Jonathan Kleppe van TeamTripper over de kunst van ondernemen

Jonathan Kleppe is de oprichter van TeamTripper, een bedrijf dat de Afrikaanse safaribeleving aanbied maar dan op de Veluwe, gewoon hier in Nederland. Rondrijden in Land Rovers, helikoptersafari’s en culinaire kookbelevingen. Allemaal midden in de Hollandse natuur, het kan allemaal bij TeamTripper. Dit in combinatie met vergaderingen en heisessies. Ideaal voor bedrijfsuitjes dus. Maar hoe is deze onderneming ontstaan en hoe houdt een jonge ondernemer zich staande in de harde bedrijvenwereld. Manners sprak met Jonathan over zijn visie, zijn bedrijf en over de kunst van het ondernemen.

Safari op de veluwe

Hoe kwam je op het idee van safari’s binnen Nederland?

Het idee voor de safari’s in Nederland is ontstaan toen ik vijf jaar geleden zelf op safari was in Zuid Afrika. We reden daar rond in een 4×4 en ik dacht eigenlijk meteen al dat het landschap waar we waren precies leek op de Veluwe. Dat stuk waar we toen waren in ieder geval. Ik kom zelf uit de Veluwe en het is daar super mooi, maar het heeft totaal geen avontuurlijke aantrekkingskracht. Toch heb ik sinds dat moment gedacht hoe gaaf het zou zijn om die beleving, die wij daar in Zuid Afrika hadden, op de Veluwe te creëren. Want nu wordt het daar vooral gedomineerd door dagjesmensen op fietstochten. Ik wilde dat mooie landschap weer spannend maken.

Wandelen, wandelroutes, nationaal park de hoge veluwe

Hoe is TeamTripper ontstaan?

TeamTripper zelf is anders ontstaan. Ik reis eigenlijk mijn hele leven al. Ik begon al vroeg met liften en ga eigenlijk elk jaar minstens een maand op een vette reis ergens naartoe. Met de vrienden van mijn broer naar Schotland, met de motor door het Midden Oosten, Siberië, Afrika, Zuid Amerika. Ik ben op zoveel gave plekken geweest. Toch had ik niet verwacht dat ik de reisbranche in zou gaan. Toen ik studeerde in Bangkok kwam mijn broer me opzoeken. Hij vroeg me waarom ik eigenlijk niet in de reisbranche ging. Daardoor ging ik erover nadenken en er met hele andere ogen naar kijken.

Op school daar hoorde ik van mijn Thaise klasgenoten dat zij allemaal naar Nederland op vakantie gingen. Naar Amsterdam bijvoorbeeld. Zij kijken dus met hele andere ogen naar ons land, maar ze gaan wel vaak naar de standaard plekken die een beetje cliché zijn. Ik wilde een manier vinden om die cliché dingen toch gaaf te maken. Daarom ben ik na mijn studie Commerciële Economie begonnen met TeamTripper, met als op reis in eigen land.

Waren er dingen waar je tegenaan liep bij het opzetten van je onderneming?

Het ding waar ik vooral tegenaan liep, was dat ik geneigd was om veel te lang te blijven perfectioneren voordat ik live ging. Als ik dan een nieuwe trip bedacht wilde ik zoveel dingen doen om het helemaal perfect te laten zijn. Daar ging zoveel tijd in zitten, dan ging ik de hele website aanpassen en wilde ik brochures maken en zoveel andere dingen. Als ik nu terugkijk, had ik ook makkelijk langs allemaal bedrijven kunnen gaan met een presentatie om mijn idee te verkopen. Dan zou het veel sneller gaan en krijg je meteen veel meer input vanuit de praktijk. Ik ben natuurlijk altijd super enthousiast over de trips die ik bedenk, maar of het ook aanslaat bij andere mensen is toch iets waar je pas in de praktijk achter komt.

Wat ik echt het moeilijkst vond was toch wel tijdmanagement. In het begin ben je gewoon zoveel tijd kwijt aan hele kleine dingen. Als je bijvoorbeeld een factuurtje moet maken, kom je erachter dat je een boekhoudprogramma nodig hebt. Dan ben je zo een hele dag kwijt om daar wegwijs in te worden. Vervolgens wil je ook het hele format perfect hebben en en een systeem bedenken om het allemaal goed bij te houden. Dat heb je eigenlijk bij alles, je eerste offerte, je eerste mailtje, je administratie. Dan ben je een hele week zo druk, maar kijk je terug met een onvoldaan gevoel, omdat je eigenlijk zo weinig gedaan hebt. Je moet gewoon zoveel kleine dingetjes doen om de basis te leggen voor je onderneming, maar dat zie je pas een paar maanden later.

