Marlon Labrie
Marlon Labrie | LinkedIn Food & Drinks 18 december 2018

Jura whisky: karaktervolle en warme whisky voor de koude dagen

De koude winteravonden komen er weer aan en die spendeer je natuurlijk niet met een koud pilsje. Je wilt iets hebben waar je lekker warm van wordt, zoals een mooie whisky. Daarom hebben wij een avondje doorgebracht met de karaktervolle whisky’s van Jura en we raden je aan om dat ook te doen!

Jura

De whisky dankt zijn naam aan de plek waar het drankje wordt geproduceerd, het Schotse eiland Jura. Een robuust eiland in het westen van Schotland met maar één weg, één pub, één winkel en maar (je raadt het al) één distilleerderij. Het ruige maar mooie eiland staat als inspiratie bron voor de distilleerderij.

Jura Distillery lake side

Signature Series Whisky

De smaak moet je natuurlijk zelf ervaren, maar we verklappen wel alvast dat het lekkere, smaakvolle en betaalbare whisky’s zijn. Of je nu wil beginnen met het drinken van het gouden goedje of een doorgewinterde drinker bent, Jura heeft het allemaal in huis.

Jura Journey

Ik begon mijn avond met de Jura Journey, de goedkoopste en toegankelijkste van het stel. De Journey is een frisse samenstelling van smaken die perfect is voor de beginnende drinker. De whisky is gerijpt op Amerikaanse Bourbon vaten, en dat proef je. Hij ruikt naar vanille en gerookt hout en heeft smaaktonen van kaneel, peertjes en toffee fudge. Een goede blend die het perfecte instapmodel is voor je whiskycarrière.

Jura Journey

Jura 10 year old

De Jura 10 year old verraste mij aangenaam, een whisky met iets meer karakter dan de Journey. De 10 year old smaakt bijzonder goed en heeft een mooie smaaksamenstelling, je proeft nectarine, koffie en een tintje gember en dat in combinatie met een rokerige bourbonsmaak. Een pareltje uit de signature series die zeer toegankelijk is qua smaak en prijs.

Jura 10 year old

Jura 12 year old

De makers van het Schotse goedje doen er in de signature series nog een schepje bovenop met de 12 jaar gerijpte whisky. Ook dit exemplaar is gerijpt op Bourbon vaten en heeft zijn laatste maanden in oude sherry vaten gerijpt om nog een mooiere smaak te krijgen. Hierdoor is hij lekker fruitig en heeft tonen van honing, gezouten banaan en bruine suiker. Een heerlijke whisky voor bij het dessert of de open haard.

Jura 12 year old

Jura 18 year old

De eerste drie whisky’s uit de ‘Signature Series’ zijn erg toegankelijk voor de beginnende drinker maar ook uitdagend genoeg voor de whiskykenner. De 18 year old is wat bijzonders, deze jongen is een stuk zwaarder en heeft een alcohol percentage van 44%! De 18 year old is net als alle anderen gerijpt op bourbon vaten, maar heeft een andere fininsh gekregen. De 18 year old is afgemaakt met een rijping op rode wijn vaten en dat geeft een unieke smaak. Je ruikt de wijn, je proeft rood fruit, koffie aroma en cacao. Een geweldige whisky die perfect is voor kerst.

Jura 18 year old

Jura Seven Wood

De allerlaatste naam uit de serie is de Jura Seven Wood en de naam zegt het al een beetje. Deze robuuste whisky gerijpt op maar liefst zeven soorten hout (vaten) en bevat 42% alcohol. De Seven Wood heeft een donker gouden kleur en heeft een wat zwaardere smaak. Je proeft gekarameliseerde perzik, drop en sinaasappel. Een geweldige whisky speciaal voor de fijnproevers.

Jura Seven wood

Of je nu een beginnende drinker bent van het Schotse goedje of een echte veteraan, Jura biedt het allemaal aan en heeft voor ieder wat wils! Je koopt deze lekkere goedje gewoon bij Gall & Gall.

Meer lezen over betaalbare, bijzondere whisky’s en ander nieuws doe je hier.

Reageer op artikel:
Jura whisky: karaktervolle en warme whisky voor de koude dagen
Sluiten