Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 nov 2019

Marvel studiobaas Kevin Feige reageert op oververzadiging Star Wars

Als er iemand veel af weet van het gevaar van oververzadiging, dan is het Kevin Feige wel. Als baas van Marvel Studios heeft hij de afgelopen tien jaar het Marvel Cinematic Universe opgebouwd. 23 films, een lawine aan verhalen die allemaal samen kwamen in Infinity War en Endgame.

Star Wars en oververzadiging

Dat Disney zijn hulp inschakelt om Star Wars weer op de rit te krijgen, is dan ook niet zo gek. De Grote Muis wil niets liever dan het consistente succesrecept van het MCU toepassen op de franchise van George Lucas. Naar verluidt is er intern amper of geen beeld van welke kant Star Wars de komende tiende jaar op moet gaan.

Voor nu is het de grote vraag of het niet al te laat is. Zijn fans simpelweg Star Wars-moe? Na decennia aan sporadische nieuwe delen worden we sinds de overname door Disney overspoeld met de ene na de andere nieuwe film.

Disney CEO Bob Iger gaf onlangs al aan dat de franchise even ‘op pauze’ gaat na The Rise of Skywalker. Op filmgebied althans, want The Mandalorian knalt lekker door op Disney+. Hier lees je de eerste reacties.

De CEO gaf aan niet teleurgesteld te zijn in de laatste paar films, maar ziet wel in dat het bedrijf te hard van stapel is gelopen. Als je succes enkel in geld meet, dan is er niks aan de hand: drie van de vier nieuwe films hebben meer dan 1 miljard dollar opgeleverd.

MCU Kevin Feige. Marvel Star Wars
Kevin Feige Bron: EPA/ETIENNE LAURENT

Kevin Feige reageert

Is er toch sprake van oververzadiging, of is daar niks van waar? In de nieuwste The Hollywood Reporter podcast werd hem dat gevraagd. Hij is het niet met die constatering eens, en haalt daarbij hetzelfde argument aan:

“Nou, ze hebben in ongeveer vijf jaar ongeveer vijf films gemaakt en het heeft meer dan vijf miljard dollar opgeleverd, dus ik denk dat ze het prima doen met Star Wars. En The Rise of Skywalker ziet er ongelooflijk uit,” aldus Feige.

De kritiek weerhoudt de Marvel Studios baas er in ieder geval niet van om uit te kijken naar zijn eigen Star Wars project: “Ik hou van die wereld en ik hou van het idee om nieuwe mensen en nieuwe plekken daarin te verkennen. Maar dat is alles wat ik voor nu kan zeggen. ”

Een van de belangrijkste redenen dat Marvel’s films niet voor oververzadiging hebben gezorgd, is de afwisseling. Kevin Feige heeft als architect van het MCU een breed scala aan verschillende soorten films afgeleverd, van vaak vrij onbekende regisseurs.

Aan de kant van Star Wars is er vooral voortgeborduurd op een recept dat al uitgemolken was. Hopelijk kan Feige de franchise van George Lucas weer een nieuwe creatieve impuls geven met zijn eigen project. Of dat gaat lukken, gaan we pas over enkele jaren ontdekken…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marvel studiobaas Kevin Feige reageert op oververzadiging Star Wars
Sluiten