Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 8 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Khabib onthult nieuwe droom en wil naar de Olympische Spelen

Twee maanden geleden maakte Khabib Nurmagomedov bekend dat hij per direct met pensioen gaat. De ongeslagen UFC-kampioen verloor eerder dit jaar zijn vader en ziet zonder hem geen reden om door te gaan. Dit betekent dat hij op 32-jarige leeftijd aan zijn tweede leven begint. En één van zijn nieuwe doelen in dat leven is de Olympische Spelen.

Khabib heeft niet de ambitie om zelf als atleet naar de Olympische Spelen te gaan, maar om MMA op de agenda te krijgen. Dit maakte de Russische UFC-vechter volgens de Spaanse krant Marca bekend tijdens een persconferentie in Oezbekistan. Khabib is ervan overtuigd dat MMA een waardevolle toevoeging kan zijn voor de grootste sportmanifestatie ter wereld.

MMA op de Olympische Spelen

“Als je kijkt naar herkenning, sponsorkansen en de interesse op televisie, denk ik dat MMA als Olympische sport op hetzelfde niveau staat als voetbal en atletiek,” aldus Khabib Nurmagomedov. Toch weet de Rus dat het een behoorlijk opgave gaat worden. Op de Olympische Spelen zijn ze geen voorstander van bloed, maar desondanks is Khabib optimistisch.

De eerste stappen zijn in ieder geval al gezet. Zo vertelde Khabib tijdens de persconferentie dat ze al hard aan het werk zijn. De volgende stap is om daadwerkelijk in gesprek te gaan met onder andere de voorzitter van het Internationaal Olympisch comité. Khabib zal hem ervan moeten overtuigen dat MMA daadwerkelijk een aanwinst is voor de Olympische Spelen.

Khabib Nurmagomedov UFC
Khabib samen met zijn inmiddels overleden vader. (Afbeelding: EPA / Maxim Shipenkov)

We zitten pas in de beginfase, dus het is moeilijk om te bepalen hoe lang dit proces gaat duren. Khabib mikt in eerste instantie op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Waarschijnlijk is dit te krap. Daarom zijn de plannen die er liggen er vooral op gericht om in 2028 van MMA een Olympische sport te maken. Wat daarbij helpt is dat de spelen dat jaar plaatsvinden in Amerika (Los Angeles). Een land waar MMA enorm populair is.

Khabib heeft nog meer plannen

Het gaat dus nog wel even duren voordat MMA een Olympische sport is. Dat geeft Khabib de tijd om ook een andere droom te verwezenlijken. De nu al legendarische UFC-vechter heeft namelijk nog meer ambitieuze doelen gesteld. En daarnaast is ook niet uitgesloten dat hij de handschoenen weer gaat oppakken. Khabib heeft zelfs al bekendgemaakt wat zijn enige eis is voor een comeback.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Khabib onthult nieuwe droom en wil naar de Olympische Spelen
Sluiten