Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 12 dec 2019

Keto dieet volgens de meeste artsen op lange termijn niet gezond

Het keto dieet is in korte tijd behoorlijk populair geworden. Vele mensen zweren erbij en laten tegenwoordig alle koolhydraten staan. Dat is namelijk waar het op neer komt. Veel eiwitten en gezonde vetten zorgen bij een ketogeen dieet voor de energie en dus heb je geen koolhydraten meer nodig. Het heeft al veel mensen geholpen bij het afvallen, maar is het wel gezond?

Op lange termijn in ieder geval niet. Althans, dat is wat de meeste artsen beweren. Tot die conclusie kwam Sermo, een platform over voeding en diëten speciaal voor artsen. Regelmatig worden er enquêtes gehouden onder de leden. Zo werden 515 artsen uit 27 verschillende specialisme onlangs gevraagd wat in hun ogen op lange termijn een gezond dieet is. Slechts 5% van de artsen noemde het keto dieet als de beste optie voor mensen die willen afvallen.

Geen keto, maar…

Ook het Whole30 dieet is volgens de artsen geen aanrader voor afvallen op langere termijn. Hetzelfde geldt voor DASH dat 16% van de stemmen kreeg. Welk dieet moet je dan wel volgen? Nou, volgens 51% ben je het gezondste bezig wanneer je voor het Mediterrane dieet gaat. De basis hiervan wordt gevormd door onbewerkte producten en dan met name vezelrijke groenten en fruit, en meer vis.

Dit betekent niet dat je direct je keto dieet stop moet zetten. Integendeel zelfs. Uit hetzelfde onderzoek komt namelijk naar voren dat 60% van de artsen gezonde vetten boven koolhydraten verkiezen. Waar de artsen het ook grotendeels over eens zijn is dat het eten van veel groente en fruit in combinatie met voldoende beweging de beste manier is om gezond te blijven.

Calorierijk fast food het grootste gevaar

Wat je vooral niet moet doen volgens 80% van de ondervraagde artsen is fast food eten. “Ons lichaam is niet veel veranderd in de laatste 200 jaar, maar de manier waarop we eten wel. We zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten en vervolgens calorierijk eten naar binnen te schuiven. Als we dit blijven doen, wordt obesitas het grootste gevaar voor onze gezondheid,” aldus Dr. Murali Doraiswamy.

Het is dus vooral belangrijk om gezond te leven. Een dieet kan je daarbij helpen omdat je dan bewuster bezig bent met wat je allemaal naar binnen werkt. Er is dan ook geen enkele reden om je ketogeen dieet nu stop te zetten, maar misschien is het op de lange termijn beter om eens te kijken naar het mediterrane dieet.

Afvallen met een ketogeen dieet

Wil je juist op de korte termijn afvallen, dan is het zeker de moeite waard om een tijdje ketogeen te leven. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Zeker niet als je voor een lazy keto dieet gaat, maar lees voordat je hier aan begint wel even wat de risico’s zijn van een leven zonder koolhydraten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Men's Health

Reageer op artikel:
Keto dieet volgens de meeste artsen op lange termijn niet gezond
Sluiten