Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Style 19 dec 2019

Jules Deelder, een stijlicoon van het rauwste soort (1944-2019)

Dichter en schrijver Jules Deelder is na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden. Met de ras-Rotterdammer is ook een uniek stijlicoon verloren gegaan.

Jules Deelder was 11 jaar oud toen hij zijn eerste gedicht schreef: ‘Hoort, men werpt een atoombom’. Later vertelde hij dat ze op dat moment thuis nog wel dachten dat het wel over zou gaan met zijn poëtische aspiraties. Maar die kans was definitief verkeken toen Simon Vinkenoog hem in 1966 uitnodigde voor een poëziemanifestatie in Carré in Amsterdam. De rest is geschiedenis, net als zijn stijl, die in de loop der jaren op wat details na nauwelijks veranderde. Juist dat maakte de ‘Nachtburgemeester van Rotterdam’ tot een uniek stijlicoon. Eentje van het meest rauwe soort.

Stijlicoon Jules Deelder

Jules Deelder leefde een ruig leven en genoot van drank en drugs, iets waar hij zelf nooit een geheim van heeft gemaakt. Maar in wat voor staat hij ook verkeerde, Jules Deelder zag er altijd uit als Jules Deelder; gelikt en met een rauw randje. Zijn voorliefde voor Jazz droop ervan af. Niet voor niets werd hij in 2010 tot best geklede man uit 20 jaar Esquire (Nederlandse editie) verkozen. Een ode aan zijn onnavolgbare stijl.

Het pak

Hoe ver je ook teruggaat in het verleden, Jules Deelder draagt geïnspireerd door zijn Jazz-helden een pak. En een verdomd goed zittend pak ook. Klassiek, zwart, smalle stropdas, strakke schoenen en alles volledig in eigen stijl gecombineerd. Op een gebrek aan stijlvastigheid is de dichter niet te betrappen geweest; tot aan zijn laatste dagen toog de man zich dagelijks in zijn nachtburgemeesterskostuum.

jules deelder, stijl, stijlicoon, overleden
Jules Deelder tussen Herman Brood en Hans Frisch in 1998, tijdens de opening van hun expositie ‘Oorlog en Rock en Roll’ (ANP / Paul Vreeker)

Zwart

Zwart was de basis van de stijl van Jules Deelder. In zijn jongen jaren droeg de Rotterdammer nog standaard een wit shirt onder zijn zwarte pak, maar naarmate hij ouder werd, verscheen hij voornamelijk in full black. Wel altijd met een contrasterend detail, zoals een witte das. De laatste jaren zagen we hem weer vaker in een klassiek wit shirt. Waarom hij zo van zwart hield? “Als ik dat wist, had ik misschien wel een goedlopende praktijk als psychiater kunnen beginnen”, zei hij ooit.

jules deelder, stijl, stijlicoon, overleden
Zijn 60ste verjaardag in de Kunsthal in Rotterdam (ANP / Juan Vrijdag)

Hoed

Sommige hoofden zijn gemaakt voor een hoed en dat van Jules Deelder behoorde tot die categorie. Meestal een Fedora of Bogart-hoed met brede band, net boven de wenkbrauwen gedragen.

jules deelder, stijl, stijlicoon, overleden
Op de rode loper tijdens de 45ste editie van het International Film Festival Rotterdam (ANP / Robin van Lonkhuijsen)

Haar

Zonder hoed was Jules Deelder te herkennen aan zijn kapsel. Strak achterover, glad. Ook hierin was hij behoorlijk stijlvast.

jules deelder, stijl, stijlicoon, overleden
Jules Deelder op de Mont Ventoux, 2017 (ANP / Bas Czerwinski)

Zonnebril

Dat een excentrieke persoonlijkheid geen excentrieke kleding nodig heeft, bewees de Rotterdammer iedere dag. Een excentriek detail was genoeg; de zonnebril. We hopen dat zijn collectie nog eens ergens geëxposeerd wordt. Waar hij zijn vlinderbrillen en gekleurde glazen vandaan haalde, weten we niet. We kennen in ieder geval niemand met een uniekere zonnebrillenstijl dan deze man.

jules deelder, stijl, stijlicoon, overleden
Jules Deelder tijdens Sparta – Ajax (3-0) in 2000 (ANP / Cor Mulder)

Leren handschoenen

De leren handschoenen maakten de look van stijlicoon Jules Deelder vaak af. Bij hem zag het er niet alleen stijlvol, maar vooral ook comfortabel uit. Vooral met een jointje in de handen.

jules deelder, stijl, stijlicoon, overleden
Het Boekenbal in 2008, met een jointje in de hand (ANP / Rick Nederstigt)

Sikje

Geen trendy baard of snor, maar een subtiel sikje. Dat was zijn handtekening wat betreft gezichtshaar.

jules deelder, overleden, stijl, stijlicoon
Jules Deelder tijdens zijn 70e verjaardag (ANP / Paul Bergen)

Monocle

Met Jules Deelder is ook een van de laatste mannen verloren gegaan die nog wel eens een monocle droeg.

jules deelder, stijl, stijlicoon, overleden
Best Geklede Man uit 20 jaar Esquire (ANP / Rick Nederstigt)

Zijn gaan is een komen

We sluiten af met het gedicht van Jules Deelder uit 1974, dat zijn familie vandaag deelde.

Zijn gaan is

een komen

Zijn komen

een gaan

Hij houdt niet

van zitten

Hij blijft

liever staan

Zichzelf

en de wereld

een raadsel

? Check ook: Martin Luther King was een stijlicoon: 7 verrassende outfits

Reageer op artikel:
Jules Deelder, een stijlicoon van het rauwste soort (1944-2019)
Sluiten