Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Life 26 feb 2018

Deze keiharde knock-out van Jeremy Stephens zorgt voor veel controverse

MMA is een keiharde sport en de vechters nemen dan ook nogal wat risico wanneer ze de octagon instappen. Zelfs wanneer iedereen zich aan de regels houdt, is de kans op schade groot. Maar als vechters echt over het randje gaan, wordt het echt gevaarlijk. Afgelopen weekend was er zo’n moment waarbij het randje van de regels werd opgezocht. Of ging dit gewoon te ver?

In het gevecht tussen Jeremy Stephens en Josh Emmett zou de eerstgenoemde vlak voor knock-out iets gedaan hebben wat niet is toegestaan. Hij deelde een knietje uit richting het hoofd van Emmett die op de grond lag. Hij raakte hem niet vol, maar dat neemt niet weg dat de actie volgens velen tegen de regels was. De scheidsrechter liet doorgaan en greep vervolgens in toen het licht uit ging bij Josh Emmett. Zo won Jeremy Stephens de partij, maar had hij niet gewoon gediskwalificeerd moeten worden?

Getty Images / Zuffa LLC


Het UFC reglement

Wie het grote reglement van de UFC erbij pakt ziet onder paragraaf 15 (overtredingen) subparagraaf 17 het volgende staat: Kneeing the head of a grounded opponent. Het is dus niet toegestaan om een knietje uit te delen aan een tegenstander die op de grond ligt. Een duidelijk regel, maar de definitie grounded zorgt nog wel eens voor verwarring.

het verschil tussen staand vechten en het grondgevecht is overduidelijk, maar wat daartussen zit is lastig. Zoals je in de video kunt zien probeert Emmett op te staan op het moment dat hij het knietje krijgt. Hij komt overeind en lijkt te staan, maar hij heeft zowel zijn voeten als zijn handen op de grond. Of toch niet? Mocht dat wel zo zijn, dan is deze actie van Jeremy Stephens niet toegestaan.

Op of over het randje?

De discussie na afloop ging vooral over of het knietje wel raak was. Volgens de één was hij mis en is het daarom geen overtreding. De ander vindt dat, ondanks dat het knietje mis was, dat het nog steeds een illegal strike is. Voor beiden kampen valt wat te zeggen, maar de UFC doet er in ieder geval goed aan om de regels op dit gebied nog duidelijker te maken.

Wanneer de regels onduidelijk zijn is de kans op zware schade een stuk groter. De rol van de scheidsrechter is daarom ongekend belangrijk. De UFC is dan ook streng op dit gebied. Als leidsman mag je geen fouten maken, anders vlieg je eruit. Zo ondervond ook Mario Yamasaki toen hij een gevecht behoorlijk uit de hand liet lopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze keiharde knock-out van Jeremy Stephens zorgt voor veel controverse
Sluiten