33 kerstfilms en -series die je kijkt op Netflix, Videoland of Disney+

In dit artikel vind je de beste kerstfilms en -series die je op dit moment kunt streamen op Netflix, Disney+ en Videoland. Als hier niet een geschikte film tussenzit, weten wij het ook niet meer.

In volgorde: de nieuwe kerstfilms op Netflix in 2020, kerstseries op Netflix, klassiekers op Disney+, kerstfilms (en een Nederlandse serie) op Videoland, niet zoetsappige kerstkrakers op Netflix en de Originals uit 2019.

NIEUWE KERSTFILMS OP NETFLIX IN 2020

1. Jingle Jangle: A Christmas Journey

Kerst of niet, deze heerlijk zoete film hebben we alvast bekeken. Jingle Jangle: A Christmas Journey is de ultieme portie feelgood zonder al te moeilijk gedoe, zoals het hoort in kerstfilms. Forest Whitaker speelt een ooit opgewekte speelgoedmaker, die jaren geleden is verraden door een leerling. Hij krijgt echter nieuwe hoop en energie als zijn nieuwsgierige kleindochter in zijn leven komt. Nu te zien op Netflix.

2. Holidate

Sloane (Emma Roberts) en Jackson (Luke Bracey) sluiten een pact om elkaars date te zijn voor al hun vakantiefestiviteiten. Geen romantiek, alleen plezier. Maar je weet hoe dit gaat in kerstfilms. Terwijl ze hun wederzijdse haat voor de cheesiness rond de feestdagen ontdekken, komen ze achter één ding waar ze allebei van houden: elkaar. Nu te zien op Netflix.

3. Operation Christmas Drop

Als je voor kerst alles al gezien hebt, kom je tijdens de kerstdagen uit bij Operation Christmas Drop. Een strikte politiek assistente valt voor een genereuze luchtmachtpiloot, terwijl ze zijn tropische basis en de kersttraditie van de luchtmacht wil opheffen. Klinkt afgezaagd, maar tijdens kerst is dat juist een zegen. Nu te zien op Netflix.

4. The Christmas Chronicles: Part Two

Een van de beste kerstfilms van de laatste jaren is Netflix Original The Christmas Chronicles, met Goldie Hawn en Kurt Russell. In 2020 is het tijd voor deel 2. In het eerste deel redden Kate (Darby Camp) en Teddy Pierce (Judah Lewis), kinderen van een overleden vader, kerst. Nu zijn er veel dingen veranderd. Kate is inmiddels een cynische tiener, die wegloopt tijdens de kerstvakantie met de nieuwe vriend van haar moeder en zijn zoon. Maar als de mysterieuze onruststoker Belsnickel dreigt de Noordpool te vernietigen en Kerstmis voorgoed te beëindigen, worden Kate en Jack onverwachts meegesleept in een nieuw avontuur met de kerstman (Kurt Russell). Nu te zien op de streamingdienst.

5. Dolly Parton’s Christmas on the Square

Dolly Parton in een kerstfilm, yes! Als Regina (Christine Baranski) naar huis terugkeert met het plan om het land van haar overleden vader aan een projectontwikkelaar te verkopen, ziet ze het licht – letterlijk – als een engel (Dolly Parton) haar overhaalt om van gedachten te veranderen. Nu te zien op Netflix.

6. The Princess Switch: Switched Again

Een van de meest bekeken kerstfilms in 2018 was The Princess Switch, die in 2020 een opvolger heeft gekregen. Margarets kroning tijdens de kerst verstoort haar liefdesleven. Haar dubbelgangster Stacy probeert haar te helpen, maar zal een derde lookalike hun plan verpesten? Nu te zien op Netflix.

7. Tudo Bem No Natal Que Vem

Ook in Brazilië wordt kerstmis gevierd en daar heeft niet iedereen evenveel zin in. Een familieman die een hekel heeft aan de feestdagen, belandt in een tijdlus waarin het voor altijd kerst is. Dan begint hij in te zien wat belangrijk is in het leven. Vanaf 3 december te zien op Netflix.

