Jouw fotografieskills kunnen je een memorabele reis opleveren

Ben je goed met fotografie, maar nog niet ontdekt? Huawei biedt je de kans om jouw skills te delen met de creatieve zwaargewichten van deze wereld in een fotowedstrijd op Instagram. Let wel: De winnende fotograaf mag z’n creativiteit ook loslaten tijdens een tiendaagse reis naar Beijing en Shenzhen – twee van China’s kleurrijkste cityscapes.

Uiteraard vertrek je op reis gewapend met een Huawei P9, de beste smartphone van het jaar. Meedoen is simpel. Maak de foto van je leven, plaats ‘m op Instagram met de hashtag #DONTSNAPSHOOT en sluit af met de landcode #nl. Omdat we natuurlijk hopen dat een Manners-lezer er met deze fraaie reis vandoor gaat, delen we graag wat info, tips en hacks die jouw fotografie naar een hoger level tillen.

Zo maak je het verschil

Het verschil in de originaliteit van de foto’s zit ‘m voornamelijk in de persoon achter de camera. Toch is de juiste techniek toepassen minstens zo belangrijk. Deze instellingen gebruiken professionals:

  • ISO. De lichtgevoeligheid van de sensor. De ISO is nog lang niet op alle toestellen handmatig aan te passen, maar dit is veelal op te lossen middels camera-apps. Bij veel licht stel je de ISO-waarde omlaag (rond de 100), bij weinig licht stel je de ISO-waarde omhoog (van 800 tot 13.000 indien het echt donker is). Sfeervolle foto’s schieten bij het haardvuur? ISO is je beste vriend.
  • HDR. Mocht het niet lukken om de ISO in te stellen, dan kun je op een aantal smartphones wel de HDR-functie (High Dynamic Range) gebruiken. Indien je deze optie aanzet, maakt de camera drie type foto’s: onderbelicht, normaal en overbelicht. Vervolgens worden ze samengevoegd tot ze een normaal belichte foto vormen.
  • Witbalans. De kleurtemperatuur van de lichtbron of omgeving. Ook dit wordt op mobiele camera’s meestal automatisch ingesteld. Mocht je toch de keuze hebben, kies dan voor de volgende instellingen. Ga voor ‘binnenshuis’ indien er kunstlicht aanwezig is, kies voor ‘daglicht’ om een warme tint mee te geven, kies voor ‘bewolkt/schaduw’ als de foto heel grijs wordt en kies voor fluorescerend indien het licht heel erg fel is – zoals bij de alom geliefde TL-balken.
  • Diafragma. De grootte van de lensopening, vooral bepalend voor de lichtinval en daarmee de scherptediepte. Door te spelen met de diafragma kun je een onderwerp extreem scherpstellen (en de achtergrond vervagen) of juist andersom en alles wat er tussen zit. De diafragma is zeer bepalend voor de uitstraling van je foto.
  • Sluiterstand. De tijd waarop het licht de sensor bereikt, oftewel: hoe licht of donker wordt de foto. Door te experimenteren met een hoge of lage sluitertijd kun je tal van creatieve beelden creëren.

De camera van de P9, die samen met het gerenommeerde fotomerk Leica is ontwikkeld, is voorzien van een pro-modus waardoor je zelf de belichting (ISO) en scherptediepte (diafragma) kan aanpassen voor je een foto schiet. Het zijn precies deze instellingen die het verschil maken in de kwaliteit van de foto, waardoor jij deze fotowedstrijd van Huawei gaat winnen.

Gelukkig zijn er genoeg apps beschikbaar waarmee je meer vrijheid krijgt om instellingen aan te passen om smartphones die nog niet van de bovengenoemde technieken zijn voorzien. Zo kun je met Camera Awesome het licht en de scherpte onafhankelijk van elkaar instellen. Daarnaast biedt de app tal van handige trucjes en nabewerkingen om je foto – jawel – awesome te maken.

Compositie bepalen

Een goede compositie is veelal gebaseerd op gevoel. Toch kun je een aantal ‘regels’ aanhouden om je kiekjes extra kracht bij te zetten. In veel gevallen kun je de onderstaande punten combineren.

  • Regel van de derde. De bekendste en ook de meest simpele toevoeging om een foto minder saai te maken. Verdeel je foto in een raster van negen gelijke vlakken (dit raster zit op elke mobiele camera) en plaats het onderwerp op het snijvlak van de rasters.
  • Patronen. Het is een natuurkundige wet: alles op de wereld bestaat uit patronen. Een foto waar patronen goed tot z’n recht komen slaat vrijwel altijd goed aan. Een beeld met patronen waar één onderdeel nét iets anders blijkt, is gegarandeerd scoren.
  • Lijnen. Een compositie waar lijnen een belangrijke rol spelen, kunnen de kijker de foto intrekken. Laat de lijn in de hoek beginnen om een extra zuigend effect te creëren.
  • Less is more. Kies voor een duidelijk onderwerp en laat de rest van de omgeving achterwegen. Door deze toepassing gaat alle aandacht naar het onderwerp dat jij graag wil laten zien.

Het verhaal

Een goede foto is meer dan de juiste instellingen en compositie bepalen. De foto’s die het meeste kans maken om de fotowedstrijd van Huawei te winnen, zijn de foto’s die een verhaal vertellen. Train jezelf om ‘verhalen’ te spotten, zoek naar situaties. Je hoeft echt niet een verdwaalde eenhoorn in het gebergte van Peru te fotograferen om een bijzonder verhaal te vertellen. Een goed verhaal vind je overal, als je ze maar ziet en tijdig vastlegt. Ga jij deze competitie nailen?

In samenwerking met Huawei

Reageer op artikel:
Jouw fotografieskills kunnen je een memorabele reis opleveren
Sluiten