Redactie
Redactie Life 3 nov 2017

Kevin Spacey: de ondergang van een held (of niet?)

Van de week kwam het nieuws naar buiten dat Kevin Spacey z’n handen niet thuis had kunnen houden tijdens een huisfeestje, zo’n dertig jaar geleden. Een foute actie, maar de aantijgingen waren redelijk discutabel. Vandaag stapten acht anderen op de #metoo-bühne om ook hun negatieve ervaringen met de topacteur te delen. Betekent dit dat Spacey definitief held-af is?

Volgens de eerste beschuldiging zou Kevin Spacey zich op 26-jarige leeftijd aan de destijds 14-jarige acteur Anthony Rapp hebben vergrepen. Kevin beweerde in een uitgebreid statement niets te herinneren en probeerde de aantijging te verdoezelen met zijn coming out. Het verhaal bracht veel vragen met zich mee. Waarom was Rapp op het feestje? Wat deed hij op de slaapkamer van de gastheer? En hoe wist Spacey dat Rapp ook op mannen viel? Zou de A Beautiful Mind-acteur echt geen hints hebben gegeven waarmee Spacey werd uitgenodigd tot foute toespelingen?

Goed: een domme actie dus, maar acceptabel – dunkt ons. Kevin hoort bij de absolute top van Hollywood en heeft met klassiekers als American Beauty, The Usual Suspects, Se7en en L.A. Confidential behoorlijk wat indruk gemaakt. Hoewel de nu 58-jarige acteur enigszins uitgeblust was in de eerste helft van het afgelopen decennia, kwam hij in 2013 terug in de rol van zijn leven. De zwaar narcistische en machtsgeile Frank Underwood bleek een perfecte fit met de statige acteer-skills van Spacey.

Accepteren of toch niet?

Waar oprechte fans – zoals ondergetekende – het eerste incident nog wel konden accepteren, lijkt het hek nu definitief van de dam. Acht (oud) medewerkers van Netflix-hitserie House of Cards betichten de acteur van seksuele intimidatie. Vooral jonge mannen moesten het ontgelden, zo beweren boze tongen. Het gevolg? Totale chaos in kamp Spacey.

De opnames van het zesde seizoen van House of Cards zijn stilgelegd, een ere-Emmy die hij voor zijn oeuvre zou ontvangen is ingetrokken, de Oscarcampagne voor zijn acteerwerk in All the Money in the World is geschrapt en ook ING heeft zijn komst als hoofdspreker bij een event in Rotterdam aan de wilgen gehangen.

Acteren is prima Kevin, niet het echte werk:

Het internet – de paraplu waaronder iedereen met een mening vandaag de dag gekaderd wordt – staat op z’n achterste poten en kenners vanuit allerlei sociale en bedrijfstechnische hoeken delen hun professionele visie op de situatie. En good old Kev – de man die mening hart veroverde met zijn ijzersterke monologen en creepy gezichtsuitdrukkingen – die houdt zich ijzig stil.

Na de eerste aantijging heeft hij zich teruggetrokken en is hij ‘in behandeling gegaan’, zo maakte zijn management bekend. Hoge bomen vangen veel wind; de wind waait vast over… Je snapt het: de almachtige Kevin heeft zich gereduceerd tot een miezerig koffieplantje en wacht ergens in een zonnige serre tot hij weer kan shinen als een statige eik.

Voetstuk

Het lijkt erop dat het karakter van Frank Underwood iets te lekker aansloot bij de geest van Kevin. Verdomd jammer. Weer een gevallen held. Weer spookt het ‘zal toch niet’-scenario door menig hoofden. Macht en roem zijn killers voor een weldenkende geest, zo blijkt opnieuw. Laten we hopen dat ‘ie het bij vunzige opmerkingen en ongewenste aanrakingen heeft gehouden. Genieten van het acteerwerk van een man die écht te ver is gegaan, wordt anders wel heel lastig. #houjehandenthuissukkelwewillenhouseofcardsseizoen6gewoonkunnenkijkenzonderschuldgevoel

Reageer op artikel:
Kevin Spacey: de ondergang van een held (of niet?)
Sluiten