KERSTSERIES DIE JE OP NETFLIX STREAMT

8. Dash & Lily

Maar we beginnen met de nieuwste in het rijtje, en dat is wel een Amerikaanse productie. Dash & Lily is een in 2020 gelanceerde romcom over jong volwassenen in New York. De Netflix Original is gebaseerd op het boek Dash & Lily’s Book of Dares. Via een rood notitieboekje in een boekenwinkel ontstaat een romance tussen twee twintigers die elkaar nog nooit hebben gezien. Dash is een cynische kersthater, Lily is zijn tegenpool. Zouden ze elkaar ook in het echt ontmoeten? Kijk hier.

9. Hjem til jul (Home for Christmas)

Tot vorig jaar hadden we nog nooit echt aan kerstseries gedacht, totdat het Noorse Hjem til jul door Netflix werd gelanceerd. Nu is er een tweede seizoen. Het verhaal gaat over dertiger Joanne, die in tegenstelling tot haar vrienden en familie vrijgezel is. De opmerkingen is ze zat, dus besluit ze in de adventperiode op zoek te gaan naar de man van haar dromen om met kerst mee naar huis te nemen. Daar krijgt ze dus 24 dagen de tijd voor. Echt een verrassend lekkere feel-good serie. Over seizoen 2 gaan we nog niets verklappen, op de trailer na. Kijk hier.

10. Zeit der Geheimnisse (Holiday Secrets)

Duitse kerstseries zijn heerlijk, alleen al vanwege het woord Weihnachten. In Zeit der Geheimnisse staat een kerstreünie centraal. In drie afleveringen wordt een ingang naar een familiegeschiedenis geopend en komen er intieme complicaties bovendrijven. Kijk hier.

11. Dias de Navidad (Three days of Christmas)

Al zo’n lekkere kersttaal: het Spaans, waarin kerst ‘navidad’ wordt genoemd. In deze dramaserie op Netflix krijgen vier zussen te maken met familiedrama’s en geheimen die zich in verschillende tijdsperiodes afspelen, en altijd op eerste kerstdag. Kijk hier.

12. Merry Happy Whatever

Voor liefhebbers van luchtige kerstseries sluiten we af met Merry Happy Whatever. Deze Netflix-serie is een geestige sitcom. De norse vader van een gezin is not amused als zijn dochter haar vriendje, een muzikant, meeneemt tijdens kerst. Kijkt heerlijk weg, zonder dat je ook maar ergens bij hoeft na te denken. Kijk hier.

KLASSIEKE KERSTFILMS OP DISNEY+

13. Home Alone (1990)

Er zijn films die je maar één keer kunt zien, films die je gerust twee keer kunt zien en films die je oneindig vaak kunt zien. Moeder aller kerstfilms Home Alone behoort tot de laatste categorie. Eindelijk normaal te streamen, want hij staat op Disney+.

14. Home Alone 2 (1992)

Ook Home Alone 2 is een ultieme kerstklassieker. Naar onze mening bijna even goed als deel 1. Vanaf deel drie, ook te zien op Disney+, wordt het minder. Vanaf dan wordt Kevin McCallister namelijk niet meer gespeeld door Macaulay Culkin.

15. The Santa Clause (1994)

Over klassiekers van kerstfilms gesproken: The Santa Clause is er eentje hoor. Ook al krijgt hij niet overal goede kritieken, deze heerlijke jaren 90-film behoort tot onze favorieten. Gaat over een gescheiden reclameman die de nood voelt om de kerstman over te nemen, nadat die van het dak is gevallen. Heerlijk. Nu te zien op Disney+, net als deel 2 en deel 3 trouwens.

16. Ice Age: A Mammoth Christmas (2011)

Ice Age: A Mammoth Christmas behoort niet de de bekendste kerstfilms, maar net als andere Ice Age-films is deze kerstfilm hilarisch, geniaal en natuurlijk een een klein beetje emotioneel.

