Pim Jansen
Pim Jansen Life 14 sep 2018

Vijf jonge, aangename whisky’s die je ooit geproefd moet hebben

Whisky is populair en dat zal voorlopig ook niet veranderen. Gelukkig maar! het aanbod goede betaalbare whisky is zeer divers. Natuurlijk blijf je de fanaten houden die overtuigd zijn van de stelregel: hoe ouder, hoe beter. Logischerwijs profiteert menig whiskyproducent daar van en plakt daar naar hartenlust een prijskaartje aan vast. Het gevolg is dat je voor een achttien jaar oude malt whisky al gauw de hoofdprijs betaalt, een enkele uitzondering daar gelaten.

Met de Brexit in aantocht is de verwachting dat onze favoriete godendrank er niet goedkoper op gaat worden. Dat toekomstbeeld geeft ons twee mogelijkheden op whiskygebied:

 • We slaan gigantische voorraden malt whisky in om de prijsstijging, die zonder twijfel zal plaatsvinden, voor te zijn.
 • We gaan ons concentreren op de jonge, onvolprezen malt whisky die niet alleen betaalbaar, maar ook verrassend lekker is

Wij kozen voor de laatste optie en maken je graag deelgenoot van onze vreugdevolle ontdekkingen.

Tomintoul Peaty Tang 70 cl

24,95 euro

Pure ingrediënten en de natuurlijke omgeving dragen bij aan het zachte en subtiele karakter van deze bekroonde Tomintoul Peaty Tang Single Malt Whisky, “the gentle dram”.

Tomintoul “With A Peaty Tang” is gemaakt van gerijpte moutgerst om het een diepe rokerige smaak te geven. Dit maakt “Peaty Tang” zeer ongebruikelijk, de meeste distilleerderijen in de regio Speyside gebruiken namelijk geen turf.

 • Neus: Heathery smoke in balans met subtiele florale tonen
 • Smaak: Zachte “turf-reek” smaken met een vleugje moutachtige nuttigheid
 • Finish: aanhoudende rook en turf met een vleugje zoetheid

Tomatin Legacy 70 cl

Hier te bestellen voor 21,50 euro

Een botteling van Tomatin om de impact te vieren die de distilleerderij heeft gehad op de lokale gemeenschap van de gelijknamige stad, vandaar de naam ‘Legacy’. In 1897 was het een geïsoleerde en rustige plaats en het dorp groeide uit tot een stad vanwege de toestroom van arbeiders en gebouwen die werden gebouwd om de distilleerderij te ondersteunen. Een smakelijke whisky die pronkt met het karakter van de distilleerderij.

 • Neus: vanillestokjes, marshmallow, biscuitgebak, verse ananas, gemengd met citrus citroen en snoepjes.
 • Smaak: Licht en delicaat met een zoetheid die is doorspekt met hints van dennen. Citroen-sorbet, ananas en knapperige groene appels met een vleugje vers gebakken biscuitgebak.
 • Finish: schoon, licht en verfrissend.

Laphroaig Quarter Cask 70cl

Hier te bestellen voor 32,50 euro

Laphroaig Quarter Cask dankt zijn naam aan de kleine vaten die zijn gebruikt voor het laatste deel van de rijpingstijd. Dit is een jonge versie van Laphroaig, maar met het verlengde contact met het eikenhout in de vaten versnelt het verouderingsproces. Het geeft de whisky ook een interessante tanninerijke en eikenachtige textuur. De algemene indruk is dat dit meer taai, tanninerijk en iets minder gepolijst is dan de 10-jarige variant. Een immens populaire versie van Laphroaig die iets anders biedt dan de rest van het assortiment.

 • Neus: olieachtige en romige neus, met toffee, rum en rozijnenijs en fruit.
 • Smaak: Grote overvloed van zoetheid, in feite is het een explosie van zoetheid, met vurige, aangename warmte, zoete granen en een vleugje stroop.
 • Finish: van gemiddelde lengte, maar wordt fruitig, met vla en sigarenrook.

Frysk Hynder Single Malt 70 cl

Hier te bestellen voor 39,95 euro

Neerlands hoop in bange dagen. We mogen trots zijn op de weinige distillateurs van eigen bodem. Deze Frysk Hynder is de moeite waard om uit proberen. Het enige risico is dat je het gevaarlijk lekker gaat vinden. Net als Eastmoor Whisky van Lisanne Benus. De Frysk Hynder is echter niet de meest logische keuze als het gaat om een jonge whisky. Het is ruw zoals de echte Friezen, maar bovenal goudeerlijk. Dat it jo meie smeitsje (dat het je mag smaken).

Toegegeven, als je niet beter weet, zou je niet kunnen vermoeden dat dit een product van eigen bodem is. Bovendien, de smaak doet vermoeden dat je hier te maken hebt met een whisky van minstens tien jaar oud, maar het gehemelte maakt die verwarring snel duidelijk. Hoewel de onvolwassenheid kan worden geproefd, heeft het nog steeds een aantal mooie tonen in de mond, waardoor het een beetje te gemakkelijk is om te drinken. Zoals bij alle single malt whisky, kun je dit het beste direct of met een heel klein beetje mineraalwater drinken, zodat de smaken tot hun recht komen.

 • Neus: je krijgt een paar mooie haventonen gevolgd door nootmuskaat en vanille. Kort daarna zullen tonen van sinaasappelschil verschijnen, gevolgd door moutgerst en aardbeien.
 • Smaak: het is heel subtiel, de noten zijn duidelijk herkenbaar. Het is erg licht, gevolgd door gemengd fruit en een vleugje specerijen. Er zullen meer noten verschijnen en je zult een heel subtiele smaak van eucalyptus en pruimen waarnemen.
 • Finish: erg zacht en een overdaad aan eiken, maar met een heerlijke maar korrelige zoetheid.

 

Deanston New Virgin Oak Single Malt 70 cl

Hier te bestellen voor 24,95 euro

Het voordeel van een jonge malt whisky is de toegankelijkheid. Geen complexe smaakpaletten of ingewikkelde texturen. Deanston weet een bijzonder goede whisky te produceren die je zonder twijfel aan een beginnende whiskydrinker kunt aanbieden. Zelfs je schoonmoeder zou je er een plezier mee kunnen doen. Bij wijze van spreken dus.

 • Neus: Jong op een goede manier. Zoals Alisha Keys toen ze haar eerste album uitbracht. Niet jong op een slechte manier, zoals Justin Bieber. Maagdelijk eikenhout licht aan de basis van het rijpingsproces en dat proef je terug met zachte hinten van vanille.
 • Smaak: Het is in het begin goed uitgebalanceerd en glad, en dan nemen de houtkruiden het over.
 • Finish: Het is een delicate balans tussen de bittere tannines en de vanilline. Een beetje zwarte drop en nootmuskaat ook. Interessant voor een non-chill filtered whisky.

Meer whisky

Ben je op zoek naar een whisky met wat meer pit? Klik dan hier voor vijf door en door gerookte whisky’s. Speciaal voor de echte liefhebber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf jonge, aangename whisky’s die je ooit geproefd moet hebben
Sluiten