Martyn de Jong
Martyn de Jong Grooming 17 jun 2017

Zo krijg je jouw kapsel als bij de kapper

Als je weggaat bij de kapper zit jouw kapsel altijd pico bello. En de volgende dag lukt het jou vervolgens niet om hetzelfde resultaat te krijgen. Maar hoe deed hij het dan?

Om even kort door de bocht te gaan: het merendeel van de mannen gebruiken overbodig veel stylingproduct in hun kapsel. Daar gaat het vaak mis. Niet alleen kost dit onnodig veel geld en gaat het vaak ten koste van de coupe zelf, maar ook zijn de dames zijn er niet bepaald fan van. Wanneer zij hun vingers door jouw lokken halen, zitten ze niet te wachten op een hand vol plak. En jij zelf ook niet. Toch?

De reden dat mannen echter zo veel gebruiken, is omdat het anders niet goed zit of blijft zitten; tenminste dat denken we. Dus stucen we het haar tot er geen beweging meer in zit. Maar juist dat zorgt er voor dat je haar er doorgaans minder goed uitziet. Een teveel aan haarproduct laat het haar instorten waardoor het levendige eruit verdwijnt.

Een luchtig kapsel als op de foto’s

Het geheim van een perfecte coupe zit hem meer in hoeveel en wat je in jouw haar stopt; maar ook wat je doet vóórdat je het product aanbrengt. De truc is namelijk om jouw haarproduct altijd op droog haar aan te brengen. Na het douchen droog je het haar voorzichtig af met een handdoek en daarna pak je daarna de föhn. Terwijl je jouw haar droog föhnt borstel je jouw haar omhoog en in model, zodat het haar mooi licht en droog wordt. Dit zul je ongetwijfeld ook kennen van bij de kapper.

Let wel: voor mannen met een sterke krul is föhnen niet altijd aan te raden. De beste oplossing is in dit geval om jouw dag te beginnen met een douchebeurt zodat je haar voldoende de tijd heeft om te drogen alvorens je de deur uitgaat.

Droog of vet?

Waarschijnlijk zit je nu met een luchtig en/of pluizig geheel en dat is precies wat je wil. Op dagen dat jouw haar erg droog is gebruik je vervolgens een ietwat vettiger product (zoals wax, reuzel of stevige crème) en op vettige dagen juist iets drogers (als droge crème of clay).

Hiervan neem je een vingertopje product (niet meer dan dit!) wrijf het in je handen warm en begin het in de puntjes van jouw haar te verwerken. Neem dus niet die platte plamuurhand die het product over je haar heen smeert; dan stort het namelijk weer in. De kunst is om zo min mogelijk te gebruiken en het gelijkmatig van bovenin de puntjes tot de haarwortel aan te brengen.

Spray en style

Vervolgens kun je beginnen met stylen. Dit kun je doen met je handen of een borstel, afhankelijk van hoe netjes het moet zitten. Vaak kan het helpen om eerst met een borstel door je haar te gaan om het omhoog te krijgen, om vervolgens met jouw handen het geheel ietwat meer casual te maken.

Afhankelijk van wat voor product je gebruikt en wat voor haar je hebt, kun je tot slot overwegen om wat haarspray aan te brengen. In de meeste gevallen is dit zeker aan te raden. Laat het product van een afstandje op je haar stuiven (dus niet met een directe spray!) en stijl het eventueel nog bij met jouw handen of borstel.

Experimenteer

Het is vooral goed om een beetje te experimenteren met verschillende haarproducten. Koop eens wat anders, laat je adviseren bij de kapper of pak eens iets bij een vriend uit het badkamerkastje. Hoe dan ook: blijf spelen tot je het juiste product hebt gevonden. In de meeste gevallen is gel in elk geval niet aan te raden. Vroeger toen we het nog glad naar achteren deden was dit perfect, maar voorde meeste moderne kapsels zal gel niet werken. Ook kan het helpen om te investeren in kwaliteit: de meeste supermarktproducten zijn simpelweg niet goed genoeg.

(Foto’s: iStock)

Reageer op artikel:
Zo krijg je jouw kapsel als bij de kapper
Sluiten