17. Mickey’s Once Upon a Christmas (1999)

Geen rijtje met kerstfilms op Disney+ zonder Mickey’s Once Upon a Christmas. Mickey Mouse, Minnie Mouse, Goofy, Donald Duck, Katrien Duck en Pluto halen tijdens kerst herinneringen op. Deze worden verteld in drie verhalen. Een hartverwarmende film uit de tijd dat tekenfilms nog tekenfilms waren. Bekijk de film hier.

18. A Christmas Carol (2009)

A Christmas Carol (ook bekend als Disney’s A Christmas Carol) is een Amerikaanse kerstfilm uit 2009 met Jim Carrey in diverse rollen. In de film wordt gebruikgemaakt van motion capture, wat in die tijd bijzonder was. Dit werd al eerder toegepast in films zoals The Polar Express (2004) en Beowulf (2007). A Christmas Carol is een verfilming van het gelijknamige verhaal van Charles Dickens. Een van de ‘engste’ kerstfilms op Disney+.

19. Noelle (2019)

Oké, ook een moderne klassieker. Noelle is een nieuwe Disney+ Original. In de fantasy-adventure kerstfilm speelt Anna Kendrick Noelle Kringle, de dochter van de kerstman. Ook Bill Hader, Billy Eichner, Julie Hagerty en Shirley MacLaine spelen in de film. We verwachten dat deze film snel in het rijtje met klassieke kerstfilms staat.

KERSTFILMS EN -SERIES OP VIDEOLAND

20. The Holiday

Deze kerstfilm is wat betreft romcoms onze all time favourite. De Amerikaanse Amanda Woods en de Engelse Iris ruilen rond kerst en oud en nieuw twee weken van huis. Beide vrouwen, die een totaal verschillend leven leiden, zijn teleurgesteld in de liefde, maar vinden in hun tijdelijke woning hun geluk. Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law en Jack Black gaan er ook tijdens de komende kerst weer voor zorgen dat er niets van ons testosteron overblijft. The Holiday staat sinds kort op Videoland. Kijk hier.

21. Christmas at the Plaza

Historicus Jessica wordt ingehuurd door het überluxe Plaza Hotel in New York. Samen met etaleur Nick mag ze een tentoonstelling maken over de geschiedenis van de kerstviering in het hotel. De grote retorische vraag in dit soort kerstfilms: zou er iets bloeien tussen de twee? We gaan niets spoileren. Kijk hier.

22. Write Before Christmas

We blijven in de hoek van de romantische komedies, zoals je hier leest één van onze guilty pleasures. Write Before Christmas gaat over Jessica, die vlak voor kerst is gedumpt door haar partner. Ze besluit vijf mensen die haar leven hebben veranderd een kerstkaartje te sturen. Een van hen is haar oude muziekleraar. Vorig jaar een van de poulairste kerstfilms op Netflix, nu staat hij op Videoland. Kijk hier.

23. Kerst met de Kuijpers

Als je niet genoeg hebt aan kerstfilms, dan kom je uit bij een kerstserie. Ook die staat op Videoland, en wel een Nederlandse. De vijfdelige serie Kerst me de Kuijpers speelt zich in het huis van Marja Kuijpers. Haar man is drie jaar geleden overleden, en elk jaar viert ze traditiegetrouw kerst met haar zoons Frank en Casper en hun gezinnen. Dit jaar hebben de zoons andere plannen, wat Marja stiekem erg goed uitkomt. Ze heeft namelijk een nieuwe vriend waar haar zonen nog niets van afweten. Je voelt waar dit naartoe gaat. Leuke serie met een geweldige cast.

24. De Nieuwe Garde – Kerstspecial

We sluiten het rijtje kerstfilms op Videoland af met een documentaire voor de foodies onder ons. De jonge en veelbelovende Nederlandse chefs van de Nieuwe Garde komen samen om kerst te vieren. En om mooie kerstgerechten voor elkaar te maken. Ieder gerecht is ‘sterwaardig’. De chefs beoordelen elkaars creaties. Wie maakt het beste gerecht van de Nieuwe Garde? Kijk hier.

Toegegeven, Netflix heeft een groter aanbod voor kerstliefhebbers dan Videoland. En ben je meer van de klassieke kerstfilms, check dan deze top 7 op Disney+.

