

Slechts een enkeling voelt weinig voor het vaderschap, maar bij velen van ons begint het ouderschap rond ons dertigste levensjaar wel te kriebelen. Gezinsuitbreiding is hartstikke leuk, maar weet je ook hoeveel het kost als jouw spruit achttien jaar later wil gaan studeren?

Je bevindt je op een roze wolk als je jouw zoon of dochter voor de eerste keer vasthoudt. Op dat moment denk je wellicht niet aan hun studentenleven en de kosten die daaraan zijn verbonden. Het is daarom belangrijk dat je nu al realiseert dat studeren duur is en dat je tijdig moet beginnen met sparen. De Rabobank heeft uitgerekend hoeveel het kost om één kind te laten studeren, zoals je in de onderstaande video kunt zien.

Onthoud ook goed dat studeren nu duurder is dan toen jij zelf in de collegebanken zat. De gemiddelde Manners-lezer is nu vijf tot tien jaar afgestudeerd. In die prachtige tijd kon je nog een hoge studiebeurs krijgen boven op je collegegeldkrediet. Was je tijdig klaar met je studie, dan werd het omgezet naar een gift. Die tijden zijn, zoals de meesten wel weten, voorbij.

Als jouw kind straks uitwonend is en geen tijd heeft om naast een studie te werken, komt er al snel een studentenlening om de hoek kijken. Die zijn nu nog rentevrij, maar dat kan snel veranderen. Bovendien begint zijn of haar werkende leven meteen met een schuld. Dat is geen leuk begin van een carrière, het zou daarom mooi zijn als jij als vader een spaarpotje voor de jonge student hebt opgebouwd.

Begin niet te laat

Heb je een kinderwens, begin dan direct met sparen. Achttien jaar klinkt als een lange tijd, maar dat valt best wel mee. Denk ook aan mogelijkheden om meer rendement te halen dan enkel de spaarrente. Want een lange looptijd én een zo hoog mogelijk rendement, dat zijn de ingrediënten om hoge bedragen voor later op te bouwen Gelukkig kun je een op de site van de Rabobank veel hulp en handige tools vinden. Ook vind je op YouTube de mini-serie Reken Maar! waar Shelly Sterk en Sol Wortelboer precies uitleggen hoe en waarom je moet sparen. Aan hulp is dus geen gebrek, maar het begint bij jezelf.

Ben je benieuwd hoeveel eigen geld jij later nodig hebt voor de studie van je kinderen? Doe dan hier de check. Daar zie je ook gelijk voor welke andere onderwerpen het slim is om geld te reserveren voor de toekomst.

In samenwerking met Rabobank

Reageer op artikel:
Heb jij een kinderwens? Begin dan nu alvast met sparen voor hun studie!
Sluiten