Redactie
Redactie Grooming 3 apr 2017

‘Wonder startup’ wil kaalheid uitbannen (en boekt hoopgevende testresultaten)

Je komt ze wel vaker tegen: startups die claimen de wereld te gaan veranderen met een revolutionaire doorbraak of techniek. Zo ook Samumed. Het verschil is dat de claim van dit bedrijf, het uitbannen van kaalheid, wordt ondersteund door testresultaten waardoor de onderneming in rap tempo investeerders aantrekt.

Samumed haalde tot nu toe driehonderd miljoen dollar aan investeringen binnen en kent een geschatte waarde van twaalf miljard dollar. En dat terwijl het bedrijf nog niet eens een fysiek product levert of resultaten buiten het lab om heeft behaald. Hoe kan het dat investeerders zo sterk geloven in een belofte die te mooi lijkt om waar te zijn?

Het bedrijf is eigenlijk een soort anti-veroudering startup. Het trio dat het bedrijf leidt, wil uiteindelijk allerlei tekenen van ouderdom ‘genezen’, zoals rimpels en botontkalking. Op dit moment zet Samumed echter vol in op het tegengaan van kaalheid. Dat doen zij met meer dan mooie praatjes alleen en dat trekt de aandacht van investeerders.

De relatief eenvoudige wetenschap

De wetenschap achter kaalheid is (deels) vrij eenvoudig: ons lichaam veroudert omdat bepaalde genen die het lichaam repareren verdwijnen naarmate wij ouder worden. Wie jong is, herstelt lichamelijk sneller. Dezelfde genen zijn verantwoordelijk voor onze haargroei.

Naarmate mannen ouder worden, kunnen hun haren uitvallen omdat de genen die dit tegengaan afnemen in het lichaam. Met andere woorden: als er een manier is om het verdwijnen van deze genen tegen te gaan, zou je theoretisch gezien (natuurlijk/veelvoorkomend) haarverlies moeten kunnen stoppen. En dat is precies wat Samumed momenteel aan het testen is.

Veelbelovende testresultaten

Het bedrijf stelt te werken aan een manier waarop de meestvoorkomende oorzaak van haarverlies teniet wordt gedaan. Samumed claimt dat hun genbehandeling effectief is. Vorig jaar werd een testgroep van driehonderd mannen in de leeftijd 18-55 behandeld met Samumed’s SM04554-behandeling die haarverlies tegen moet gaan. Er waren drie controlegroepen: één groep die een placebo kreeg toegediend, één groep die een lichte dosis kreeg toegediend en één groep die een zware dosis kreeg toegediend. Na 135 dagen was bij de placebogroep het haarverlies doorgegaan, terwijl de groep met de zware dosis gemiddeld zeven procent méér haargroei had dan voorheen. Bij de groep die een lichte dosis kreeg toegediend, lag dit percentage zelfs op tien procent.

De behandeling moet dus niet alleen kaalheid tegengaan, maar moet op latere leeftijd haargroei zelfs weer kunnen activeren. Een tweede onderzoek toonde vergelijkbare resultaten. Derhalve verwachten investeerders veel van deze biotechnische startup. Wil je alle achtergronden lezen, check dan dit artikel.

Reageer op artikel:
‘Wonder startup’ wil kaalheid uitbannen (en boekt hoopgevende testresultaten)
Sluiten