Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Joker is de meest winstgevende comicsfilm ooit (en gaat door)

Dat Joker tegen alle verwachtingen in een groot succes is, wisten we al. Nu doet de film van DC er echter nog een schep bovenop. Volgens Forbes is het nu namelijk officieel de meest winstgevende comics-film. Ooit.

Joker vestigt wereldwijd record

Oftewel, de meest winstgevende op comics gebaseerde film ooit. Groter dan Avengers: Endgame, de Batman-trilogie van Christopher Nolan en Venom.

Op het moment van schrijven staat de teller van Joker wereldwijd op 957 miljoen dollar. Naar verwachting zal de komende dagen de grens van 1 miljard dollar overschreden worden.

Het gevestigde record heeft regisseur Todd Philips vooral te danken aan het kleine budget waarmee hij moest werken: 62.5 miljoen dollar. Dat is veel geld, maar de gemiddelde superheldenfilm loopt in de honderden miljoenen dollars. Daardoor zal Joker waarschijnlijk voorlopig ook niet meer van de troon gestoten worden.

The Mask en Lion King

Dat betekent dat Joker 15.3 keer zijn budget heeft terugverdiend. De vorige recordhouder was niet Avengers: Endgame, maar Jim Carrey’s The Mask, uit 1994. Die film leverde 351 miljoen dollar op, met een budget van 23 miljoen dollar.

Als je buiten het genre kijkt, dan staat de DC film op de derde plek van films die met een laag budget meer dan 900 miljoen dollar opleverden. Bohemian Rhapsody haalde 905 miljoen binnen met een budget van 52 miljoen, en de originele Lion King leverde met een budget van 55 miljoen maar liefst 968 miljoen op. De geanimeerde versie dus, niet de live-action remake. Het is anno 2019 bijna niet meer voor te stellen, maar Lion King begon als een project van Disney’s B-team.

Het volgende record

Maar goed, terug naar Joker. Deze week gaat namelijk nog een record gevestigd worden. Als de 1 miljard dollar gepasseerd wordt, dan is het de film met het laagste budget ooit die dat voor elkaar krijgt. Op dit moment ligt dat record nog bij Steven Spielberg, dankzij de film Jurassic Park.

Sequels?

Ondertussen is het voor Warner Bros. en DC heel dubbel. Zij strijken namelijk allesbehalve alle winst op. Omdat ze weinig vertrouwen hadden in Joker, besloten ze de kosten (en dus ook de winst) te delen met andere investeerders. Hier lees je hoe dat is gegaan.

Check ook de plannen van Joker-ster Joaquin Phoenix voor een tweede film.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Forbes

Reageer op artikel:
Joker is de meest winstgevende comicsfilm ooit (en gaat door)
Sluiten