Ook het feit dat ik er alleen voor stond vond ik wel moeilijk in het begin. Daar moest ik aan wennen, ik had daarvoor bij een bedrijf gewerkt voor mijn afstuderen. Daar zat ik met 25 man op kantoor en was het altijd heel gezellig en dan opeens zit je in je eentje in een kantoor en heb je gewoon niemand om je successen mee te dealen. Ondernemen kan best eenzaam zijn.

Hebben die dingen ooit invloed gehad op je ondernemingsdrift?

Ja natuurlijk staan dat soort dingen wel eens in de weg. Ik ben nu een boek aan het lezen over ondernemen. Daar staat een uitspraak in waar ik mezelf heel erg in herken. ‘De meesten van ons worden geen ondernemer omdat ze het zo graag willen, maar omdat het niet anders kan’. Die obstakels die ik tegenkwam hebben nooit mijn ondernemingsdrift echt gestopt. Elke keer als ik er even doorheen zat heb ik een vechtlust aangenomen. Dan stelde ik een tijdlimiet voor mezelf waarin ik er gewoon echt vol voor ging. Dan ging ik all in, ik keek niet terug en als er aan het einde van dat tijdlimiet nog steeds slecht ging, dan zou ik stoppen.

Natuurlijk heb je die twijfel. Ik heb me bijvoorbeeld aan het begin voorgenomen om er een jaar echt voor te gaan. Als het aan het einde van dat jaar nog steeds uitzichtloos was, zou ik stoppen. Het heeft me nooit gestopt in mijn ambities. Vooral omdat het me altijd op de goede momenten genoeg perspectief bood om door te gaan.

Zijn er hele grote risico’s geweest die jij als ondernemer hebt genomen, en wanneer is een risico te groot?

Ja ondernemen is natuurlijk risico’s nemen. Een op de zeven ondernemers in Nederland leeft onder de armoedegrens en een op de vijf start-ups faalt. Dat zijn geen bemoedigende cijfers, maar als ondernemer moet je bereid zijn om te falen. En ook om een paar jaar keihard te werken voor weinig geld. Wat ik zelf heb gedaan is een sommetje maken, ik dacht: wat heb ik allemaal nodig? Ik ga het een jaar doen, en wat is de slechtste uitkomst? Nou, dat is financieel gezien misschien wel een verdubbeling van mijn studieschuld. Hoeveel tijd zou het me kosten om dat terug te betalen? Zolang dat te overzien was, vond ik het risico er een die het waard was om te nemen.

Het gevaar zit hem erin, dat je emotioneel gehecht raakt aan je onderneming. Dan ga je steeds door met geld lenen om je bedrijf te redden, en dan kan het goed misgaan. Probeer het dus ook niet allemaal zelf te doen. Zoek een expert die jou advies te geven zodat je niet alles zelf hoeft uit te vinden.

Heb je tips voor mensen die net beginnen met ondernemen?

Mijn belangrijkste tip is toch dat je goed voor jezelf moet zorgen. Jij bent in je eentje een bedrijf, dus ga in je kracht staan. Kijk waar jouw talenten liggen en hoe jij je leven zou willen inrichten. Bouw je leven daarom heen. Heel veel mensen doen het andersom. Die kijken naar het idee, en gaan dat uitvoeren omdat het een goed idee is. Dan gaan ze daar alles op aanpassen. Mijn tweede tip zou zijn om zo snel mogelijk te gaan beginnen met het verkopen van je idee. Besteed niet teveel tijd aan heel veel dingen eromheen opzetten.

Wat is volgens jou de ‘’kunst’’ van het ondernemen?

Creativiteit en flexibiliteit. Je moet constant blijven inspelen op veranderingen en die veranderingen aangrijpen. Alles verandert in dit wereldje, de markt, behoeftes, je krijgt concurrenten of misschien zelfs een crisis. Maar blijf ondanks dat wel gewoon eigenwijs je eigen koers varen maar wees ook weer niet te eigenwijs om je ideeën aan te passen. Tot slot moet je ook nooit de focus op omzet verliezen, want dat is nou eenmaal een heel belangrijk aspect van ondernemen.

Ben je benieuwd geworden naar het bedrijf van Jonathan? Lijkt een safari in eigen land jou helemaal te gek? Bekijk dan hier zijn website. Wil je weten wat onze ervaringen waren bij de TeamTripper? Lees dan hier ons verslag van ons mannenweekend op de Veluwe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jonathan Kleppe van TeamTripper over de kunst van ondernemen
Sluiten