KERSTFILMS OP NETFLIX DIE NIET ZOETSAPPIG OF ROMANTISCH ZIJN

25. El Camino Christmas

In 2017 kwam Netflix zelf met een onalledaagse kerstfilm. De film met o.a. Tim Allen, Jessica Alba en Kurtwood Smith gaat over Eric Roth. Hij is een jonge man die op zoek is naar zijn vader. Hij belandt in een klein woestijndorpje in Nevada, genaamd El Camino. Bij aankomst wordt hij aangezien voor een drugsdealer en komt zo in de problemen met de politie. Klinkt als een actiefilm, maar zoals je in de trailer kunt zien is het is overduidelijk een komedie.

26. Bojack Horseman: Christmas Special

Het pratende paard met een drankprobleem is terug! Ditmaal niet met een nieuw seizoen, maar met een eigen Christmas Special. Bojack Horseman heeft een enorme hekel aan Kerst. Het liefste gaat Bojack in een hoekje zitten met een fles whisky en wacht hij tot de ellende voorbij is. Geen kerstfilms voor hem dus! Daar wil Todd verandering in gaan brengen. Zeker een aanrader als je fan bent van de serie.

27. Office Christmas Party

Zoals iedereen wel weet, kunnen kerstfeestjes op kantoor behoorlijk uit de hand lopen. Zo ook in deze film met Jennifer Aniston, Jason Bateman en T.J. Miller. Het doel van het feest is om een mogelijk klant over de streep te trekken, maar het loopt compleet uit de hand. Het is uiteindelijk een wonder dat er überhaupt nog wat van het kantoorgebouw over is. Behoort zeker niet tot de beste kerstfilms, maar wel vermakelijk.

28. Daddy’s Home 2

In het eerste deel zagen we hoe Will Ferrell en Mark Wahlberg van vijanden naar vrienden gingen. Er ontstond een soort co-ouderschap en in deel twee lijkt niets een gezellige Kerst in de weg te staan. Helaas komen de vaders van beide heren langs en begint de hele macho/softie discussie weer opnieuw.

29. A Bad Moms Christmas

A Bad Moms Christmas is een Amerikaanse komische film uit 2017 met in de hoofdrol Mila Kunis. De film is een vervolg op Bad Moms uit 2016. De film werd heel slecht ontvangen door recensenten maar wist toch 130 miljoen dollar op te brengen in de bioscopen. Dit is een gevalletje ‘zo slecht, dat het weer goed is’.

NETFLIX ORIGINALS UIT 2019

30. The Knight Before Christmas

In The Knight Before Christmas komt een 14e-eeuwse ridder door magie in het het Ohio van vandaag terecht. Daar valt hij voor een lerares natuurkunde, die door haar verleden niet meer in de liefde gelooft. Heerlijk, dit soort kerstfilms behoort tot onze guilty pleasures. Goed nieuws voor de fans: die lerares in deze Netflix Original wordt gespeeld door Vanessa Hudgens.

31. Let it Snow

Let it Snow is een verfilming van het beroemde en gelijknamige boek. Een sneeuwstorm treft op kerstavond een kleine stad, met gevolgen voor vriendschappen, liefde en de toekomst van een groep scholieren. Er zijn meerdere kerstfilms met de titel Let it Snow, de versie uit 2019 vind je alleen op Netflix.

32. Holiday Rush

Voor nog veel meer feel good op Netflix tijdens kerst 2019 kijk je Holiday Rush, die in het de categorie ‘kerstfilms voor de familie’ past. De film gaat over een alleenstaande vader die zijn goedbetaalde baan als dj verliest. Vlak voor kerst. Hoe moet hij zijn vier verwende kids nu van cadeau’s voorzien?

33. A Christmas Prince: The Royal Baby

Tijdens kerst krijgt Aldovia het ultieme cadeau: een koninklijke baby. Maar eerst moe koningin Amber har familie helpen met een koninklijk mysterie. Ook weer in de categorie ‘Netflix-kerstfilms voor het hele gezin’.

Reageer op artikel:
33 kerstfilms en -series die je kijkt op Netflix, Videoland of Disney+
Sluiten