Dit zijn de 15 meest kansrijke banen van 2020 in Nederland

Dat de toekomst van beroepen de komende jaren gaat veranderen, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Een deel van de beroepen zal – mede dankzij automatisering – vervangen kunnen worden door computers en robots. Maar diezelfde maatschappelijke en technologische ontwikkelingen zorgen ook weer voor het ontstaan van nieuwe, kansrijke beroepen. Benieuwd? Dit zijn de meest kansrijke banen van 2020 volgens LinkedIn.

LinkedIn voert jaarlijks onderzoek uit naar Emerging Jobs. Dit jaar werd dat rapport ook voor het eerst voor Nederland afzonderlijk opgesteld.

Top 3 meest kansrijke banen van 2020

De top 3 wordt bekleed door: 1. Protection Officer, 2. Growth Hacker (een marketeer die nieuwe bronnen voor klanten aanboort) en 3. Privacy Officer.

Het beschermen van data is dus een belangrijk nieuw domein waar sinds de introductie van de privacywet in 2018 beduidend meer banen in vrijkomen.

De volledige lijst van meest kansrijke banen in Nederland

Benieuwd welke banen er nog in de top 15 staan? Hieronder vind je de volledige lijst.

1. Data Protection Officer;
2. Growth Hacker;
3. Privacy Officer;
4. Robotics Engineer;
5. Artificial Intelligence Specialist;
6. Data Scientist;
7. Data Engineer;
8. Customer Success Specialist;
9. Human Resources Administrative Officer;
10. Cloud Engineer;
11. Cyber Security Specialist;
12. Salesforce Consultant;
13 Key Account Management Specialist;
14. Analytics Consultant;
15. Full Stack Engineer.

De arbeidsmarkt van de toekomst volgens LinkedIn

Naast de specifieke opkomende beroepen, wijst het rapport van LinkedIn ook op een aantal algemene trends. Volgens LinkedIn wordt de Nederlandse arbeidsmarkt van de toekomst bepaald door onder meer volgende ontwikkelingen:

  • Kunstmatige Intelligentie (AI) blijft een trend waar we niet omheen kunnen. Er zijn namelijk veel beroepen die kunnen teren op de ontwikkelingen van AI (zoals cyber security en datawetenschappers) en dat gaan er in de toekomst alleen nog meer worden.
  • Professionals verplaatsen zich veel vaker. Dit is te wijten aan een steeds grotere flexibiliteit, aan politieke veranderingen en aan buitenlandse jobaanbiedingen. Bepaalde steden in de wereld staan bekend om hun aantrekkelijke arbeidsmarkt én levenskwaliteit, zoals Portland of Austin in de VS. Dit soort steden zullen meer en meer professionals aantrekken.
  • Er zal meer vraag naar soft skills komen door de toenemende automatisering. Soft skills zijn bijvoorbeeld communicatie, creativiteit en samenwerken. Kortom: zaken die je onmogelijk kunt automatiseren. Beschik je over dit soort skills, dan zal je dus nog meer waard zijn op de arbeidsmarkt in de toekomst.

Ben je toe aan een carrièreswitch? Kom je er niet uit welke studie je wil kiezen? Met bovenstaande lijst weet je wat je te doen staat.

Meer over werk?

Reageer op artikel:
Dit zijn de 15 meest kansrijke banen van 2020 in Nederland
Sluiten